fbpx

Het gevaar van een te laag vetpercentage bij vrouwen

Beoordeel dit item
(14 stemmen)

Heel wat vrouwen die beginnen met fitnessen of sporten, willen kilo’s kwijtspelen en vet verliezen. Een gezond lichaam en een laag vetpercentage zijn natuurlijk belangrijk, maar je kan er ook te ver in gaan. Een te laag vetpercentage heeft namelijk een negatieve impact op je gezondheid en kan verregaande gevolgen hebben.

Waarom ben jij begonnen met het werken aan een fit en gezond lichaam? Waarschijnlijk omdat je een betere gezondheid en meer energie wilde hebben. Beter in je vel zitten, dat was waarschijnlijk één van jouw doelen. Als het goed is ben je er inmiddels achter dat je inderdaad meer energie hebt en ja, ook jouw gezondheid is vooruitgegaan. Voor sommigen komt er een punt dat ze geen genoegen meer nemen met een ‘fit’ lichaam, ze willen zichtbare buikspieren en een laag vetpercentage. Maar realiseer je dat dit juist weer energie gaat kosten. En kom je onder een bepaald vetpercentage, bij vrouwen ongeveer 16%, dan is jouw lichaam daar meestal niet zo blij mee.

Fitgirls op social media

Overal in de Media zien we het tegenwoordig voorbijkomen. De term ‘Fitgirl’ is een begrip in Nederland geworden. Dat is iets waar we heel blij mee zijn, maar wat ook veel vraagtekens oproept. Want wat is een Fitgirl nou eigenlijk?
Fitgirls Ze dienen ter inspiratie, maar baren de gezondheidswereld inmiddels flinke zorgen: Instagram foto's van super strakke fitgirls met een sixpack en vaak te laag vetpercentage. Nog niet zo lang geleden was formaatje Catwalk (supermager) het devies, nu is het heersende schoonheidsideaal een sixpack en een laag vetpercentage. Eetstoornis-experts trekken aan de bel nu de fitgirl-rage met een sixpack en een zo laag  mogelijk vetpercentage steeds meer vorm krijgt.

Fitgirls zijn meestal meiden / vrouwen tussen de 16 en 35 jaar. Ze eten gezond maar af en toe eten ze een cheatmeal. Het lijkt dan alsof ze zichzelf iets gunnen maar ze hebben het precies uitgerekend zodat het past binnen hun macro’s. Ook verbaas ik me erover dat veel van deze meiden allerlei questbars (eiwitrepen) bestellen en dan in heaven zijn? Ik vind het verbazingwekkend om te zien dat meiden dit als gezond tussendoortje bestempelen.Deze meiden plaatsen vooral heel veel foto’s van hun buik op social media met daaronder vaak de tekst mijn doel is bijna behaald. Deze meiden zijn erg slank en hebben duidelijke zichtbare buikspieren en een laag vetpercentage. Ze zijn hier zo trots op dat ze het liefst heel de dag voor de spiegel staan en foto’s maken van hun buik. Ik snap dat als je ergens hard voor werkt dat je dan graag je resultaat wilt laten zien.  Maar het is toch bezopen dat we heel de dag bezig zouden moeten zijn met ons uiterlijk? Het gaat toch om gelukkig en blij zijn met jezelf? Je goed en fit voelen is toch het allerbelangrijkste? En niet om een bepaald schoonheids ideaal na streven?

Wat is het vetpercentage?

Het vetpercentage is de hoeveelheid vet die zich in het lichaam bevind. Vet heeft het lichaam nodig als energiereserve. Een te laag vetpercentage brengt risico's met zich mee: bij ziekte of zwakte heeft het lichaam geen reserve meer en zal dan overgaan op de verbranding van spieren en organen.

Te laag lichaamsvetpercentage

Een te laag lichaamsvetpercentage is ook slecht voor je gezondheid! Je lichaam heeft namelijk vet nodig om te kunnen functioneren. Daarnaast is het belangrijk dat subtiele vetreserves door het lichaam kunnen worden aangesproken in tijden van nood (ziekte, zwakte, ongeval etc.). Een vetvrij dieet is zelfs gevaarlijk. Vetzuren zijn namelijk nodig voor allerlei chemische processen. Sommige vetzuren, waaronder linolzuur en alfalinoleenzuur (omega-vetzuren) kunnen niet door het lichaam worden aangemaakt en dienen per se uit voeding te worden verkregen.

