fbpx

Kun je overlijden door fitnessverslaving ?

Beoordeel dit item
(1 Stem)

Naast verslaving die de laatste tijd opkomen zoals gameverslaving zien hulpverleners steeds meer mensen die verslaafd zijn aan sporten, bigorexia genoemd. Je bent een sportverslaafde als je overdreven veel bezig bent met trainen en/of sportief presenteren.

De superfoods-rage is nauwelijks uitgewoed of een nieuwe hype dient zich aan: fitnessen. Vooral (jonge) vrouwen willen scoren met een strak lijf. Maar er klinken ook waarschuwingen: prima, zo'n sixpack, maar sporten kan ook een verslaving worden.

Ze hebben het over een killerbody en 'droog zijn'. Hun sixpack is hun virtuele visitekaartje en tevens statussymbool: Twitter en Instagram staan er vol mee. 's Avonds hangen ze liever aan de apparaten dan onder de tap.
Sportscholen puilen uit hun voegen; blogs met namen als Fannetiek, FitnessChicks en WorkThatEs schieten als paddenstoelen uit de grond.

Lopen jongeren meer risico?

Heftig en lang fitnessen blijkt onder (jonge) vrouwen maar zeker ook mannen een enorme hype. Als jonge vrouw of man loop je echter wel een groter risico. Het uitgangspunt bij bodybuilding is dat je traint om spiermassa op te bouwen. jonge vrouwenlijke  en mannelijke bodybuilders zijn puur  bezig met het ontwikkelen van een mooier fysiek. Er zit soms geen rem meer op het streven naar verder doorgroeien. jonge vrouwenlijke en mannelijke bodybuilders geven daarom ook, vaker dan gemiddeld sporters, aan dat ze ontevreden  zijn over het uiterlijk. Het lichaam kan altijd, symmetrischer of groter en het vetpercentage kan altijd lager.

Veel jonge Meiden en jongens zijn op jonge leeftijd erg onzeker. Ze kijken enorm op tegen modellen die er afgetraind uitzien. Dat willen zij ook. Allen: als je 15 bent is het onmogelijk om een lichaam te krijgen van een 25-jarige.

Trainen voor de vrouwtjes

Vaak wordt gedacht dat vrouwen een gespierde man aantrekkelijker vinden. Het kan voor sommige mannen een reden zijn om obsessief aan het ijzer te gaan hangen. Toch blijkt uit onderzoek dat dit  verkeerd gedacht is. Er blijkt zo’n 10 kilo aan spieren verschil te zitten tussen wat mannen denken dat vrouwen aantrekkelijk vinden en wat vrouwen daadwerkelijk aantrekkelijk vinden. De meeste  vrouwen vinden opgepompte spieren juist afstotend. Dus wanneer je traint, bedenk dan waarom of waarvoor je traint.

do 03 apr 2014, ( telegraaf.nl )

Een obsessieve bodybuilder liet zich niet uit de weg slaan door twee hartaanvallen en drie beroertes als gevolg van zijn anabole steroïdengebruik. Hij negeerde waarschuwingen om te stoppen met de middelen en overleed op 20-jarige leeftijd.      

Fitnessfanatiekeling Oli Cooney kreeg op zijn 18e voor het eerst van artsen te horen dat hij zijn leven in gevaar bracht met het overmatige gewichtheffen en gebruik van de steroïden, maar Oli weigerde te luisteren. Tegen zijn familie vertelde hij dat 'onoverwinnelijk' was.

De tiener maakte geen geheim van zijn steroïdengebruik, hij wilde 'gewoon zijn lichaam veranderen' en trainde als sinds zijn zestiende om dat doel te bereiken. Toen Oli voor het eerst in het ziekenhuis belandde met pijn op de borst, werd hij gediagnosticeerd met chronische hartschade. Hij stopte met het nemen van anabole steroïden, maar het kwaad was al geschied.

Verlamming

Ondanks het feit dat hij in totaal werd getroffen door twee hartaanvallen en drie beroertes, die hem tijdelijk aan één zijde verlamde en zijn spraakvermogen ernstig aantastten, reageerde hij goed op fysiotherapie. De 'onoverwinnelijke' keerde terug op de sportschool om flink te trainen, al waarschuwden artsen hem meerdere malen om dit niet te doen. Tegen een verpleegster zei hij zelfs: "Ik krijg liever nog een hartaanval dan een beroerte, dat heeft minder effect op mijn lichaam."

De lijkschouwer probeert de intens verdrietige familie van Oli gerust te stellen en hoopt dat ze zichzelf niet de schuld geven. "Hij was geobserdeerd door de wil om zijn lichaam te veranderen en luisterde niet naar zijn hart of professionals. Laat staan naar vrienden of familie."

Oli's moeder vertelt tegenover de Daily Mail: "Oli werd gedreven door een passie voor bodybuilding en dat heeft hem helaas zijn leven gekost. We zouden niet willen dat iemand anders ooit door zo'n hel moet gaan. We zullen hier nooit overheen komen."

Testosteron

Anabole steroïden zijn chemische varianten van het mannelijke geslachtshormoon testosteron, een hormoon dat het lichaam zelf aanmaakt. Testosteron zorgt onder andere voor spieropbouw, anabolen bootsen die werking na.

De meeste bodybuilders injecteren anabole steroïden rechtstreeks in de spier, maar de middelen kunnen ook worden gebruikt in tabletvorm, via een crème of gel. Hoewel anabole steroïden wereldwijd officieel uit de handel zijn genomen, winnen ze nog steeds aan populariteit, met name onder amateursporters.

Naast potentieel dodelijke aandoeningen zoals hartinfarcten en beroertes, kan het gebruik van steroïden ook leiden tot een scala aan lichamelijke bijwerkingen

Bij mannen:

Bij vrouwen:

Er is natuurlijk niets mis met goed en hard trainen. Krachttrainen is hartstikke gezond en voor iedereen aan te bevelen. Het verschil zit hem echter in de  manier waarop getraind wordt. Wanneer iemand obsessief met zijn uiterlijk bezig is, dan is er wel wat aan de hand. Het is natuurlijk niet goed als jouw zelfvertrouwen en respect heel sterk  afhankelijk zijn van je uiterlijk.

Er wordt veel van jongeren gevraagd: ze moeten perfect op school zijn of op hun werk, er perfect uitzien. We zijn de balans kwijt. Leren normaal doen, is een van de grootste uitdagingen.

Lees 1534 keer

Gerelateerde items (op tag)

Meer in deze categorie: « Welke oefning moet je doen als de bench press continue bezet is? Waarom je als vrouw naast squats ook lunges moet doen! »
terug naar boven

 

lady power smaken banner  afslank smoothie banner