fbpx

IS ARLA SKYR GEZOND ?

Beoordeel dit item
(16 stemmen)

We weten allemaal dat het eten van kwark en yoghurt gezond is en daarom eten we het steeds vaker als gezond ontbijt of als gezond tussendoortje, maar er zijn behoorlijk wat keuzes van gewone huismerk kwark en yoghurt tot dure merk producten. Een van die merk producten die steeds populairder wordt is Skyr (spreek uit skir), maar hoe gezond is Skyr werkelijk?

Wat is Skyr?

Er wordt regelmatig de suggestie gewekt dat Skyr van Arla biologisch is, maar dit is echter niet zo. Skyr is een melkproduct uit IJsland en wordt gemaakt van magere koemelk die gecombineerd wordt met yoghurtculturen en stremsel.Het zit qua textuur tussen dikke yoghurt en kwark in en het wordt als ontbijt of tussendoortje gegeten. Skyr is verkrijgbaar in drie verschillende smaakvarianten: naturel,framboos & cranberry en honing.

Arla Skyr bevat per 100 gram 11 gram eiwitten 4 gram koolhydraten en 0 gram vet. Er wordt beweerd dat Arla Skyr 2,5 keer meer eiwitten bevat dan yoghurt en bijna 1,5 keer meer dan kwark. En dit klopt, maar wat zit er nog meer in ?

Arla Skyr framboos & cranberry en honing.

De smaken die worden toegevoegd kunnen gepureerde of Geconcentreerd worden toegevoegd. Gezien de normale gangbare procedure kunnen we stellen dat de smaken ook bij Arla Skyr Geconcentreerd worden toegevoegd , wat betekent dan er van de gezonde eigenschappen van framboos & cranberry en honing zeer weinig overblijft, en het vooral dient als een kleurstof en een smaakversterker.

Ongezonde toevoegingen.

Zoals bij heel veel andere kwark en yoghurt merken kun je de smaken beter laten staan omdat er veel toevoegingen bij zitten. Nu wordt er bij Skyr geclaimd dat alle toevoegingen natuurlijke toevoegingen zijn en het daarom een 100% natuurlijk product is, Theoretisch gezien klopt dit ook wel al kun je je vraagtekens zetten bij maïszetmeel want dat is tocht echt een onnatuurlijke toevoeging.

Om de claim “ 100% natuurlijk” wettelijk te mogen gebruiken is er bij skyer ook voor gekozen om natuurlijke aroma toe te voegen, maar met de benaming natuurlijke aroma kun je erg veel kanten op gaan, tot gewone keiharde suikers toe. Dus of de smaak varianten van Skyr echt zo natuurlijk zijn daar kun je je vraagtekens bij zetten!

Suiker in Skyr

Net als bij heel veel andere kwark en yoghurt merken zit er suiker in de smaak varianten van Skyr. Per 100 ml ( een beker bevat 450 gram) tik je 8,3 gram suiker weg. Een gemiddeld bakje van deze variant kost je al snel gemiddeld zo’n zes suikerklontjes. Als je dus bezig bent met afvallen of als bodybuilder in de cut periode zit kun je de smaak varianten beter laten staan.

De naturel versie

Zoals bij alle andere merken is de naturel versie bijna altijd de beste en gezonde keuze, dit geld ook voor de naturel variant van Skyr, maar deze variant scheelt niet zo heel veel met een huismerk kwark of yoghurt van de supermarkt waar iets minder eiwitten in zitten. Het enige grote verschil is de prijs, voor een bakje skyr betaal je al snel € 1,59 voor 450 gram. Voor 500 g kwark (niet biologisch) betaal je ongeveer € 0,85.

Is skyr gezonder dan andere kwark en yoghurt merken?

Nee Skyr is niet gezonder dan andere kwark en yoghurt merken wel is het anders van smaak, maar dat is per persoon verschillend.

tabel 1

Lees meer over deze soorten kwark en yoghurt in het artikel Welke yoghurt of kwark is de beste keus?

Welke Yoghurt of pudding zijn ook gezonde keuzes?

Lees meer over: Smart Yoghurt

Lees meer overSmart Squeeze

Lees meer over: Protein Pudding

Lees 31455 keer

 

lady power smaken banner  afslank smoothie banner