piramidetraining

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

imagesCA0JHR9Eeen piramidetraining is een trainingsvorm voor als je weinig tijd hebt. Met deze vorm van trainen kan je namelijk alles doen in één serie. Als je dit goed oppakt kan je namelijk je spieren opwarmen, verzuren maar ook weer rust laten pakken. Als je de piramidevorm goed uitoefent, vind je aan het eind van je oefeningen het lichtste gewicht al zwaar om vijf keer te herhalen.

 

 

De piramidetraining kan je op vier manieren uitoefenen, de meeste mensen kennen alleen de standaardvorm. De andere vormen weten ze vaak niet of vertellen ze als de standaardvorm. Hierdoor is veel onduidelijkheid hoe je nou echt de training uitvoert. Naast de standaardvorm heb je nog de scheve piramide, de dubbele piramide en de omgekeerde piramide. Bij een piramidetraining gaat het vooral om de hoeveelheid herhalingen en het gewicht. In dit artikel geven we een eerste korte uitleg.

Beginnen?

Voor je gaat beginnen met een piramidetraining zal je moeten testen hoeveel gewicht je kan doen met het x aantal herhalingen. Het is namelijk de bedoeling dat je het aantal herhalingen maar net of net niet kan halen. Als je dit nog niet zo goed weet zal je de eerste training veel aan het zoeken zijn naar het juiste gewicht.

Bij het bepalen van je gewicht moet je ook weten of je voor uithoudingsvermogen of echt voor kracht traint. Bij krachttraining doe je veel minder herhalingen en om tot falen te trainen zul je dus meer gewicht moeten pakken.

Standaard piramidetraining

Bij de standaard piramidetraining bouw je het gewicht in sets op maar het aantal herhalingen zal zich afbouwen. Hoe zwaarder het wordt hoe minder herhalingen je gaat doen. In de standaard vorm ziet de set er zo uit: Start met 15, 12, 10 en eindig met 8 herhalingen op het hoogste gewicht. Elke keer als je herhalingen minder doet zal er gewicht bijkomen.

Dit voorbeeld heeft veel herhalingen. Doe je krachttraining dan kan je het volgende schema aanhouden: start met 8, 6, 4 en eindig met 2 herhalingen op het hoogste gewicht.

Scheve piramidetraining

Bij de scheve piramidetraining begin je ook met het lichtste gewicht, alleen bij deze vorm zal het aantal herhalingen in de laatste set weer omhoog gaan. Deze manier lijkt heel erg op de dubbele piramidetraining (zie hierna), alleen bij de scheve heb je 4 sets en bij de dubbele 5 sets. Dit betekent dat bij de scheve piramidetraining je sneller terug gaat naar het hoge aantal herhalingen. Voorbeeld van de scheve piramidevorm: start met 20, 15, 12 en eindig weer met 20 herhalingen op het lichtste (begin) gewicht. Voor de kracht zal je starten met 6, 4, 2 en eindig je met 6 herhalingen ook op het lichtste (begin) gewicht.

Dubbele piramidetraining

Bij de dubbele piramidetraining begin je ook met het lichtste gewicht en zal je net als bij de scheve vorm terug werken naar het lichtste gewicht. Het enige verschil tussen de scheve en dubbele piramidetraining is een extra set. Een voorbeeld is: start met 20, 15, 12, 15 en eindig met 20 herhalingen en weer met het lichtste gewicht. Voor de kracht zal je starten met 6, 4, 2, 4 en eindigen met 6 herhalingen.

Omgekeerde piramidetraining

Bij de omgekeerde piramidetraining weet je denk al wat de bedoeling is. Het is bijna dezelfde als de standaardvorm alleen dan omgekeerd. Je start nu dus met het minst aantal herhalingen, maar wel met het meeste gewicht. Een voorbeeld is: start met 8, 10, 12, en eindig met 15 en het lichtste gewicht. Voor de kracht kan je starten met 2, 4, 6, en eindigen met 8 ook hier eindig je met het lichtste gewicht.

De piramidetraining is erg uitdagend, goed voor de variatie en dus prima voor de spieropbouw. Wel is het belangrijk als je hieraan begint dat je dit dan ook gaat volhouden. Door het zo’n vier weken vol te houden realiseer je het meeste effect.

Succes!

Lees 3339 keer

 

lady power smaken banner  afslank smoothie banner