fbpx

Calorieen tellen is dat nu goed of slecht?

Beoordeel dit item
(1 Stem)

Ben jij een calorieën teller? Beperk jij zo je dagelijkse hoeveelheid calorieën om zo op gewicht te blijven of zelfs af te vallen? De kans is dan klein dat je hiermee goede resultaten behaalt. Er is namelijk gebleken dat calorieën tellen helemaal geen effectieve methode is.

Minder calorieën eten leidde tot meer obesitas

Calorieën tellen is een fenomeen dat pas een halve eeuw oud is, onze overgrootouders telden ze echt niet. De behoefte aan calorieën tellen is rond de 70-er jaren van de vorige eeuw ontstaan toen verschillende mensen (vaak vrouwen) een beetje te zwaar werden naar hun zin. Minder calorieën eten en zorgen voor wat meer beweging werd als simpele oplossing aangedragen voor dit aanstormende probleem. Ongeveer rond deze 70-er jaren begon ook de voedingsindustrie voet aan de grond te krijgen op de schappen van de supermarkten en dus ook in onze keukenkastjes. Toeval bestaat niet. Ook hier niet.

 

Hoe doet jouw lichaam  het op 1200 calorieën uit chips en koekjes?

Veel complexe dingen worden vaak simpeler voorgesteld dan het is. Dat is soms heel handig; je wil niet weten hoe het komt dat je auto rijdt als je start en gas geef; ije wil gewoon dat hij het doet, waaróm hij het doet boeit je niet. Maar als het gaat over je lichaam is het goed om daar iets meer vanaf te weten. Je auto kan je inruilen, je lichaam niet. Vaak hoef je daarvoor alleen maar je gezonde verstand en je wijze gevoel te gebruiken.

Veel vrouwen worden geadviseerd volgens de algemeen aanvaarde tabellen zo’n 2000 calorieën per dag gebruiken. Voor het gemak worden alle vrouwen maar even over dezelfde kam geschoren, daar gaat het al helemaal mis maar dat even ter zijde. Als je wilt afvallen dan dien je dus ergens onder die 2000 blijven. Zo’n 1200 tot 1500 calorieën per dag zou dan geschikt zijn om af te vallen. Denk jij dat je afvalt als je een week lang 1200 calorieën zou eten aan chips en koekjes? En behalve je gewicht; hoe denk je dat je je zal voelen?

Natuurlijk is dit een extreem voorbeeld maar het maakt mijn punt wel duidelijk: de ene calorie is de andere niet. Zelfs als je alleen maar gefocust zou zijn op je gewicht en niet op je gezondheid (wat ik je nadrukkelijk afraadt, je kunt dit beter omdraaien) maakt het uit wáár je die calorieën vandaan haalt. Zitten ze verpakt in chips, vlees, ijs, groenten, een hamburger, fruit, een vulkoek of een soepje uit blik? Dat maakt een wereld van verschil. Er zijn namelijk calorieën die direct worden opgeslagen als vet in je lichaam (uit bv koekjes) en er zijn calorieën die je helpen om lichaamsvet te verbranden ( bv  Kokosolie)

Risico van focus meer op kwantiteit dan kwaliteit

Als je je focust op het tellen van calorieën is de kans heel groot dat je meer gefocust bent op de hoeveelheid voeding dan op de kwaliteit van je voeding. Voeding wordt zo teruggebracht tot een simpel cijfer dat helemaal niets zegt. Ik neem gelijk aan dat je tot 2000 kunt tellen, dat is niet zo moeilijk. Het is lastiger om erachter te komen welke voeding nu echt goed is voor jouw lichaam en daar zit hem nou juist de uitdaging. Het zou voor iedere vrouw goed zijn om te weten welke voeding nu echt bij haar past; waar zij het goed op “doet”. Iedere vrouw zou er baat bij hebben als ze weer leert luisteren naar haar gevoel wat haar lichaam nodig heeft aan voeding. Dit is lastiger dan tot 2000 tellen maar het zal je zoveel meer vitaliteit en gezondheid opleveren én het zal je dichter brengen bij je gezonde gewicht. Maak het jezelf niet te makkelijk: het gaat om jouw gezondheid!

