fbpx

Valkuilen Bij Afvallen Met Hardlopen + Hoe Het Wel Moet

Beoordeel dit item
(2 stemmen)

hardlopen en afvallenEr zijn talloze methodes om af te vallen. Het belangrijkste blijft je voeding, maar er zijn daarnaast zat andere hulpmiddelen die je kunnen helpen het afvallen te versnellen.Afvallen met hardlopen is één van deze hulpmiddelen, maar dan moet je wel goed weten waar je op moet letten. Er zijn namelijk nogal wat misvattingen over wat nou de beste manier is om te joggen. Is het effectief om een hoog tempo aan te houden of juist rustig aan te doen? In dit artikel zal ik precies uitleggen hoe je het beste kan afvallen met hardlopen.

 Valkuilen voor afvallen met hardlopen

Afvallen met hardlopen is een effectieve afvalmethode. Helaas zijn er wel nogal wat valkuilen:

 • Te fanatiek beginnen, waardoor je kans hebt op veel spierpijn of zelfs blessures, waardoor je motivatie zakt en je het niet lang vol zult houden
 • Snel hardlopen met een hoge hartslag, waardoor je minder vet zult verbranden
 • Niet lang genoeg, waardoor je lichaam niet de vetreserves gaat verbranden

Wat gebeurt er bij hardlopen

Ten eerste moet je het verschil weten tussen vetverbranding en calorieverbranding. Calorieën verbranden wil je natuurlijk zo goed mogelijk doen om zo sneller te kunnen afvallen met hardlopen.

Hier een voorbeeld:

 • Stevig wandelen op een loopband gedurende 30 minuten zullen goed zijn voor 180 calorieën waarvan 108 calorieën aan vetverbranding
 • Hardlopen op een loopband gedurende 30 minuten zullen goed zijn 400 calorieën waarvan 120 calorieën aan vetverbranding

Zoals je ziet zorgt een hoge inspanning, oftewel een hoge hartslag bij hardlopen voor een hogere verbranding van calorieën. Toch verbrand je daardoor niet meer vet, maar vooral meer koolhydraten. Als je net begint met hardlopen, dan is het handig om de hartslag van jezelf in de gaten te houden. Dat doe je met een hartslagmeter. Die kun je al voor een paar tientjes kopen, bijvoorbeeld in de vorm van een horloge.

Het beste tempo voor afvallen met hardlopen?

Het meest effectieve tempo voor afvallen met hardlopen is een gelijkmatig en rustig tempo. Een groot voordeel is dat je een rustig tempo veel langer volhoudt en langer vet kan verbranden,  waardoor je weer meer zult afvallen.

Als je in een hoog tempo gaat hardlopen zal je lichaam suikers en koolhydraten gaan verbranden en weinig vet.  Zo val je niet alleen minder snel af, je wordt ook sneller moe. Je traint hiermee wel je conditie, wat natuurlijk ook gezond is, maar dat is niet jouw doel. En trouwens, die conditie zal op deze manier ook zeker een stuk beter worden.

Wil je toch ook je conditie wat meer trainen, dan zou je bijvoorbeeld tijdens het hardlopen in de laatste 5 minuten het tempo kunnen verhogen. Het voordeel hiervan is dat je de volgende keer het rustige hardlooptempo weer langer kan volhouden, waardoor je weer meer zult afvallen met hardlopen.

Afvallen met hardlopen starten

Ben je een beginnend hardloper of is het al lang geleden dat je uberhaupt iets aan sport hebt gedaan, begin dan heel rustig.

Begin met 1 minuut rustig joggen, afgewisseld door 1 minuut stevig wandelen. Hou dit in ieder geval 20 minuten vol. Korter dan dit heeft weinig zin, dus dwing jezelf als je dit moeilijk vindt.

Als je dit kunt goed kunt volhouden, dan kun je het gaan opbouwen naar 2 minuten hardlopen en 2 minuten wandelen of zelfs 2 minuten hardlopen en 1 minuut wandelen. Je kunt nu ook de totale tijd van je training verlengen van 20 minuten naar 25 minuten, 30 minuten of langer. Luister goed naar je lichaam, maar daag jezelf ook af en toe uit. Zo zie je sneller resultaat en zul je gemotiveerd blijven.

