fbpx

Wordt je nu echt dikker door de feestdagen?

Beoordeel dit item
(1 Stem)

Als we alle dieetgoeroes en blogs op het internet moeten geloven komt de horror maand december er weer aan en gaan we weer kilo’s aankomen van al dat eten en drinken en die paar oliebollen, maar is dit nu echt zo?. Is de feestmaand december dan echt zo slecht voor ons?

De gedachte dat je tien kilo zou aankomen in de maand december is niet reëel. Dat weet je ergens vaak zelf ook wel. Je voelt je dik, schuldig, opgeblazen of vol na een dag zoals kerstmis of oudejaarsavond waarop je wat meer dan normaal hebt gegeten. Maar zo snel als dat jij denkt dat je aankomt, kom je helemaal niet aan. Het is wetenschappelijk zelfs onmogelijk om in één dag aan te komen, tenzij je bepaalde vreemde superpowers hebt.

Natuurlijk kan het zijn dat de weegschaal een iets hoger getal aangeeft na de kerstdagen omdat je waarschijnlijk te veel hebt gegeten, al hoeft dat echt helemaal niet zo te zijn. Wat je dan ziet is enkel vocht of de inhoudt van je darmen. Logisch. Je kunt binnen een paar dagen echt geen kilo's in lichaamsgewicht aankomen. Je moet namelijk een onmogelijk grote hoeveelheid eten om binnen één dag slechts een halve kilo aan te komen.

Het is eigenlijk onmogelijk om s‘nachts van het eten van die dag aan te komen, zelfs ook al heb je je buikje rond gegeten met ongezonde voeding. Je kan gewoon niet genoeg calorieën binnen krijgen in een dag.

Je moet minimaal 3500 extra eten om een halve kilo te zijn aangekomen een volgende dag. Dat betekent dat je boven op de aanbevolen 2000 calorieën, nog een heleboel meer tot je moet nemen. Je moet in totaal minimaal 5500 calorieën binnenkrijgen in één dag om een halve kilo aan te komen. Dit is vrijwel onmogelijk. Je moet dan zo extreem veel eten, dat je zelfs na hele flinke eetbuien niet aan deze hoeveelheden komt.

Toch vragen mensen zich af waar dan die kilo's met de feestdagen vandaan komen. ‘'Mensen zeggen vaak dat ze twee tot vijf kilo aankomen tijdens de feestdagen, maar recent onderzoek wijst uit dat de meeste mensen niet of slechts één kilo aankomen.'' De mensen die wel aankomen eten al langere tijd meer of ongezonder.

Je kunt je dus misschien wel wat opgeblazen voelen of denken dat je dikker bent geworden, maar dat is niet waar. Het is wetenschappelijk echt niet mogelijk dat jij zo snel aankomt van die paar oliebollen, die lekkere snack, of chocolade als tussendoortje. Als je een dag of meerdere dagen wat uitgebreider eet, maar daarna weer je normale eetpatroon oppakt, kom je niet zomaar aan van dit soort eten en komt je lichaam gewoon weer in balans. Het is tevens normaal om 0,1 tot 2 kilo te schommelen. Maak je dus niet te druk op die kilo's en weet ook dat dagelijks wegen totaal geen beeld geeft van of jij er lichaamsgewicht bij hebt of juist kwijt bent.

Tips voor de feesdagen 

Kerst. Leuk, 2 of soms zelfs 3 dagen lang alleen maar eten. in veel families gaat het in ieder geval wel zo. Kerstontbijt, wat lekkers bij de koffie en savonds een 3 of 4 gangen diner. En natuurlijk wordt er ook bij de meeste families tijdens de kersdagen en zeker op oudejaarsavond flink wat alcohol gedronken.
Natuurlijk mag je deze dagen gewoon genieten van het lekkers en gezellig meedoen met je familie. Maar bedenk je bij het 5e kerstkransje of zoveelste glas wijn of biertje even of deze nou echt nog zo lekker is als die eerste. Geniet je er oprecht van? Prima, maar meestal is dat niet het geval en wordt het gewoon onbewust gegeten en gedronken.

Je kunt er ook voor kiezen om overdag tot aan het kerstdiner gewoon gezond te eten. Zoals ik al eerder zei, als je het alleen bij deze dagen laat en gewoon gezond geniet ga je echt niet dik het nieuwe jaar in hoor.

Sporten met de feesdagen?

De meeste doen het echt totaal niet in de december maand want ach ik eet en drink mijn buik rond dus heeft het totaal geen zin om te sporten. Dit is echt raar want er zijn maar 4 feestdagen in de maand december, sinterklaas, kerst en nieuwjaar en als we gewoon af en toe in die maand toch nog even naar de sportschool gaan of gaan joggen of wandelen buiten dan vallen al die feestmaand calorieën best mee. Of stop je ook een maand met sporten als je 4 verjaardagen hebt in die maand?

Snack tips

Snacken doen we allemaal zeker met de feestdagen, maar welke snack is eigenlijk de beste keuze, of moet je alleen maar groente snacks eten met de feestdagen? Nee er zijn genoeg andere alternatieven die verantwoorder zijn dan de standaard alternatieven. lees hier welke snacks de beste keuze zijn voor de feestdagen.

 

Lees 1268 keer

 

lady power smaken banner  afslank smoothie banner