fbpx

Welk brood is gezond om af te vallen?

Beoordeel dit item
(3 stemmen)

Wij Nederlanders zijn echte broodeters, maar het goede imago van brood ligt onder vuur. Brood zou gezondheidsproblemen veroorzaken en dik maken. in ons artikel Wat gebeurt er als je stopt met brood eten? leg ik uit dat  het skippen van koolhydraten in brood niet gezond is, zeker niet als je aan het afvallen bent of veel sport!

Er bestaan tegenwoordig heel veel verschillende soorten brood. Regelmatig wordt er in de media van alles beweerd over brood. Zo is een aantal keer zelfs beweerd dat brood überhaupt niet gezond is. Dit soort nieuws roept bij veel mensen vragen op, want het merendeel van Nederland eet iedere dag zijn of haar benodigde boterhammetjes. Dat brood van zichzelf niet gezond is, wordt steeds vaker ontkracht door dokters en dietisten.

Is brood gezond?

We gaan er dus vanuit dat brood in ieder geval niet ongezond is. Als brood ongezond zou zijn dan zouden we dit met z’n allen niet iedere dag eten. Wat altijd belangrijk blijft is gevarieerd eten! Dus iedere dag 6 boterhammen kan, maar de ene dag 3 boterhammen en 3 crackers en de andere dag drie boterhammen, een ontbijtkoek en 2 rijstwafels is beter!

Welk brood is gezond?

Op de vraag welk brood nu het gezondste is is geen eenduidig antwoord te geven. Wat in ieder geval belangrijk is zijn het aantal voedingsvezels in brood. Volkoren of meergranen brood bevat over het algemeen de meeste voedingsvezels. Wit brood, of andere soorten licht brood zijn ongezonder wat betreft het aantal voedingsvezels. Brood met zaadjes en pitjes  bevatten meer calorieën dan broodsoorten zonder zaden en pitten. Ben je op dieet? Dan kun je dus beter kiezen voor een variant zonder. Speltbrood is tegenwoordig erg populair. Deze broodsoort is rijk aan voedingsstoffen, meer nog dan volkoren en meergranenbrood. Ook bevat speltbrood veel eiwit, dit kan hulp bieden bij afvallen. Let wel op dat speltbrood meer calorieën bevat dan meergranen en volkorenbrood.

Om je een nog duidelijker beeld te geven wat er nu precies zit in de vele broodsoorten hebben we een tabel voor je samegesteld van de meest gegeten broodsoorten.

1 snee (35 g) witbrood bruinbrood volkorenbrood speltbrood Zuurdesem
Energie (kcal) 87 80 74 87 70
Eiwitten (g) 2,7 3,2 3,0 2,9 2,5
Koolhydraten (g) 17,4 15,0 13,5 16.0 12,0
Suikers (g) 1,2 1.0 0,8 0,2 0,0
Vetten (g) 0,6 0,7 0,8 0,7 0,7
Vezels (g) 0,9 1,7 2,3 0,9 2,5
Vit. B1 (mg) 0,02 0,05 0,09 0,02 0,09
ijzer (mg) 0,3 0,6 0,9 0,3 1,0
Zink (mg) 0,2 0,4 0,5 0,2 0,7

 

In het artikel Koolhydraatarm brood goed of slecht ? leg ik uit dat Koolhydraatarm brood lang niet zo gezond is dan je zou denken want  Het bevat echter vaak meer calorieën en vet dan gewoon brood en dit wordt door menig consument over het hoofd gezien. vele bekende diëten legt echter de nadruk op koolhydraatarm waarin vaak geen onderscheid wordt gemaakt in de bron van de verschillende koolhydraten.

Gluten in brood

Een tijd lang werd door verschillende mensen via media verkondigd dat glutenvrij eten gezonder is. Daardoor ontstond veel meer vraag naar glutenvrije gerechten. Er leek sprake te zijn van een hype. Terwijl het niet wetenschappelijk is bewezen dat glutenvrij eten gezonder is voor mensen die geen intolerantie of allergie voor gluten hebben.

Granen zijn een belangrijk onderdeel van onze voeding. Het weglaten van gluten en daardoor veel granen, kan leiden tot een eenzijdig voedingspatroon waarbij een tekort aan voedingsstoffen kan ontstaan, bijvoorbeeld aan vitamine B, E, vezel en ijzer. Heb je geen last van je darmen na het eten van brood, zoals 90% van alle Nederlanders? Eet dan gerust brood. Je krijgt dan veel belangrijke voedingsstoffen binnen. Dat is het wel gezond.

