fbpx

Voedingsstoffen in eten 4 ( Voedingsvezels )

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

      Voedingsvezels

Voedingsvezels zijn lang beschouwd als een bijproduct van onze voedingsmiddelen, die verder geen enkel nut hadden voor ons lichaam. Ze komen namelijk binnen en verdwijnen weer onverteerd uit ons lichaam. In de jaren 70 is deze kijk veranderd. Na onderzoek en vergelijkingen tussen de westerse bevolking (die bijna geen voedingsvezels binnenkreeg) en de minder ontwikkelde bevolkingsgroepen (die volop voedingsvezels binnenkregen), bleek dat vele ziekten en afwijkingen in verband gebracht konden worden met het gebruik van voedingsvezels. Denk hierbij aan ziektes en aandoeningen als; Aambeien/ spataderen/ darmontstekingen/ darmkanker/ middenrifbreuk/ galstenen/ obstipatie/ diabetes/ overgewicht. Belangrijk genoeg dus om hier verder in te duiken.

Voedingsvezels

Voedingsvezels zijn de bestanddelen van voedingsmiddelen die overblijven nadat de vertering en opname van het voedsel heeft plaatsgevonden. Ze zijn dus onverteerbaar! Ze worden onderscheiden in:

1. Oplosbare voedingsvezels worden in de dikke darm bewerkt door bacteriën. Hierbij ontstaan zuren en gassen die de darmbeweging stimuleren, waardoor de ontlasting wordt voortgestuwd. Daarnaast nemen ze water op en zorgen hierdoor voor een soepele ontlasting. Oplosbare voedingsvezels komen voor in groente, fruit en peulvruchten.

  

2. Onoplosbare voedingsvezels kunnen niet zo makkelijk bewerkt worden door bacteriën. Hun functie is vooral het vasthouden van vocht in de dikke darm. Zodat ook hier gezorgd wordt voor een soepele ontlasting die niet indikt. Onoplosbare voedingsvezels komen voor in groente, brood en andere graanproducten, noten en pinda’s.

Belangrijke werkingen van voedingsvezels

- Voedingsvezels zorgen er voor dat je eten goed gekauwd moet worden. Goed gekauwd eten vergemakkelijkt het spijsverteringsproces. Daarnaast zijn voedingsvezels goed voor het gebit, omdat de tanden en kiezen door de vezels worden schoongeschuurd. 
 

- Voedingsvezels maken de inwerking van de spijsverteringsenzymen moeilijker. Hierdoor worden de verteerbare bestanddelen uit voeding trager opgenomen en blijft de spijsbrij dus langer hangen in de maag. Dit zorgt voor een langer verzadigd gevoel. 
 

- In de dikke darm wordt de ontlasting gevormd uit onverteerbare resten en overtollig water wordt vanuit de dikke darm weer opgenomen in de bloedbaan. Bij deze 2 processen spelen voedingsvezels een belangrijke rol. 
 

- In de darmen zitten levende bacterien en deze werken in op voedselresten die vervolgens worden afgebroken. Bij dit proces komen zuren en gassen vrij die de darmwand prikkelen, waardoor de darmperistaltiek op gang komt. De ontlasting wordt hierdoor voortbewogen om uiteindelijk uit het lichaam te verdwijnen. Zoals je eerder hebt gelezen, spelen vooral de oplosbare vezels een rol in dit proces.

- Zoals ook al eerder beschreven, echter belangrijk genoeg om nog eens te herhalen, bezitten voedingsvezels de mogelijkheid water aan zich te binden. Hierdoor wordt ontlasting zachter en makkelijker om voort te bewegen. Bij dit proces zijn het vooral de onoplosbare vezels die een rol spelen. 
 

- Vezelrijke voeding wordt in het spijsverteringskanaal langzamer afgebroken dan niet-vezelrijke voeding.

  

- Als we kijken naar de koolhydratenstofwisseling, dan heeft dit tot gevolg dat glucose minder snel opgenomen kan worden, waardoor je dus minder last zal hebben van hoge pieken en/of schommelingen in je bloedsuikergehalte.  

- Als we kijken naar de vetstofwisseling kunnen we ook spreken van een positief effect hierop vanuit voedingsvezels. Bij vezelrijke voeding zijn vet- en cholesterol gehalte lager. Dit mede doordat vezelrijke voeding het gebruik van vet- en cholesterolrijke producten verminderd.

Lees 2191 keer

 

lady power smaken banner  afslank smoothie banner