Droog lijf

Veel Diëtisten maar ook wij van van Body & Power, maaken ons zorgen om meisjes die zeggen dat ze een ’droog’ lijf willen. „Dat houdt in dat je een heel laag vetpercentage hebt. Maar dat is vaak niet realistisch. Vrouwen hebben nu eenmaal vet om de heupen. Op sociale media wordt een perfecte wereld gecreëerd die er in werkelijkheid niet is. Daar willen wij meisjes en vrouwen voor waarschuwen.

Vetpercentage vrouwen

Bij vrouwen ligt het gemiddelde vetpercentage een stuk hoger. Dit komt omdat het lichaam van een vrouw tijdens een zwangerschap meer vetreserves nodig heeft om gezond te blijven. Een gezond vetpercentage bij vrouwen ligt rond de 25%/30%.   Vrouwen hebben van nature meer lichaamsvet dan mannen. Bij jonge mannen is een vetpercentage van maximaal 15% ideaal, bij vrouwen is dit 25%. Voor vrouwen ligt het vetpercentage wat nodig is voor een zichtbare sixpack onder de 15%.
Ook is de vetverdeling anders, vrouwen krijgen bijvoorbeeld sneller ‘lovehandles’ dan mannen. Doordat mannen een lager vetpercentage hebben, zijn hun spieren beter zichtbaar. Ze worden namelijk niet verborgen onder het laagje vet. Vrouwen moeten daarom veel harder trainen en ‘cleaner’ eten om een sixpack te krijgen! Ze hebben meer vet om weg te trainen.

womenbodyfat1

Vetpercentage tabel vrouwen

Leeftijd vetpercentage   te laag  gezond  te   hoog veel te   hoog
20-39 <   21% 21% –   33% 33% –   39% >   39%
40-59 <   23% 23% –   34% 34% –   40% >   40%
60-79                  <   24% 24% –   36%                36% –   42%                   >   42%                  

 

Gezond ?

Een súper laag vetpercentage is dus niet natuurlijk voor een vrouw. Ze kunnen er zelfs lichamelijk anders door gaan functioneren. Zo kan de hormonale balans van de vrouw verstoord worden en uiteindelijk kan zelfs de menstruatie uitblijven en kan de vrouw onvruchtbaar worden. Dit kan gebeuren vanaf ongeveer 15% vet of minder, terwijl dit voor een man een hele normale hoeveelheid is. Ik wil daarbij benadrukken dat natuurlijk iedere vrouw anders is gebouwd, soms heb je van nature al iets minder vet dan gemiddeld.

Het is dus de vraag of het hebben van een sixpack en een laag vetpercentage gezond is voor een vrouw. Hier kan ik je niet een heel duidelijk antwoord op geven, omdat dit per vrouw verschillend is. Als je heel slank en tenger gebouwd bent, zullen je spieren sneller zichtbaar zijn. Dit hoort dan meer bij je figuur. Vrouwen die van nature wat voller zijn, zullen heel veel moeite moeten doen om een sixpack te krijgen, waardoor het ongezond kan worden.

De trend die we de afgelopen tijd zien, is dat gezondheidsfreaks het mooi gaan vinden als vrouwen (en mannen) zo afgetraind mogelijk zijn.Foto’s van super afgetrainde vrouwen worden op verschillende blogs gebruikt als motivatie om gezond te leven en hard te trainen. Wij van Body & Power vinden dit vaak ontzettend dubbel. Natuurlijk is gezond leven goed, maar het kan ook té! Waarom jezelf vergelijken met iemand anders, als jouw lichaamsbouw totaal anders is?!

Wat wij jullie meiden wil meegeven, is dat je altijd naar je lichaam moet luisteren. Wat voor de één werkt, werkt voor de ander misschien niet. Als je elke dag helemaal kapot gaat in de sportschool betekent het niet dat je lichaam zal krijgen waar je van droomt en dat het je daarnaast ook nog gelukkig maakt. Misschien ook wel, maar voor vele werkte het niet. probeer van het leven te genieten en accepteer je zelf in plaats van je zelf elke dag te vergelijken met meiden op Instagram of facebook!

Snel vet verbranden en afvallen.

Wil je snel afvallen en met topsnelheid afrekenen met ongewenst lichaamsvet? Wil je veel gewicht verliezen, of gewoon je lichaam droogtrainen tot aan de laatste gram? Oftewel: zoek je een product dat echt meedogenloos de aanval inzet tegen vet – zelfs het hardnekkige vet? Dan biedt de afslank smoothie jou de ultieme oplossing!

Bestel hier de afslank smoothieafslank smoothie

Lees 21291 keer

 

lady power smaken banner  afslank smoothie banner