Is goedkoop supermarktbrood even gezond?

In de supermarkt kun je soms voor € 0,99 een brood kopen, terwijl je bij de ambachtelijke bakker vaak het viervoudige kwijt bent. Over smaak valt niet te twisten, maar over gezondheid wel. Toch is het goedkope supermarktbrood niet ongezonder dan een duur brood. Oké, er zitten meestal wat meer hulpstoffen in, maar dat maakt het niet super ongezonder, wel minder lekker en vers !

Kun je dik worden van brood?

We horen soms mensen die denken dat brood een dikmaker is, maar het belangrijkste om te vermelden hierin: één product kan er nooit voor zorgen dat je dik wordt. Dat heeft in alle gevallen te maken met energiebalans. Wat is energiebalans? Dat is de balans tussen wat je dagelijks eet en verbruikt. Verbruik je bijvoorbeeld 2000 calorieën en eet je 20 volkoren boterhammen, dan krijg je 1500 calorieën binnen. 500 minder dan je verbruikt: je valt af. Dan mag je niks op je brood smeren of er bij eten. Zo is te zien dat veel brood eten snel kan zorgen voor te veel calorieën. Iets wat niet handig is op het moment dat je niet sport of actief bent. Weinig mensen eten graag een droge boterham. Beleg bevat ook (veel) calorieën. Een sporter kan veel baat hebben bij juist beleg. Mensen die niet of nauwelijks sporten, zouden niet te veel boterhammen moeten eten. Dit, om te voorkomen dat de totale inname aan kcal op een dag niet hoger is dan wat je verbruikt.

Is brood gezond voor sporters

Voor een sporter is brood een uitstekende basis. Brood voorziet het lichaam van koolhydraten en eiwitten. Ook is brood laag in vet. Dit is belangrijk, want vet vertraagt de opname van koolhydraten. Omdat sporters veel kcal en veel koolhydraten nodig hebben, is brood voor sporters een goede keuze.

Ons advies
Op de vraag welk brood nu het gezondste is om af te vallen is geen eenduidig antwoord te geven. Maak de keuze voor volkorenbrood, speltbrood of misschien wel zuurdesem. Nog beter: varieer tussen deze broodsoorten! Af en toe een sneetje witbrood, brood met zaden en pitten kan natuurlijk wel maar het is niet de gezondste variant zeker niet als je bezig bent met afvallen bent!

Naast het gewone gezonde volkorenbrood zijn er nog een paar andere super gezonde broden die je kunnen helpen bij het afvallen en sporten !

1) Smart Brood (low carb, vezel- en eiwitrijk) Smart Brood is rijk aan bouwstoffen, hoogwaardig eiwit en vezels. Daarnaast heeft Smart Brood een verlaagd koolhydraat gehalte. Smart Brood bevat zelfs 50% minder koolhydraten als standaard brood. Smart Brood is ideaal qua samenstelling voor iedereen en een aanrader in elk dieet en voor fanatieke sporters.wil je meer weten over smart brood?  lees verder

2) Low carb Eiwitbrood  Low carb Eiwitbrood bevat maar liefst 11 gram eiwitten per snee, slechts 0,5 g suiker en bevat zaden en voedingsvezels. Low carb Eiwitbrood past bij een bewuste en actieve levenstijl en is Heerlijk op elk moment. De smaak van Low Carb Eiwitbrood zal je verrassen, je zult genieten van elke hap. Low Carb Eiwitbrood is ideaal voor iedereen. Elke dag weer bewust, lekker en verantwoord genieten. Low Carb Eiwitbrood bevat 84% minder koolhydraten vergeleken met bruin brood.wil je meer weten over Low carb Eiwitbrood ? lees verder

3) Eiwit roggebrood Dit heerlijke low carb eiwitrijk brood is een voedzaam alternatief voor traditioneel tarwebrood. Met ongeveer 10 gram eiwit per sneetje roggebrood, maakt dit een lekker en voedzaam brood met eiwitten en vezels. Proteïne roggebrood is ideaal voor sporters en menssen die willen afvallen binnen een (eiwit)dieet. Wil je meer weten over eiwit roggebrood? lees verder


BF banner afbak eiwitbroodjes 2
Lees 14071 keer

 

lady power smaken banner  afslank smoothie banner