fbpx
Print deze pagina

Welke fouten mag je als hardlopers niet maken als je wilt afvallen

Beoordeel dit item
(1 Stem)

Je hebt net een uur hardgelopen en berekent het aantal calorieën dat je hebt verbrandt. Grote kans dat je er volledig naast zit. Dit is één van de meest gemaakte fouten wanneer mensen willen afvallen. Je verwachtingen overtreffen namelijk altijd de werkelijkheid. En zo zijn nog een aantal misverstanden over hardlopen om af te vallen. We zetten ze voor je op een rijtje:

 

1. JE TELT GEEN CALORIEËN

Het is waar dat je met hardlopen vaak meer calorieën verbrandt in  vergelijking met andere activiteiten. Per kilometer verbrand een gemiddelde man  ongeveer 100 calorieën en een vrouw 80, afhankelijk van hoe snel je loopt  natuurlijk. Maar let op: die calorieën eet je er ook zo weer bij! Veel mensen  zijn geneigd extra te eten omdat ze hebben hardgelopen, maar dan doe je het  effect natuurlijk al snel teniet.   

Oplossing:  Houd (een dag, week of langer) eens je calorie-inname bij met een app zoals  MyFitnessPal om te zien wat je per dag binnenkrijgt. Wil je jezelf belonen voor  een run? Doe dat dan eens in de vorm van een lekker warm bad of nieuw  tijdschrift. Toch een snack erbij? Zoek een paar opties die weinig calorieën bevatten, maar wel veel micronutriënten.

2. JE GAAT VET VERMIJDEN

Eet je alleen nog maar droge crackers en salades? Niet doen! Je lichaam  heeft juist vet nodig om vitamines op te kunnen nemen. Daarnaast krijg je  eerder honger wanneer je vet vermijdt. Vet verteerd namelijk veel langzamer dan  koolhydraten of eiwitten, waardoor je een langer verzadigd gevoel houdt.   

Oplossing:  Het verschilt uiteraard per persoon, maar zorg dat ongeveer 20 tot 30 procent  van je dagelijkse calorieën uit vet bestaat. Ga wel voor goede vetten – vermijd transvetten (onnatuurlijke vetten).

3. RENNEN OP EEN LEGE MAAG

Dat je sneller zou afvallen als je rent op een lege maag is helaas een  fabeltje. Wanneer je gaat hardlopen zonder iets te eten mist je lichaam de  energie die juist nodig is om te kunnen rennen. Tegelijkertijd met het  verbranden van vet wordt ook je voorraad eiwitten aangesproken. Eiwitten zijn  de basis voor de spieren in je lijf en die wil je niet afbreken, toch ?   

Oplossing:  Het is slim om altijd iets  te eten voor het lopen. Bijvoorbeeld in de vorm van een mueslireep, een  krentenbol of een banaan. Het liefst kies je iets met wat koolhydraten, vetten én eiwitten.

4. JE EET NIET NA HET RENNEN

Na een lange of intensieve workout hebben je spieren de suikers in je  lichaam gebruikt voor energie. Je spieren moeten na een training dus worden ‘bijgetankt’. Ook al hebben veel renners geen honger nadat ze hardgelopen  hebben, toch is het voor het herstel van je spieren erg belangrijk.   

Oplossing:  Zorg dat je lichaam na een training voldoende eiwitten en koolhydraten binnen  krijgt. Maak eens een heerlijke eiwitrijke snack!

5. JE ‘VERDRINKT’ JEZELF IN CALORIEËN Calorieën

in een kopje kunnen net zo hard gaan als die op je bord. En denk dan ook aan alcohol, iets wat er stiekem nog wel eens insluipt. Studies tonen aan dat, over het algemeen, vloeibare calorieën geen verzadigd gevoel geven. Dus 200 calorieën aan de bar vullen niet hetzelfde als 200 calorieën tijdens je avondeten. Wees je daarvan bewust.  

Oplossing: Zorg dat je voornamelijk calorie-arme dranken drinkt, zoals water, thee en koffie (wel zonder suiker natuurlijk). Een gezonde levensstijl draait om balans, dus een wijntje of ander drankje op z’n tijd mag best. Maar alles met mate.

6 ENERGIEREPEN EN DRANKJES

Neem je standaard voor of tijdens je workout een energiereep of sportdrankje? Misschien moet je jezelf dan eens afvragen of je die echt nodig hebt. Vaak zitten ze namelijk vol met suikers en zijn alleen nuttig voor heel intensieve sporters.   

Oplossing: Ren je korter dan een uur? Skip dan de energiedranken en repen, water is voldoende. Ga je langer? Zorg dan dat je 30 tot 60 gram koolhydraten binnen krijgt.

7 JE VERWACHT TE VEEL

Je ziet vaak in afvalprogramma’s op tv dat mensen in een korte tijd veel gewicht verliezen. Maar verwacht niet van jezelf dat je ook zo snel kunt afvallen. Afvallen is iets persoonlijks. Doe het dus op jouw manier. Deskundigen zeggen dat je de meeste kans hebt om blijvend gewicht te verliezen als je niet meer dan 0.5 – 1 kilo per week afvalt.  

Oplossing: Ga niet ineens je hele eet- en leefpatroon omgooien. Pas steeds kleine veranderingen, stapje voor stapje in je levensstijl toe.

8. JE MAAKT GEEN TUSSENTIJDSE AANPASSINGEN

Het is een feit: hoe zwaarder je bent, hoe meer calorieën je verbrandt. Je lichaam moet tenslotte harder werken om het gewicht te verplaatsen tijdens het hardlopen. Daarom zul je, als je eenmaal wat kilo’s kwijt bent, minder resultaat (verbrande calorieën) zien dan ervoor. Je lichaam verandert, en het wordt lastiger om af te vallen. Je moet dus een en ander gaan aanpassen om resultaat te blijven boeken.  

Oplossing: Verander om de vier tot zes weken je trainingsschema, en wijzig je dagelijkse calorie-inname naar mate hoeveel je afvalt.

Lees 2429 keer

Gerelateerde items (op tag)