fbpx

Deze kerst afvallen of aankomen?

Beoordeel dit item
(1 Stem)

De kerstdagen komen eraan. De oliebollen worden op tafel gezet en de champagneflessen staan al vrolijk te bubbelen. Ook de familie is aanwezig bij het kerstdiner en iedereen heeft iets lekkers meegenomen. Jij hebt jezelf voorgenomen om minder te eten en meer te sporten, maar het is koud buiten en binnen is het heerlijk warm. Bovendien ruikt het eten zo goed! Wat wordt de keuze? Deze kerst afvallen of aankomen?

 

Het begint met een kerstkransje

Het eind van het jaar nadert en 1 januari komt steeds dichterbij. De lijstjes met goede voornemens worden er weer bijgehaald om te kijken welke goede plannen doorgezet kunnen worden in het volgende jaar. Mensen zullen massaal proberen te stoppen met roken, andere willen meer tijd besteden met hun familie of vrienden. Het meestvoorkomende  voornemen is wat iedereen wel eens in zijn hoofd rond heeft laten gaan. Afvallen. Het lijkt zo'n mooi streven, afvallen volgend jaar, maar dit voornemen is heel misleidend. Je bent op bezoek bij vrienden en plukt een kerstkransje uit de kerstboom en vraagt beleefd of je deze op mag eten. ''Natuurlijk'' zegt een van je vrienden, ''Maar wilde jij niet afvallen?''. Nu beginnen je hersenen te kraken en uiteindelijk vormt je mond de woorden: ''Pas in 2016, dan begin ik echt met afvallen.'' Heel erg mooi gezegd, maar niet zo slim. Je kan het zien als jezelf bedriegen. Je propt je lekker vol op kerstavond met de gedachte ''ik hoef nog niet te beginnen, want ik begin vanaf 1 januari!'', maar ondertussen kom je al snel 5 tot 10 kilo extra aan. Bovendien is niet meteen al het eten verdwenen per 1 januari. Er zijn altijd nog oliebollen of kerstkransjes over die je buurman of buurvrouw graag aan je kwijt zou willen. Afvallen voor kerst is een stap in de juiste richting.

Afvaltips voor wie niet wil aankomen tijdens de Kerstdagen

Wist u dat we gemiddeld tijdens de feestdagen 3500 calorieën meer nuttigen dan normaal? En dat dat neerkomt op een toename van het gewicht van bijna een pond? En dat is vervelend, want u maakt als u in het nieuwe jaar wilt gaan afvallen zo een valse start.Wanneer u niet teveel wilt aankomen tijdens de feestdagen? Dan heeft u misschien baat bij onderstaande afvaltips of beter gezegd ‘niet aankomen tips’.

Beweeg

 • Als u flink gaat winkelen zonder meer te eten, verbrandt u door te wandelen al gauw een kleine 300 calorieën extra.
 • Het zal dit jaar wel niet lukken, maar wie een sneeuwman bouwt, of meedoet aan een sneeuwballengevecht, heeft lol en verbruikt ongeveer 300 calorieën per uur.
 • Ga schaatsen op een overdekte ijsbaan, 400 caloriën per uur.
 • Er zijn nogal wat eindejaars wandel- en hardloopfestiviteiten. Schrijf u zelf eens in voor een wandeltocht van een kilometer of vijf, weet u daarna meteen hoe het conditioneel met u gesteld is.
 • Maak een planning waarbij u op gezette tijden beweging inplant tijdens de vakantie. Houd u aan het schema. ga wandelen, fietsen of iets leuks doen met de kinderen.
 • Drinken

  • Chocolademelk met slagroom is lekker, maar bevat heel veel energie. U kunt ook magere melk gebruiken en zoetstof in plaats van suiker.
  • Als u van vruchtensap houdt, drink dan puur ongezoet sap.
  • Beperk de consumptie van alcohol. Neem een paar glaasjes licht alcoholische drank zoals cider of champagne.
  • Eten

   • Eet bewust en eet rustig. Wie rustig eet beperkt meestal de grootte van de porties en voelt zich nog steeds voldaan. Dit kan 200 caloriën per maaltijd schelen.
   • Doe iets leuks met de kinderen in plaats van steeds rond te hangen rond het buffet met dranken en spijzen. U verbrandt energie en neemt niet ongemerkt een hele hoop calorieën tot u.
   • Als u gezamelijk kookt, breng dan iets gezonds mee dat niet te vet is. Alle kleine beetjes helpen.
   • Wanneer u de organisator van het feest bent, zorg dan ook voor gezonde hapjes zoals komkommer, stukjes wortel etc… Ieder gezond snackje in plaats van chips helpt.
   • Zorg dat u bij aankomst op het feest geen honger heeft. U bent dan sneller geneigd om teveel te eten. Pak een boterham voordat u gaat. Het scheelt echt.
Lees 2487 keer

 

lady power smaken banner  afslank smoothie banner