fbpx

Wel of niet diëten met shakes?

Beoordeel dit item
(2 stemmen)

Diëten met shakes zijn populair. Vreemd is dat niet, want shakes zijn makkelijk en je hoeft je niet te verdiepen in calorieën, voedingsstoffen en andere zaken die bij gezond afvallen een rol spelen. Maar werken dit soort diëten? Zorgen ze ook op de langere termijn voor een goed gewicht? En hoe gezond zijn ze eigenlijk?

Diëten vergelijken

Atkins, Modifast, Weight Care. Het zijn allemaal afvalmethodes waarbij je maaltijden vervangt door shakes. Vaak hebben ze lekkere smaken (zoals vanille, aardbei, chocolade) en een romige structuur, waardoor ze erg aantrekkelijk zijn. Daarnaast beweren deze merken dat shakes gezond zijn en voldoende essentiële voedingsstoffen leveren. Niet verwonderlijk dat veel vrouwen ervoor zwichten en op deze manier gewicht hopen te verliezen.

Afvallen met shakes lijkt zo mooi: een aantal kilo’s kwijt in een paar weken. Shakes worden gebruikt als maaltijdvervanger waardoor je minder calorieën binnenkrijgt en dus afvalt. In plaats van ontbijt, lunch en avondeten neem je een vloeibare shake. Vooral de kant en klare shakes van verschillende merken bevatten echter regelmatig stoffen die helemaal niet goed zijn voor je gezondheid zoals geur-, kleur- en smaakstoffen. Bovendien bevatten de shakes weinig gezonde voedingsstoffen, vezels, vitaminen en mineralen.

Voordelen van afvallen met shakes

 • Snel afvallen, de shakes bevatten weinig calorieën.
 • Gemakkelijk in het gebruik en overal te gebruiken.
 • Snel te bereiden.
 • Veel en lekkere smaken.

Nadelen van afvallen met shakes

Volg je een shakedieet, dan krijg je per dag vaak niet meer dan 700 tot 1000 kcal binnen. Dat is voor een volwassen vrouw veel te weinig om goed te kunnen functioneren en bovendien kan een voedingsmiddel dat zo weinig energie geeft onmogelijk alle noodzakelijke nutriënten bevatten. En dan hebben we het nog niet eens over de eentonigheid en het feit dat je darmen tijdens dit vloeibare dieet nauwelijks iets doen. Afvallen? Jazeker. Gezond? Absoluut niet.

 • Vaak slechts een tijdelijk effect.
 • Kans op jojo-effect.
 • Relatief dure manier om af te vallen.
 • Geen volwaardige voeding.

Conclusie

Afvallen met shakes biedt een relatief snelle manier om gewicht te verliezen. Het is belangrijk om te weten dat shakes voedingssupplementen zijn, een aanvulling op gewone voeding en dus geen maaltijdvervangers. In combinatie met een gevarieerd en gebalanceerd voedingspatroon en voldoende lichaamsbeweging kunnen shakes een goed tijdelijk middel zijn om af te vallen. Gewichtsverlies, met name een verlaging van het vetpercentage of de vermindering van buikvet gaat niet vanzelf en een dieet op basis van shakes is niet structureel. Wil je dit echt aanpakken verander dan je levensstijl, eetpatroon en ga meer bewegen. Zo bouw je structureel aan een gezond en sterk lichaam.

Goede shakes !

Natuurlijk zijn er hele goede oplossingen om zelf een gezonde ontbijt of lunch shake te maken waar je wel gezond mee kunt afvallen.

Eiwitshake met Brinta – 150 kcal

 • 100ml magere melk
 • schep maaltijd smoothie
 • 150ml water
 • 1 eetlepel Brinta
 • Meng de maaltijd smoothie met de magere melk, en roer daarna de Brinta er doorheen. Vul aan naar smaak met ongeveer 150ml water.

De voordelen van de maaltijd smoothie

De unieke combinatie van eiwitten,CLA’s L-Carnitine, vitaminen en mineralen zorgt ervoor dat u een gezonde ondersteuning heeft tijdens het afvallen. Het versterken van het immuunsysteem en het behoud van spiermassa staat hier centraal.

Meer info : maaltijd smoothie

Lees 2017 keer

 

lady power smaken banner  afslank smoothie banner