fbpx

De meest gezonde vissoorten om te eten

Beoordeel dit item
(1 Stem)

Vis is lekker, vis is gezond. Dat weten we allemaal. Aangezien vis overal verkrijgbaar is, van ingevroren tot vers, staat er niets in de weg om minimaal 2 weken dit op tafel te zetten. Maar waarom is vis gezond? Ja, de beroemde gezonde vetzuren die vooral in verse vis zitten, dat is helemaal waar. Maar zijn er nog andere redenen? En wat zijn dan de voordelen voor je lichaam?

Vis, vis en nog eens vis

Dat vis regelmatig op het menu zou moeten staan, is wel duidelijk. Maar toch eten wij in verhouding minder vis dan de ons omringende landen. Maar een vijfde van de Nederlanders eet, zoals aanbevolen door het voedingscentrum, zet netjes twee maal per week vis op het menu. Dit is een gemiddelde, want met name bij jongeren en kinderen zijn de cijfers zelfs nog lager: Maar 8% van deze groep eet twee keer per week vis. Ondanks het feit dat Nederlanders over het algemeen voorop lopen in gezonde voeding, wordt er dus niet voldoende vis gegeten. Hoe komt dat toch?

Recent is er een onderzoek gedaan naar de reden waarom in Nederland relatief weinig vis wordt gegeten. Deels is de uitslag niet erg verrassend, maar sommige punten laten toch je wenkbrauwen een beetje fronsen. Kortom, onbekend maakt onbemind. De uitslagen van het onderzoek:

Minstens 32% van de Nederlanders vindt vis te duur voor regelmatige consumptie.

De prijs van vis is dus het grootste struikelblok. Het is inderdaad waar dat verse vis duurder is dan vlees. Als je bijvoorbeeld de goedkoopste soort vlees pakt, gehakt, dan koop je dit in de aanbieding voor ongeveer 4 euro per kilo. De goedkoopste vis is bijvoorbeeld de Pangasius-filet. Deze kost in de aanbieding bijna 8 euro. Dit zijn prijzen voor verse producten. Maar als je kijkt naar diepvriesvis, dan zakken de prijzen al snel. Dezelfde Pangasius-filet kun je dan kopen voor minder dan 5 euro, en komt daarbij in de buurt van gehakt. Als we dan naar de top van de markt kijken, koop je bijvoorbeeld een zalmhaasje voor 26 euro per kilo. Veel geld, maar als je dat vergelijkt met een dure vleessoort, premium biefstuk, dan betaal je ook al snel 27 euro per kilo. Net als vlees, kun je vis net zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt.

Een kwart van de Nederlanders vindt het niet prettig om vis schoon te maken.

Als je wel van een visje houdt, maar deze niet schoon wilt maken, is het een idee om (diepvries)filet te kopen. Filet kun je kant en klaar kopen, of je laat je verse vis door de visboer fileren.

Een kleiner deel vindt, tijdens de bereiding, de geur van vis niet prettig.

Op het moment dat vis begint te ruiken, is het niet vers meer. Verse vis ruikt niet, en naarmate de tijd verstrijkt begint de onaangename geur zich te verspreiden. Als jij bij een goede visboer binnenstapt, ruik je niks: Een teken van versheid!

De redenen die uit het onderzoek naar voren komen, hebben allemaal te maken met het feit dat er niet voldoende kennis aanwezig is over vis in het algemeen en hoe deze klaar te maken. Jammer, want vis is lekker en ook nog eens gezond.

Waarom is vis zo gezond?

Vis is zo gezond omdat er veel vitaminen, eiwitten en mineralen in zitten. Het meest bekende gezondheidsvoordeel is natuurlijk de aanwezigheid van goede vetzuren, met name de beroemde Omega-3 vetzuren. Laten we dit stuk voor stuk even op een rijtje zetten:

Vitaminen in vis

In vis zitten veel soorten vitaminen, met name vitamine A, vitamine D en vitamine B12. De eerste twee soorten, de vitamine A en D, vind je met name in de vette vissoorten.

Vitamine A is onder andere heel erg belangrijk voor je ogen. Zonder vitamine A krijg je onherroepelijk te maken met hele vervelende oog-kwalen. Vitamine D is een belangrijke stof voor onder andere het functioneren van je hersenen. Daarbij van groot belang voor je botten en tanden. Vitamine D stelt namelijk het calcium in staat om zich te binden aan je botten en tanden. Zonder vitamine D heeft alle calcium in je lichaam helemaal geen zin, en zal het lichaam net zo snel weer verlaten. Voor het zenuwstelsel is vitamine B12 erg belangrijk.

Mineralen in vis

Het is bekend dat we zonder de nodige mineralen niet in staat zijn om te leven. Dit blijkt onder andere uit het feit dat mineralen onder andere de ‘taxi’ zijn voor het transport van de zuurstof in ons lichaam. Niet alleen belangrijk voor je algehele gezondheid, maar ook speciaal voor het functioneren van je zenuwen en spieren. Wist je dat we per dag een scala van ongeveer 20 mineralen nodig hebben om goed te kunnen functioneren?