Werkt op lange termijn toch niet om af te vallen

Ben je bang dat je niet zult afvallen als je het tellen van calorieën loslaat? Laat me je dan vertellen dat het tellen van calorieën daarvoor ook niet de oplossing is.De dieet industrie is de industrie met een faalpercentage van 98%. Het is daarom shocking dat er nog steeds miljarden in omgaan. Hoeveel persoonlijk verdriet, pijn en frustratie ligt hier niet achter? Om nog maar niet te spreken over het verlies van vitaliteit en gezondheid van de mensheid.Het is te simpel om te zeggen dat we zullen afvallen alleen maar omdat we minder calorieën eten.  Ons lichaam zit complexer in elkaar dan dat.

Waarom calorieën tellen niet effectief is

Toch zegt het aantal calorieën niets over welke soort calorieën je lichaam binnen heeft gekregen en dat is nou net het belangrijkste!

Stel nou voor dat je dit op een dag eet:

  • 4 boterhammen (500 calorieën)
  • 1 zak patat  (600 calorieën)
  • 2 glazen water (0 calorieën)
  • 1 zak chips (200 calorieën)
  • 1 bord avondeten met aardappelen, vlees en andijvie (500 calorieën)
  • 2 glazen cola (200 calorieën)

Als we de calorieën tellen, zijn dat er in totaal 2000. Dat zou betekenen dat je niet dikker zult worden! Toch kan iedereen zien (hoop ik), dat deze voeding niet geschikt is voor als je wilt afvallen en dat klopt ook.

De vraag is natuurlijk, hoe komt dat?

Elke soort calorie heeft een andere invloed op het lichaam. Als de verhouding tussen de verschillende soorten calorieën niet goed is, zal het lichaam daarop reageren. De voeding die hierboven staat bevat te veel koolhydraten en te weinig gezonde vetten. Als je deze koolhydraten niet gelijk verbrand, door bijvoorbeeld te gaan sporten, zal het insuline-gehalte erg hoog blijven. Dat zorgt ervoor dat lichaamsvet moeilijk wordt verbrand. Sterker nog, de overtollige energie in je lichaam door de koolhydraten zal eerder worden opgeslagen als vet.

Verder is er ook geen rekening gehouden met wat voor soort koolhydraten gezond zijn voor het lichaam. Dit heeft te maken met het verteringsproces. Als koolhydraten heel snel en gemakkelijk kunnen worden opgenomen, heeft het lichaam hier niet hard voor hoeven werken en heeft dit proces dus niet veel energie gekost. Je lichaam houd zo dus meer energie over en dat wordt vervolgens opgeslagen als vet.

Hoe kan ik dan wel calorieën tellen?

Voordat ik deze vraag beantwoord, wil ik eerst uitleggen welke soorten calorieën er zijn. Elke soort calorie heeft namelijk een bepaalde invloed op het lichaam.

Soorten calorieën

Er bestaan 3 verschillende soorten calorieën. Namelijk vetten, eiwitten en koolhydraten. Alle 3 de soorten calorieën heeft het lichaam nodig om goed te kunnen functioneren. Koolhydraten leveren energie. Vetten zorgen voor bescherming, maar ook energie. En eiwitten zijn belangrijk voor het spierweefsel.

Daarom is het belangrijk om deze soorten calorieën in de juiste verhoudingen te eten. De meest optimale verhouding is:

  • 30% koolhydraten
  • 40% vetten
  • 30% eiwitten

Dit is echter een indicatie. Iemand die veel sport zal misschien meer eiwitten in zijn dieet moeten hebben.

Snel afvallen zonder calorieën tellen

Calorieën tellen wordt dus vrij lastig als je moet letten op de hoeveelheid calorieën en welke soort calorieën. Daarom is het beter om je te focussen op belangrijkere zaken dan calorieën tellen voor als je wilt afvallen, zoals het eten van gezonde voedinget en doe aan krachttraining. Als je niet precies weet wat gezond voeding is dan kun je op onze website genoeg informatie vinden over voeding die je veel kan eten en toch snel zal afvallen.Lees 1763 keer

 

lady power smaken banner  afslank smoothie banner