Hardloopschema voor beginners en veel vetverbranding

Je zou de eerste 4 weken dit schema kunnen aanhouden:

Week Maandag Woensdag Vrijdag
1  20 min.  20 min.  20 min.
 1 min hardlopen  1 min hardlopen  1 min hardlopen
 1 min wandelen  1 min wandelen  1 min wandelen
2  20 min.  20 min.  20 min.
 2 min. lopen  3 min. hardlopen  2 min. hardlopen
 2 min. wandelen  2 min. wandelen  2 min. wandelen
3  25 min.  25 min.  25 min.
 3 min. hardlopen  3 min. hardlopen  3 min. hardlopen
 2 min. wandelen  2 min. wandelen  2 min. wandelen
4  25 min.  25 min.  25 min.
 4 min. hardlopen  4 min. hardlopen  4 min. hardlopen
 2 min. wandelen  2 min. wandelen  2 min. wandelen

Vervolgens zou een goed doel zijn om 45 minuten achter elkaar te kunnen hardlopen in week 12.

Meer tips voor beginners die hardlopen

 • Luister naar je lichaam: Heb je last van gevoelige knieën of andere gewrichten? Dat hoeft niet erg te zijn, maar als deze pijnlijk worden natuurlijk wel. Neem dan langer rust, of raadpleeg een fysiotherapeut of huisarts.
 • Zorg voor goede demping in je schoenen tijdens het hardlopen: Niet alle sportschoenen zijn geschikt om mee hard te lopen. Let er op of jouw schoenen een dikke zool hebben.
 • Stem je kleding af op het weer bij het hardlopen: Is het koud? Zorg dan voor meerdere laagjes kleding, zodat je bestand bent tegen de wind, maar dat je zweet toch goed kan worden opgenomen.
 • Zorg ervoor dat hardlopen in je routine komt: Ga telkens hardlopen op een vast tijdstip. Zo zorg je ervoor dat je het hardlopen minder snel overslaat en kan je al tijdig de nodige voorbereidingen treffen.
 • Drink voldoende water voor- en na het hardlopen: Om water mee te nemen tijdens het hardlopen is niet altijd prettig. Om toch dorst te voorkomen raad ik je aan om van te voren al 1 of 2 glazen water te drinken. Ook na het hardlopen is water drinken een goed idee, omdat dit ervoor zorgt dat de afvalstoffen sneller uit je systeem zijn, waardoor je sneller herstelt van deze inspanning. Ook zul je door water drinken sneller afvallen met hardlopen.
 • Gebruik een hartslagmeter tijdens het hardlopen: Deze zijn niet duur en kunnen je helpen om het ideale tempo te bereiken tijdens het hardlopen.
 • Voorkom kramp tijdens het hardlopen: Dit doe je door niet teveel te eten, voordat je gaat hardlopen. Heb je toch een flinke maaltijd achter de rug, wacht dan nog 2 uur, zodat deze maaltijd verteerd is.

Geen smoesjes

Ben je moe en futloos? Ga dan toch hardlopen!! Dit geeft je enorm veel energie. Je lichaam wordt wakker, geactiveerd, je hart pompt het bloed vrolijk rond, blije hormonen worden aangemaakt en je spieren worden geprikkeld.

Regent het? Er zit dan lekker veel zuurstof in de lucht waardoor het hardlopen extra goed gaat. Als je dan thuis komt van een stuk hardlopen voel je je veel lekkerder dan daarvoor.  Je voelt je mentaal sterk en trots omdat jij weer een rondje hebt hardgelopen: weer calorieën verbrandt, weer een stap dichter bij je doel: een mooi, slank en fit lichaam.

Voeding is belangrijker dan sport

Wist jij dat voeding het allerbelangrijkste is voor als je wilt afvallen? Om precies te zijn is afvallen 70% voeding en 30% beweging. Met dus alleen sporten en bewegen zonder aanpassing van je voeding, zullen je inspanningen weinig resultaat opleveren.

Lees 3548 keer

 

lady power smaken banner  afslank smoothie banner