fbpx

Weinig eten en niet afvallen

Beoordeel dit item
(2 stemmen)

‘Ik kom al aan van een blaadje sla. Ik heb er meteen een kilo bij als ik alleen al patat ruik. Ik let echt goed op mijn voeding en ondertussen gaat er geen pondje af.’ Veel vrouwen hebben het idee dat ze zich beheersen, maar verliezen toch geen gewicht. Weinig eten en niet afvallen, hoe kan dat? Body & Power lost het raadsel voor je op.

Tuurlijk, je kunt wel 1 of ander crashdieet gaan volgen zoals Cambridge. Je valt dan ongetwijfeld veel kilo’s af in een zeer korte tijd. Hoe dat kan? Omdat je ineens onder je ruststofwisseling /BMR (Basal Metabolic Rate) gaat zitten. Dit is het aantal calorieën dat je lichaam nodig heeft om in leven te blijven. Juist, om in leven te blijven. En daar ga jij onderzitten met een crashdieet. Gevolg: Je valt retesnel af, maar omdat jouw lichaam is gemaakt om te overleven en er op is ingesteld om tekorten aan energie te voorkomen gaat hij jouw BMR naar beneden bijstellen. Je lichaam leert om efficiënter om te gaan met de weinige energie dat ie binnenkrijgt. 

Ik ga ervan uit dat ik je niet hoef uit te leggen dat het, op zijn zachtst gezegd, onverstandig is om onder je BMR te gaan zitten. Zie jouw lichaam als een houtkachel. Gooi hier continue en met regelmaat hout op en hij blijft gewoon doorbranden. Gooi jij er praktisch geen hout meer op dan brandt hij steeds minder hard (je BMR daalt).

Als je vervolgens stopt met het dieet ga je dus opeens weer meer hout op de kachel gooien, maar omdat hij bijna niet meer brandt bewaart hij al dat extra hout voor later. Dit zie je dan ook direkt weer terug in je gewicht en vetpercentage. Dit is het welbekende jojo-effect.  Zo kun je dus weinig eten en niet afvallen. Zonde van de moeite.

Wat moet ik dan doen om wel goed af te vallen?

Je moet allereerst begrijpen dat weinig eten dus niets te maken heeft met gezond en blijvend afvallen. De meeste mensen die weinig eten en niet afvallen hebben vaak al een crashdieet gevolgd waardoor hun BMR erg laag is, zuur genoeg 1 van de grootste boosdoeners waarom je nu niet meer afvalt terwijl je weinig eet. Als je verantwoord wilt afvallen is het veel belangrijker om naar jouw energiebehoefte te kijken. Dit is jouw BMR + jouw activiteitstoeslag. Dit is het aantal calorieën dat je extra verbruikt doordat je sport, beweegt, etc. Deze kun je hier berekenen. Als jouw calorie-inname gelijk is aan jouw energiebehoefte ben je in balans. In het vakjargon van krachttraining: je zit op onderhoud. Als je zo door blijft gaan val je in principe niet af, en kom je in principe ook niet aan. Let op, ik zeg in principe: Stel dat je nu al langere tijd onder je onderhoud hebt gezeten dan kan het zijn dat je BMR al iets is gedaald. Als je dan nu weer op onderhoud gaat zitten kan het dus best zijn dat je eerst weer iets aankomt alvorens jouw BMR weer op zijn oude niveau zit. Om vervolgens verantwoord af te vallen moet je circa 300-500 kcals onder je onderhoud gaan zitten. Dus je moet inderdaad wel minder en verstandiger gaan eten om af te vallen. Dit geldt zowel voor mensen met overgewicht, als voor fanatieke krachtsporters die in de cut gaan.

Stappenplan om af te vallen

A) Bereken je onderhoud en breng eerst je BMR op peil: ga 1-2 maand op onderhoud zitten.

B ) Ga 3-4 keer per week een uur sporten. Cardio is zeer goed om snel veel kcals te verbranden en krachttraining is goed om meer spiermassa te krijgen. En meer spiermassa zorgt voor een continue hogere verbranding. Als je gaat sporten is de kans groot dat je in het begin zwaarder wordt. Dit hoort erbij, je bouwt namelijk meer spiermassa op en dit weegt meer dan vet. Ben je meer gaan sporten en niet meer gaan eten? Dan kun je ervan uitgaan dat spiermassa die extra kilo’s veroorzaakt. En dat is gezond gewicht.

C) Ga 1 maand 300-500 kcals onder je onderhoud zitten. Bereken opnieuw je onderhoud en ga weer 1 maand 300-500 kcals onder je onderhoud zitten. Als je dit cirkeltje volgt val je verantwoord (mits de kwaliteit van je voeding ook in orde is) en blijvend zo’n halve tot hele kilo per week af. Val je meer af dan 1 kilo? Verhoog dan je kcal inname, want meer dan 1 kilo per week afvallen is iets te veel van het goede.

D) Eet veel eiwitten tijdens het afvallen, want het stimuleert de vetverbranding
Je lichaam kan niet effectief vet verbranden als het geen hulp heeft van of koolhydraten of eiwitten. Wanneer je gewicht kwijt raakt, verliest je lichaam zowel spieren als vet. Tijdens dit proces is het heel belangrijk dat je voldoende eiwitten blijft eten. Voldoende eiwit in je voeding stimuleert de vetverbranding terwijl het calorie-verbrandende spieren behoudt.

In het begin van je afslank verhaal, is eiwit belangrijk omdat het je helpt om je langer een voller gevoel te geven. Eiwit in je lichaam vertraagt de vertering en maakt ons meer verzadigd waardoor de kans kleiner is dat we snel weer gaan eten.

Welke eiwitten kun je het beste eten of drinken.

Lees meer over: Lady Power whey

Eindelijk. Een echte  eiwitshake voor vrouwen waar je echte resultaten mee behaald. lady Power is speciaal gemaakt voor vrouwen die effectief spieren willen opbouwen en vet willen verbranden. Deze shake gaat je zeker helpen een mooi strak lichaam te krijgen.

Lees meer over: Lady Power Fat Burner

Lady Power Fat burner is een zeer complete formule die je lichaam op de juiste manier helpt in de strijd tegen ongewenst lichaamsvet.De fat burner bevat een mix van natuurlijke ingrediënten en is onvergelijkbaar met andere.De lady Power Fat Burner is met voorsprong de sterkste fat burner. De krachtigste samenstelling van hoogwaardige ingrediënten in de beste verhoudingen

Lees meer over: L-Carnitine 

Als je snel wilt afvallen is een goede stofwisseling noodzakelijk. Carnitine speelt een heel belangrijke rol in de spijsvertering. Vet kan pas worden verbrand als het in aanraking komt met Carnitine. Als je dus een tekort hebt aan Carnitine dan wordt vet niet verbrand en wordt je te dik. Ook als je ouder wordt maakt het lichaam minder Carnitine aan. Verder is het zo dat elk lichaam anders is en de een meer en de ander minder L-Carnitine aanmaakt. Als je snel wilt afvallen is het dan ook verstandig om extra L-Carnitine te nemen.

Lees 7342 keer

 

lady power smaken banner  afslank smoothie banner