fbpx

Welke yoghurt of kwark is de beste keus?

Beoordeel dit item
(7 stemmen)

Als sporter word je niet voor niks aan de  magere kwark gezet. Magere kwark bevat het hoogste gehalte aan eiwit in vergelijking tot volle kwark of bijvoorbeeld magere vruchtenkwark. Griekse Yoghurt is de enige krachtpatser die (iets) meer eiwit bevat dan magere kwark. Maar waarom nou steeds dat gehamer op eiwitten? Omdat eiwitten natuurlijk belangrijk zijn voor herstel, opbouw en de aanmaak van spieren en dat is cruciaal voor sporters. Zie de tabel hieronder voor meer vergelijkingsmateriaal tussen verschillende soorten yoghurt en kwark (per 150 gram).

tabel 1

Nadelen

Kies je iets anders dan je magere kwark (of Griekse Yoghurt 0% vet) dan zijn er een aantal nadelen te benoemen:

  • Alle andere soorten bevatten minder eiwit;
  • 0% suiker types (zoals Optimel) bevatten kunstmatige zoetstoffen (zoals aspartaam);
  • Sojaproducten zijn (bijna altijd) gezoet met suiker;
  • “Normale” magere zuivel met een smaakje (zoals magere vruchtenkwark) bevat veel extra suiker. De term ‘mager’ slaat terug op het vetgehalte en niet op de hoeveelheid suiker.

Beste keuzes

Ik geef hieronder de top zes weer van de besproken soorten yoghurt en kwark, zodat jij straks in de winkel een weloverwogen keuze kunt maken. De criteria die ik hierbij hanteer zijn: hoog gehalte aan eiwit, geen toegevoegde suikers en geen toevoeging van kunstmatige zoetstoffen. Hoe lager je in het rijtje komt, des te minder eiwit en juist meer suiker en zoetstoffen:

  1. Griekse Yoghurt 0% vet (naturel);
  2. Magere kwark (naturel);
  3. Volle kwark (naturel);
  4. Alpro Soya yoghurt (naturel);
  5. Magere vruchtenkwark;
  6. Optimel kwark (en aanverwante huismerken). 

Conclusie

Kom je nou weer eens in de verleiding om af te wijken van je magere kwark. Doe dat dan lekker niet. Wel kan het lonen om eens over te stappen naar een ander merk kwark, omdat het eiwitgehalte van verschillende merken behoorlijk uiteenloopt. Of, als je de Griekse Stijl van Optimel er zo aantrekkelijk uit vindt zien: pak je staafmixer, pureer een passievrucht, een halve mango en een pruim en vul om en om een laagje fruitpuree met een laagje Griekse Yoghurt 0% vet en voilá: je eigen pure, eiwitrijke, suikervrije “Griekse Stijl” is klaar!

Welke Yoghurt of pudding zijn ook gezonde keuzes?

Lees meer over: Smart Squeeze

Lees meer over: Protein Pudding

Lees 40497 keer

 

lady power smaken banner  afslank smoothie banner