fbpx

Overgewicht oorzaak van snurken en slaapproblemen ?

Beoordeel dit item
(1 Stem)

Vooral overgewicht is ‘killing’ voor een goede nachtrust. Kort door de bocht gezegd: overgewicht zorgt ervoor dat je slecht slaapt en slecht slapen maakt je dik. Kortom, er ontstaat een vicieuze cirkel met een hoop ellende die je zo snel mogelijk moet doorbreken. Een streng of ingewikkeld dieetprogramma is echter geen goed idee. In tijden van weinig slaap moet je je spaarzame energie voor de echt belangrijke zaken kunnen gebruiken. Daarom adviseren we twee dieet oplossingen die ‘geknipt’ zijn voor mensen met slaapproblemen. En laten we eerlijk zijn… zou het niet geweldig zijn om het verbeteren met je nachtrust te combineren met een paar maatjes minder?

 

Slaapstoornis en overgewicht

Na een slechte nachtrust kies je voor grote, calorierijke porties?
"Dat klopt. Dat bleek eerder al uit groot onderzoek in Leiden. Mensen die lijden aan slaapstoornis kampen vaker met overgewicht dan mensen die een goede nachtrust hebben."
Waar ligt dat aan?
"Meestal is dat een hormonale kwestie. Het hormoon hypocretine stimuleert de eetlust, maar het is ook het hormoon dat een belangrijke rol speelt bij het slaap-waakritme. Als het verstoord raakt, word je ’s nachts vaker wakker, kun je meer honger krijgen en aankomen. Ook de suikerstofwisseling raakt van streek."
Mensen die willen afvallen, zouden dus eerst goed moeten slapen?
"Precies! Veel dikke mensen lijden aan slaapapneu. Dat zou je moeten aanpakken, anders heeft al dat lijnen ook geen zin."
Sommige mensen die op dieet zijn, plunderen ’s nachts de koelkast.
"Dat is een slechte gewoonte. Maar wat is oorzaak en wat gevolg? Ze worden wakker en denken dat het de slaperigheid bevordert als ze wat eten. Maar dan gaat het licht aan en is hun ritme verstoord, waardoor ze niet meer kunnen slapen. Het begint met nachtrust."
Onderzoek heeft aangetoond dat een verstoorde slaap de aanmaak van insuline door het lichaam verminderd, de bloedglucosewaarde verhoogt en de stofwisseling dusdanig vertraagd dat gewichtstoename in de hand wordt gespeeld. Overgewicht is weer een belangrijke oorzaak voor diabetes.

Slaapapneu is een grote boosdoener in dit verhaal. 40% van de mensen met slaapapneu heeft ook diabetes… en de helft van de mensen met diabetes type 2 (de meest voorkomende vorm van diabetes) heeft last van een slaapstoornis.

Slaapapneu

Wat is slaapapneu? Dit is een slaapstoornis waarbij er adem stops plaatsvinden. Adem stops van langer dan 10 seconden noemen we een apneu. We spreken van slaapapneu wanneer dit per uur 5 keer of meer gebeurd.

Slaapapneu vergroot de kans op diabetes type 2 met maar liefst 3,5 keer! De stofwisseling van mensen met slaapapneu is doorgaans erg van slag, met name de suikerstofwisseling. Mensen die problemen hebben met ademen tijdens het slapen raken eerder ongevoelig voor insuline en hebben meer kans op overgewicht. Het gevolg van overgewicht is weer dat er meer kans is op diabetes.

Mensen met slaapproblemen ervaren continue een soort van (onbewuste) stress tijdens het slapen, wat op zijn beurt ook weer diabetes in de hand werkt.Uit onderzoek is gebleken dat het aantal apneu's gemiddeld met 3% toeneemt voor elke 1% toename in lichaamsgewicht.

Overgewicht en slaapapneu

Er is een duidelijk verband tussen de mate van overgewicht en het optreden van snurken.Een oorzaak van snurken kan overgewicht zijn. Overgewicht leidt tot dikkere wanden van de keelholte en tot een extra vetlaag in de luchtpijp. Hierdoor is de zuurstoftoevoer minder en neemt het snurken toe. Afvallen is dan vaak het devies. Ook zorgt een dikkere buik gedurende de slaap voor een grotere druk op het middenrif. Deze druk zorgt voor een afname van het longvolume en hoeveelheid ingeademde lucht wat snurken tot gevolg heeft.

Oplossing overgewicht en snurken

Afvallen is een van de beste oplossingen om van het snurken af te komen maar hoe doe je dat nu het beste?

A) Probeer een gezonde leefstijl van gezond eten, een voedingschema kan daarbij erg handig zijn en zorg voor voldoende beweging  een fitness schema kan daarbij erg handig zijn! in onze schema webshop vind je er een paar die je kunnen helpen.

ZMA om beter te slapen.

Tijdens het slapen hersteld je lichaam ,maar ook dat kost energie en zeker boven je 30ste zal je dus merken dat je veel vaker gebroken wakker wordt. Dit komt omdat je lichaam te weinigen magnesium, zink en B6 binnen krijgt. Deze stoffen zorgen er voor dat je beter slaap en beter hersteld in je slaap en dus ook fit wakker wordt! En dus ook beter en sneller die extra kilo's kwijtraakt. 

Lees meer over: ZMA

Lees 3783 keer

 

lady power smaken banner  afslank smoothie banner