fbpx

Hoe gezond is havermout?

Beoordeel dit item
(1 Stem)

Veel Nederlanders eten als ontbijt een beschuitje, cracker of ouderwetse boterham met jam of kaas. Hoewel hier niet per se iets op tegen is, zijn er talloze gezondere en voedzamere manieren om aan de dag te beginnen. Havermout behoort tot de beste ontbijtproducten ter wereld. Havermout draagt namelijk om uiteenlopende reden bij aan een goede lichamelijke gezondheid. Hieronder lees je alles over havermout m.b.t. spieropbouw & gezondheid.

 Wat is havermout?

Havermout wordt bereid uit de graansoort haver. Haverkorrels worden allereerst gewassen en gepeld. Vervolgens worden ze verhit en in stukken geknipt. Tot slot wordt de verknipte haver gestoomde en platgewalst. Havermout bestaat dus uit verknipte, gestoomde en geplette haverkorrels. Havermout wordt in verschillende vormen verkocht, namelijk:

 • Volkoren havermout (hele haverkorrels; kooktijd: 15 minuten)
 • Snelkook-havermout (gebroken haverkorrels; kooktijd: 5 minuten)
 • Kant-en-klare havermout (gebroken & voorgekookt; direct eetbaar)

Havermout wordt in allerlei zoete en hartige gerechten verwerkt, waaronder muesli, havermoutpap, brood crackers & biscuits. Daarnaast wordt havermout verwerkt in verzorgende en voedende gezichtsmaskers. Hieronder lees je de 6 belangrijkste voordelen van havermout voor afvallen & je algehele gezondheid…

1. Havermout verlaagt je slechte LDL-cholesterol

Er is cholesterol dat de opeenhoping van vetafzetting in de aderen bevordert, namelijk het slechte LDL-cholesterol. En er is cholesterol dat juist beschermend werkt, namelijk het goede HDL-cholesterol. Het belangrijkste voordeel van havermout is dat het je LDL-cholesterol vermindert en je HDL-cholesterol in stand houdt.

Binnen je lichaam wordt cholesterol door de gal uitgescheiden in de vorm van galzuur en galzout. Havermout optimaliseert je cholesterolhuishouding doordat het zich bindt aan galzuren en galzouten. Zodoende wordt het cholesterol niet geabsorbeerd door de darmwand en opgenomen in de bloedbaan, maar samen met de ballaststoffen in haverkorrels uitgescheiden via de ontlasting. Zodoende verkleint havermout het risico op hart- & vaatziekten!

2. Havermout zorgt voor een snelle & efficiënte stofwisseling

Havermout bevat veel voedingsvezels. Vezelrijk voedsel is essentieel voor een goede stofwisseling en spijsvertering. Vezels vormen namelijk een smeermiddel voor je darmen, waardoor de maag-darmwerking optimaal verloopt. Dit betekent dat je darmen gezond blijven en effectief kunnen functioneren, waardoor belangrijke voedingsstoffen beter worden opgenomen door de darmwand.

Daarnaast heeft havermout prebiotische eigenschappen. De vezels in havermout vormen namelijk een voedingsbodem waarin de goede bacteriën in de darmen (darmflora) uitstekend gedijen. Een mens heeft gemiddeld 1 kilo darmflora in zijn spijsverteringskanaal, en hoe gezonder deze micro-organismen zijn, des te gezonder jijzelf zult blijven.

3. Havermout voor spieropbouw, krachttraining & bodybuilding

Havermout wordt van oudsher gevoerd aan paarden omdat haver van oudsher bekendstaat als “krachtvoer”. Ook bodybuilders eten om die reden grote hoeveelheden havermout. Havermout is goed voor de spieren vanwege de hoge concentratie aan langzame en complexe koolhydraten. De koolhydraten in havermout zorgen voor een efficiënte energielevering doordat ze langzaam worden verteerd en zodoende geleidelijk aan worden opgenomen in de bloedbaan.

Zodoende zorgt een portie havermout gedurende een lange periode voor kostbare energie. Vooral havermoutpap, havermoutkoeken & ontbijtgranen met havervlokken zijn extreem populair onder krachtsporters en bodybuilders die spiermassa willen kweken. Havermout bevat overigens ook een kleine hoeveelheid eiwitten die bijdragen aan de instandhouding, het herstel en de opbouw van spierweefsel.

4. Havermout bevat belangrijke vitamines & mineralen

Havermout bevat een aantal belangrijke micronutriënten, waaronder essentiële vitamines, mineralen en spoorelementen. De belangrijkste (essentiële) voedingsstoffen in haver en havermout zijn:

 • Saponine (bindt zich aan galzuur & cholesterol)
 • Silicium (botten & bindweefsel)
 • Magnesium (energiestofwisseling)
 • IJzer (bloed & zuurstoftransport)
 • Vitamine K (bloedstolling & botten)
 • Vitamine E (spieren & weefsels)
 • Vitamine B1, B2, B6 & B12 (allerlei nuttige eigenschappen)

5. Havermout helpt bepaalde vormen van kanker voorkomen

Havermout draagt bij aan de voorkoming van diverse vormen van kanker. Zo helpt de positieve uitwerking van havermout op het spijsverteringskanaal en de darmflora om darmkanker te vermijden. Volgens een Amerikaans onderzoek neemt de kans op bepaalde soorten kanker tot wel 41 procent af door het eten van vezelrijke volkoren producten, waaronder havermout.

Vezelrijk voedsel zoals haver (havermout, havermoutpap, havermoutkoeken e.a.) is dus een volkomen natuurlijke en veilige methode om kanker te bestrijden. Ook de kans op longkanker en borstkanker zou beduidend kleiner worden als je vezelrijk eet. En havermout is bij uitstek geschikt om bij te dragen aan een vezelrijk dieet!

6. Havermout ter behandeling van waterpokken

Havermout kan worden ingezet om waterpokken te behandelen. De behandeling van waterpokken met havermout gaat als volgt in zijn werk:

 • Doe een paar handjes havermout in een washandje.
 • Bind het washandje dicht met een touwtje.
 • Maak het washandje goed nat.
 • Wring het washandje uit boven een schaaltje.

Bij het uitwringen ontstaat er een melkachtige vloeistof. Deze havermout-substantie helpt de symptomen van waterpokken te onderdrukken, met name de jeuk en huidirritatie. Je kunt de zelfgemaakte havermout-zalf op de huid smeren en het dichtgeknoopte washandje in het badwater leggen. Zorg ervoor dat de havermoutsappen optimaal met de door waterpokken geteisterde huid in aanraking komen!

Tot slot

Havermout is dus super voedzaam en ontzettend bevorderlijk voor je lichamelijke gesteldheid. Ter afsluiting van dit artikel over havermout een recept voor een havermout-gerecht dat kan worden gegeten voor spieropbouw & krachttraining. Neem een schaaltje en doe daar de volgende ingrediënten in:

 • Enkele handjes havermout (gekookt of kant-en-klaar)
 • 1 handje noten (hazelnoot, amandel, pecannoot, macadamia etc.)
 • 1 handje rozijnen
 • banaan (in plakjes gesneden)
 • Melk, yoghurt of kwark (mager, halfvol of vol; afhankelijk van je lichamelijke behoefte & voorkeur)
 • Kaneel

Welke havernout is gezond?

Lees meer over: Ultra Fine Oats

Lees 2651 keer

 

lady power smaken banner  afslank smoothie banner