Het belangrijkste mineraal wat we in vis vinden is jodium. Jodium is belangrijk voor het efficiënt functioneren van onder andere je schildklier door de natuurlijke ontstekingsremmende werking. Ook zit er in veel soorten vis het mineraal Zink. Dit mineraal helpt je immuunsysteem om een goede weerstand op te bouwen en te onderhouden. Het is geen geheim dat een goede weerstand op zijn beurt weer voorkomt dat je last krijgt van allerlei kleine en grote kwaaltjes.

Vetzuren in vis

De aanbeveling van het voedingscentrum om twee porties vis per week te eten, is niet uit de lucht gegrepen. Dit is namelijk voldoende om de benodigde hoeveelheid vetzuren binnen te krijgen, de zogenaamde visolie-vetzuren. Deze kennen we beter onder de naam Omega-3.

Omega-3 is onontbeerlijk voor veel processen in het lichaam:

  • De groei van het lichaam
  • Onderhoud van het bloed en de bloedvaten
  • Functioneren van de hersenen
  • Functioneren van het zenuwstelsel
  • Herstel van de huid
  • Onderhoud van je hormoonhuishouding
  • Helpt je immuunsysteem
  • Goed voor de ogen
  • Helpt om je cholesterol laag te houden.

Deze laatste is een hele belangrijke, maar dat moet ik een beetje nuanceren. Met alléén Omega-3 krijg je niet het beoogde effect. Omega-3 is voor een groot deel afhankelijk van Omega-6. Deze twee moeten in de juiste verhouding in je lichaam aanwezig zijn. Als je hier meer over wilt weten, lees dan even het artikel: Omega-3 en Omega-6: Het belang van de juiste balans 

De beste vis om te eten

Hoewel nagenoeg alle eetbare vissoorten prima zijn voor de gezondheid, moeten hier wel een klein onderscheid in maken. Er zijn vissoorten die weinig tot niets bijdragen aan de gezondheid, en er zijn vissoorten die bijna tot de categorie ‘superfoods’ kunnen worden gerekend.

Laten we de 4 meest gezonde vissoorten even onder de loep nemen:

Vette vis

Deze staat boven aan de lijst, omdat vette vis de meeste voedingsstoffen bevat. Met name vitamine A en Vitamine D, en natuurlijk niet te vergeten de Omega-3. Voorbeelden van vette vissoorten zijn bijvoorbeeld Haring, makreel, Tonijn en Zalm. Let er wel op dat verse vis beter is dan vis uit een blikje. Ook kun je beter wilde vis eten dan de kunstmatig gekweekte soorten. Het is helemaal geen probleem om twee keer per week één van deze vissoorten te eten.

Krab, kreeft, garnalen

Deze vissoorten zaten voorheen altijd op het strafbankje, omdat de wetenschap steeds aannam dat deze verantwoordelijk waren voor een verhoogd cholesterol. Maar recent onderzoek heeft inmiddels uitgewezen dat de vetzuren het choilesterol beïnvloeden, en niet het cholesterol zelf wat opgenomen wordt door middel van de voeding. Trouwens, er zit heel veel HDL-cholesterol in deze vissoorten, de goede cholesterol die je bloed zuivert van de slechte cholesterol, de LDL-cholesterol.

Schelpdieren

Voor deze soort geldt het zelfde verhaal als voor de garnalen, krab en kreeft. Denk bijvoorbeeld eens aan het opdienen van scheermesschelpen, venusschelpen, Sint-Jacobs-schelpen, oesters of mosselen. Maar let er wel op dat je alles met mate eet. Overdaad schaadt, zeker in dit geval.

Magere vis

De magere vis bevat, in tegenstelling tot de vette vis, beduidend veel minder gezonde Omega-3. Om die reden staat dit ook op de vierde plaats. Maar ook de magere vis blijft gezond en is prima te nemen ter afwisseling als je regelmatig vette vis eet. Denk bijvoorbeeld eens aan wijting, schelvis, Talapia, koolvis, geep, kabeljauw, forel, baars, snoekbaars of tong. Allemaal stuk voor stuk lekkere vis en heel gezond, ondanks dat er wat minder Omega-3 in zit.

Waarschuwing voor zwangere vrouwen

Voor zwangere vrouwen en mensen met een zwakke gezondheid is het verstandig om bepaalde vissoorten te laten staan. Ondanks alle voordelen voor de gezondheid, zitten er in sommige soorten ook kwik, een vervelend metaal dat nooit meer uit je lichaam zal verdwijnen. Deze kwik komt in de vissen door de milieuvervuiling, onze eigen schuld dus. De vissoorten die hier het meeste last van hebben zijn de blauwvin-tonijn en de Chileense Zeebaars. Ook de gewone zeebaars kan je beter laten staan.

Conclusie

We mogen hieruit concluderen dat vis erg gezond is, en dat het bij iedereen eigenlijk 2 keer per week op tafel zou moeten staan. En inderdaad, geef de voorkeur aan wilde, vette vissoorten die je gewoon bij de visboer op de hoek kunt kopen

Lees 6634 keer

 

lady power smaken banner  afslank smoothie banner