fbpx

Hoe gevaarlijk is fitness voor vrouwen ?

Beoordeel dit item
(6 stemmen)

Deskundigen op het gebied van eetstoornissen maken zich zorgen. Een toenemend aantal meisjes en jonge vrouwen laat zich beïnvloeden door gezondheidsblogs zoals Fitgirlcode.nl, fitgirl.nl , dutchfitgirls.nl en my killer body motivation van fajah lourens.

De superfoods-rage is nauwelijks uitgewoed of een nieuwe hype dient zich aan: fitnessen. Vooral (jonge) vrouwen willen scoren met een strak lijf. Maar er klinken ook waarschuwingen: prima, zo'n sixpack, maar sporten kan ook een verslaving worden.

Ze hebben het over een killerbody en 'droog zijn'. Hun sixpack is hun virtuele visitekaartje en tevens statussymbool: Twitter en Instagram staan er vol mee. 's Avonds hangen ze liever aan de apparaten dan onder de tap.

Sportscholen puilen uit hun voegen; blogs met namen als Fanatiek, FitnessChicks en WorkThatEs schieten als paddenstoelen uit de grond.
De basic fit sportscholen worden omgetoverd tot een walhalla voor cardio- en krachttraining zonder enig echte goede begeleiding of je moet dik gaan betalen voor een personal trainer.

Heftig en lang fitnessen blijkt onder (jonge) vrouwen een enorme hype, zo kwam ik pas een 15-jarige meisje tegen die vier dagen per week in de sportschool te vinden is., ze  doet aan bodyattack, conditietraining, vechtsporten en pilates, en dat puur omdat ze in een bikini op het strand wil lopen en er anders niet bij hoort als ze een badpak draagt of geen droge platte buik heeft met blokjes !

ik zie in mijn omgeving dat sommigen jonge meiden veel te ver gaan. Ze doen teveel krachttraining, met te zware gewichten en gaan uren door omdat ze per se dat bepaalde uiterlijk willen hebben.

Meiden op die leeftijd zijn erg onzeker. Ze kijken enorm op tegen modellen die er afgetraind uitzien. Dat willen zij ook. Alleen: als je 15 bent is het onmogelijk om een lichaam te krijgen van een 25-jarige. En beseffen ze niet dat online schone schijn regeert en vaak bedrog is!

Blog Fitgirlcode

Aranka van der Voorden  zag haar blog Fitgirlcode in korte tijd uitgroeien tot een online community met 200.000 veelal vrouwelijke volgers (en 93.000 op Instagram), compleet met eigen voedingsadviezen, kleding en accessoires als beschilderde yogamatjes.

Van der Voorden over het groeiende gilde van fitnessfanatici: ,,Eerst had ik als doel een sixpack. Er goed uitzien, het draaide enkel om uiterlijk. Gaandeweg ontdekte ik dat ik me veel beter voelde wanneer ik meer bewoog en oplette met wat ik at. Dat is nu mijn doel: me goed voelen. Met Fitgirlcode proberen we meiden en vrouwen bewuster te maken van hun leefstijl.'' Ze realiseert zich dat die tips en adviezen op sommigen een ongewilde impact hebben. Jongeren van 15, 16 jaar slaan door, focussen puur op uiterlijk. Het bestuderen en posten van selfies vol blokjesbuiken blijkt bijna een dagtaak. Zij fitnessen bijna letterlijk tot ze een ons wegen, signaleren bezorgde sportschoolhouders.

Fitgirlcode is een hele mooi blog met leuke informatie maar wij van Body & Power vinden dat ze wel iets meer mogen schrijven over de nadelen en gevaren van bepaalde trainingen en de gevaren van een te laag vetpercentage ze zijn tenslotte een boegbeeld voor veel jonge meiden! Maar ja ik denk dat het financieel belang zwaarder weegt om aan die doelgroep te verdienen!

