fbpx

De basis van meal preppen

Beoordeel dit item
(7 stemmen)

Je hebt het vast wel eens voorbij zien komen: ‘meal preppen’. ‘Preppen’ komt natuurlijk van het prepareren van je maaltijd, oftewel: het bereiden van je maaltijden op een tijdstip dat je daar meer tijd voor hebt. Met onze drukke leventjes is dit voor veel mensen best wel handig! Wanneer je ‘s avonds uit je werkt komt heb je meestal natuurlijk geen zin om nog boodschappen te doen en te koken. En altijd saaie boterhammen meenemen naar je werk verveelt op een gegeven moment ook. Plus als je bezig bent met fanatiek trainen heb je je misschien te houden aan een bepaald voedingsschema en moet je rekening houden aan het aantal koolhydraten, vetten en eiwitten dat je binnen krijgt. Allemaal redenen om aan ‘meal preppen’ te doen het is niet voor niets dat alle succesvolle bodybuilders hun maaltijden zorgvuldig voorbereiden en meer tijd in de keuken doorbrengen dan een ‘doorsnee’ persoon. Mealpreppen heeft namelijk een aantal hele nuttige voordelen

Hoe ga je te werk?

Een goed plan met een goede voorbereiding is namelijk al het halve werk! De grootste uitdaging ligt vaak bij de voorbereiding van de maaltijden. Tijd vrijmaken om te sporten en trainen lukt nog wel, maar koken en je eten voorbereiden schiet er al snel bij in. Dat is eeuwig zonde, want voeding heeft een grote impact op je uiteindelijke resultaat. Geen tijd of geen prioriteit? Maak er alsjeblieft een prioriteit van. Starten met meal preppen: plan van aanpak

Welke maaltijden? 

Maaltijden bestaan grofweg uit drie bestanddelen, en dat zijn:

• Een basis van graan, aardappelen, rijst of bonen

• Groenten

• Vlees, vis, vleesvervanger of ei

zorg voor een goed voedingsschema

De belangrijkste voorwaarde is natuurlijk een goed voedingsschema waarin precies staat wat en hoeveel je moet eten.

Bereken je calorie-inname

Heb je geen voedingsschema  dan is het belangrijk om precies te weten wat je calorie-inname is. Hoeveel vetten, eiwitten en koolhydraten wil je eten op een dag? Prep je alleen voor de lunch en tussendoortjes? Vergeet dan ook niet je avondeten in te calculeren! Als je je calorie-inname hebt berekend kun je het per maaltijd gaan indelen. Probeer vooral je snacks eiwitrijk te maken. Dan heb je meer mogelijkheden om lekker (en behoorlijk veel) te snacken!

Maak tijd voor het mealpreppen.

Het bedenken en maken van maaltijden kost nu eenmaal tijd. Koop goed en verstandig in zodat je weet wat je gaat maken. Denk dan bijvoorbeeld ook aan dingen zoals: is het ook lekker als het koud is? Wordt het niet te nat in een bakje? En bederft het niet?

Kies de juiste ingrediënten

Sommige ingrediënten gaan niet zo goed in bakjes. Dingen die je goed kan meenemen:

• Magere kwark

• Noten en zaden

• Rijst • Groene groentes (al gestroomd of gekookt)

• Vleeswaren als kipfilet, kalkoenfilet en rookvlees

• Salades (in een shakebeker bijvoorbeeld, doe de dressing onderop en de sla bovenop)

• Overnight oats

• Gekookte eieren

• Witte vis

• Fruit

• Rauwkost

• Haverrepen

De bereiding van je maaltijden

Bereid één of twee dagen in de week dat je wat meer tijd hebt (voor de meeste mensen is dit op zondag) jouw maaltijden voor. Kook je rijst en groenten, bak je kip, doe je noten in bakjes leg je vitaminepillen klaar enz. enz. Zorg er voor dat alles zodanig klaarstaat dat je het alleen nog maar uit de koelkast hoeft te pakken als je het nodig hebt.

Vergeet de weegschaal niet

Gooi je alles in een bakje tot het bakje vol is? Dat hoop ik toch niet! Pak de weegschaal erbij zodat je precies weet hoe veel macro’s je binnenkrijgt.

Als je de discipline hebt om het mealpreppen minimaal een aantal weken vol te houden zul je zien dat je jouw doelen veel sneller bereikt. Of je nou vet wil verliezen of spiermassa aan wil zetten, het overzicht dat jij creëert over je voeding met behulp van mealpreppen zorgt gewoon voor resultaat.

Wil je meer weten over hoe je moet mealpreppen lees dan deze handleiding!

Lees meer over: How To Meal Prep

Lees 10294 keer

 

lady power smaken banner  afslank smoothie banner