fbpx

Is sushi gezond?

Beoordeel dit item
(1 Stem)

Het is een onderwerp dat leeft; is sushi eigenlijk wel zo gezond? Kunnen we het gewoon onbeperkt eten? Ik ken zelf weinig Japanners met overgewicht. Bovendien hebben Japanners de hoogste levensverwachting ter wereld en zij eten nu eenmaal ook de meeste sushi. Maar waarom horen we dan de laatste tijd toch geluiden dat sushi helemaal niet zo gezond is als wij denken? Deze hapjes zijn toch vetarm? Wij zijn er even ingedoken om dit mysterie voor eens en altijd uit de wereld te helpen.

Is sushi gezond?

Op de vraag of sushi gezond is hoor je soms uiteenlopende antwoorden. De een zegt dat er veel zout en vet in zit. Een ander noemt de vis als gezond element. Daarbij is Japan het land van de sushi en is het ook het land met de hoogste levensverwachting. En dat niet alleen. Japanners staan ook niet bepaald bekend als een land met een overgewicht probleem. Redenen genoeg om te stellen dat sushi niet erg ongezond kan zijn. Toch?

Welke sushi bedoelen we eigenlijk?

De verwarring die bestaat rondom sushi is deels te verklaren door het feit dat niet alle sushi hetzelfde is. Hier in het westen eten we veelal sushi die afwijkt van het originele traditionele Japanse gerecht. Dit komt vooral doordat onze westerse smaakpapillen andere voorkeuren hebben dan de Japanse. Zo is het vetgehalte vaak hoger dan in het origineel. Veel hoger. Bijvoorbeeld door het gebruik van vette mayonaise. Maar ook gefrituurde ingrediënten zijn hier een oorzaak van. Ook de saus die wij er meestal bij eten is niet zo gezond. Vaak is dat een sojasaus met veel zout. En door die rijkelijk te gebruiken, wordt het totaal er niet gezonder op.

Veel calorieën

Een rol sushi bevat tussen de 290 en 350 calorieën en bevat net zo veel koolhydraten als 2,5 tot 4 sneetjes brood.

De gemiddelde lunch bestaat uit 3 rollen, waardoor het aantal calorieën snel oploopt tot de 1.000. Het idee van een caloriearme, gezonde lunch is dus niet zo realistisch.

Weinig vis

Daarnaast zien veel mensen het eten van sushi als een manier om voldoende vis binnen te krijgen. Een goede portie vis moet ongeveer 140 gram wegen, terwijl in een stukje sushi niet meer dan 5 gram zit.

Bovendien is de witte rijst zwaar bewerkt, waardoor het vitamines, mineralen en vezels verliest. Het zeewier en de groenten in sushi lijken erg gezond, maar de hoeveelheden hiervan zijn wederom te klein om de juiste hoeveelheid voedingsstoffen binnen te krijgen. Sushi is ten slotte erg zout, mede dankzij de sojasaus.

Met al die witte rijst krijg je grote hoeveelheden suikers en koolhydraten binnen waar je lichaam een hoop moeite voor moet doen om deze weer af te breken. Je insulineproductie gaat omhoog, waardoor je uiteindelijk nóg meer honger krijgt en weer meer gaat eten. Dit is vaak het gevaar van een onbeperkt sushidiner: je gaat altijd verder dan je had gewild; soms tot buikpijn aan toe. En onder het motto ‘het groene thee ijs aan het eind haalt die maagpijn wel weg’, neem je ook nog even een flink dessert. Zo snap je inmiddels wel wat er allemaal mis kan gaan. Hier daarom de tips om je sushisessies op de rails te houden.

Moet ik dan nog wel sushi eten?

Ja natuurlijk! Sushi is hartstikke lekker en zo nu en dan je eens helemaal uitleven kan ook echt geen kwaad. Het is alleen wel goed om te beseffen dat je van sushi, net als alle andere dingen, het beste kunt genieten in mate en je er gewoon van bewust te zijn wat je eet. Want ondanks de wat negatievere dingen die hierboven zijn genoemd zitten er wel degelijk een hoop goede dingen aan sushi vast; zo is nori (zeewier) erg goed voor je en zou wasabi zelfs goed zijn om tandbederf tegen te gaan!

Welke sushi kan ik het beste eten?

Degene die je het lekkerste vindt natuurlijk! Maar wil je een beetje rekening houden met de inhoud van je sushi dan kun je het beste gaan voor traditionele Japanse soorten en geen westerse sushi zoals california rolls of sushi met avocado etc. te eten. Andere soorten die je misschien wilt laten staan zijn:

  • Alles wat maar te maken heeft met mayonaise/cream cheese etc.
  • Bluefin tuna (vanwege het hoge percentage kwik én overbevissing van de bluefin)
  • Tobiku sushi (vanwege het hoge cholesterol en verzadigd vet percentage)
  • Soja Saus (vanwege het hoge zout gehalte)
  • Tempura sushi (vanwege het frituren)

Een aantal betere keuzes zijn:

  • Maki rolls, vooral die met komkommer (weinig cholesterol en vetten)
  • Shrimp (garnaal) sushi
  • Zalm sushi (nog aardig hoog in cholesterol maar laag in o.a. zout)
  • Yellowtail tonijn sushi
Lees 5261 keer

 

lady power smaken banner  afslank smoothie banner