Wij van Body & Power komen regelmatig mensen tegen die extreem sporten in combinatie met te weinig eten, en wij vinden het een goede zaak dat op deze dingen wordt gelet. Er is niets mis met er afgetraind uitzien of slank zijn. Gedoseerd sporten is heel gezond. Maar als je verslaafd raakt, is er iets mis.

My killer body motivation van Fajah lourens

Persoonlijk heb ik niets tegen fajah lourens sterker nog het is een geweldige vrouw maar zij is een bekende Nederlander en veel jongen meiden gaan een voorbeeld nemen aan haar en denken dat het gezond is voor hun en willen er graag zo uit zien als fajah. In een van de laatste blogs kun je lezen dat fajah bezig is haar vetpercentage te verlagen naar 16% voor fajah misschien geen probleem maar voor veel jonge meiden wel en kan dit gevaarlijk zijn.

De sportschool

Helaas word er in een sportscholen zoals basic fit weinig tot niet opgelet of iemand wel gezond bezig is, vaak zit er iemand alleen achter de balie die je soms ook nog ziet schoonmaken en als je nieuw bent krijg je een standaard schema en als je daar begeleiding bij wil kost je dat al gouw veel extra geld en vaak word er over voeding niet gesproken terwijl die 2 de belangrijkste factoren zijn om een gezond lichaam te krijgen en te behouden.

De 'fitchick'-rage

Mager is uit is uit bij jonge meiden, spieren zijn het nieuwe je-van-het. De 'fitchick'-rage waarbij jonge meiden massaal hun vetrollen aan het verruilen zijn voor een keiharde sixpack, is echter niet gezond. De sportminnende vrouwen eten geen brood meer, maar vullen hun lichamen met caloriearme alternatieven. "Er is natuurlijk niets mis met sporten, maar als je alle dagen van de week fitnest enkel om dat perfecte lijf te krijgen, kun je je afvragen of het nog gezond is.

Het is super mooi als jouw doel een sixpack is of helemaal afgetraind te zijn, maar denk wel om de beweegredenen achter deze doelen en wat je ervoor moet doen of laten. Er ligt een hele dunne lijn tussen bewust en gezond leven en obsessief en dwangmatig met je lichaam en voeding bezig zijn. En ja, voor extreme resultaten is het nodig om extreme maatregelen te nemen, maar vraag jezelf af of deze maatregelen de kwaliteit van jouw leven bevorderden, of dat deze alleen maar een cosmetisch doel dienen.

Het fitnessmodel

Tegenwoordig lijkt het alsof iedereen er uit wil zien als een fitnessmodel. Feit is dat het extreem droge uiterlijk wat de vrouwen op het podium bij bodybuildingwedstrijden en tijdens fotoshoots hebben, slechts een momentopname is. Zo’n extreem laag vetpercentage kan niet continue vastgehouden worden. Dit gaat ten koste van zowel de gezondheid als de spiermassa van de modellen. Daarom volgen veel grote fitnesswedstrijden kort op elkaar en duurt deze extreem afgetrainde fase maar kort. Hierna volgt een langdurige periode van herstel met meer voeding en een andere trainingsmethode om het lichaam te laten herstellen. Het is dus niet realistisch om je ideaalbeeld af te laten hangen van het uiterlijk van de modellen op dat moment. Je kunt beter op zoek gaan naar een gezond en gebalanceerd voedings- en trainingspatroon wat past bij jouw lichaamstype en een langere periode vol te houden is en voor jongen meiden van 15 tot 21 jaar is dit zeker geen goede leefstijl!

Ouders en sporten

Ouders spelen een belangrijke rol. Zij moeten hun kinderen observeren en op de rem trappen. Net zoals het niet normaal is dat kinderen tot 3 uur 's nachts zitten te studeren om een hoog cijfer te halen. Als dat gebeurt, is het een teken dat iemand het niveau niet aankan. Er wordt veel van jongeren gevraagd: ze moeten perfect op school zijn, er perfect uitzien. We zijn de balans kwijt. Leren normaal doen, is een van de grootste uitdagingen.

Lees 3838 keer

 

lady power smaken banner  afslank smoothie banner