fbpx

Is nutella gezond of ongezond?

Beoordeel dit item
(7 stemmen)

We letten steeds meer op wat we als beleg op ons brood doen, maar een van de favoriete is nog steeds Nutella. Ook bij de sporters is Nutella super populair, maar wil dat ook zeggen dat het ook gezond is? Nutella wordt niet alleen op brood gesmeerd,maar ook gebruikt in de vele zelf ontworpen recepten van Fit Girls maar is dit nu echt gezond?

In 1950 richtte de marketingcampagne van Nutella zich op 'intelligente huisvrouwen' een kilopot Nutella bevat meer dan 5000 caloriën en omdat je wel even deed met zo'n pot, was het een gemakkelijke en goedkope manier om het hele gezin 's ochtends te voorzien van een lekker ontbijt. In 2012 sleepte een aantal van die moeder Nutella voor de rechter en die schikte met de misleide moeders. De fabrikant van hazelnootpasta Nutella moet ruim 3 miljoen dollar (2,25 miljoen euro) aan Amerikaanse consumenten terugbetalen. Het bedrijf trof een schikking nadat Amerikaanse moeders hadden geklaagd dat het bedrijf de pasta aanprees als onderdeel van een 'evenwichtig en voedzaam ontbijt'.

Nutella zou een belangrijke rol spelen in het ontwikkelen van allerlei aandoeningen, waaronder abnormale ontwikkeling van de hersenen en bepaalde typen obesitas. Goede bronnen die deze uitspraken ondersteunen zijn er niet echt, maar wat weten we over Nutela en hoe ongezond is Nutella dan precies? Daar geeft onderstaand plaatje wel een idee van. Ruim 1/3 van de ‘ingrediënten’ is suiker, ongeveer 1/4 is het slechte palmolie en dan is er nog een deel melkpoeder en een deel cacao in het beleg te vinden. Uiteindelijk bestaat dus maar 1/6 deel van de pasta uit hazelnoten. Shocking, vind je niet? 

nutella
Voedingswaarde  per 1 portie (15 g) 

Energie         81 kcal 
Eiwitten           0,9 g 
Koolhydraat     8,6 g 
Suiker             8,5 g 
Vet                 4,7 g 
Verzadigd Vet  1,7 g 
Vezels             0,5 g 
Natrium         17 mg

Suiker in Nutella

Suiker versterkt de smaak. Hoe mee suiker wordt toegevoegd aan een product, hoe lekkerder het is en hoe meer we ervan willen eten. Deskundigen hebben er zelfs een benaming voor en noemen het bliss point (het genotspunt). Als een product dit punt bereikt, is het onweerstaanbaar en willen we er alleen maar meer van eten. Dit is blijkbaar ook het geval met Nutella waar maar liefst in een pot 36 suikerklontjes zitten.

Palmolie in Nutella

palmolie is heel erg gezond maar dan wel de rode olie want die zit vol caroteen, antioxidanten en vitamine E. In Nutella zit goedkope palmolie, de witte palmolie, zoals in de margarine wordt gebruikt is geraffineerd, al het goede wordt hierbij uit de rode palmolie gehaald. Denk hierbij aan caroteen, de sterolen en vitamine E. Waarom? Dit wordt doorverkocht als voedingssupplementen. Wat je overhoudt is witte palmolie. De geraffineerde witte palmolie is dus eigenlijk een afvalproduct van de farmaceutische industrie. Witte palmolie kun je het beste vermijden, niet omdat het een verzadigd vet is maar omdat het een erg leeg afvalproduct is, zonder enige toegevoegde waarde voor je lichaam, eerder een afbreuk.

Wel of geen Nutella eten?

Moeten we dan maar stoppen met het eten van Nutella? Nee natuurlijk niet maar probeer het gewoon goed af te wisselen want overdaad schaadt net als bij alcohol, maar ook met het eten van fruit kunnen we te veel suiker binnen krijgen dus is het erg belangrijk dat je weet wat je eet en hoeveel!

Fitgirls en Nutella

Veel vrouwen houden van chocolade of ze nu veel sporten of helemaal niet chocolade is HOT, ook bij Fitgirls. Maar hoe kan een ongezond product als Nutella zo mega veel aandacht krijgen van de fitgirls? Chicks die super healthy leven gaan aan de haal met Nutella alsof het hun beste vriend is. Best raar toch? misschien gebruikt Nutella deze Fitgirls als reclame om de sportende vrouw te overtuigen dat het gezond is  “ kijk maar, ik lepel deze pot Nutella leeg alsof het een avocado is”. Of ze dit ook echt doet is natuurlijk maar de vraag.

bd6d04ac45e44c4815fa2920dcdf2513

Een gezonder alternatief voor Nutella?

Een alternief voor Nutella is moeilijk want overal verkopen ze wel een huismerk chocoladepasta maar als je weining suiker wil en veel eiwtten dan is WheyTella echt de het beste alternatief. WheyTella met whey eiwit en 0 toegevoegde suikers bevat per portie van 15 gram slechts 0.35 gram suiker. Ter vergelijking: Nutella bevat 8.52 gram suiker per 15 gram! WheyTella hazelnoot chocoladepasta met whey eiwit bevat daarbij 21.4 % eiwit! WheyTella is heerlijk voor op je brood, crackers of pannenkoeken, maar ook ideaal bij de bereiding van je eigen verantwoorde recepten.

Lees verder over WheyTella de hazelnoot chocoladepasta met whey eiwit en zonder toegevoegde suikers.

Protein Choco Hazelnootpasta 

Protein Choco Hazelnootpasta wordt ambachtelijk gemaakt in een patisserie. Er wordt gebruik gemaakt van verse droog geroosterde hazelnoten (35%), de beste Belgische pure Callebaut chocolade (35%) en zuivere whey isolaat. Vergeleken met Nutella bevat Protein Choco Hazelnootpasta maar liefst 518% meer eiwit en 65% minder suiker. De smaak van deze chocolade hazelnootpasta is ongekend het doet het meeste denken aan pralinévulling. Deze chocolade hazelnootpasta is in geen enkel opzicht te vergelijken met andere chocolade hazelnootpasta's, in voedingswaarde is er een enorm verschil maar vooral de smaak is niet te vergelijken.

Lees meer over Protein Choco Hazelnootpasta

Lees 18840 keer

 

lady power smaken banner  afslank smoothie banner