fbpx

Toxines

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Toxines zijn in het algemeen gesproken alle giftige stoffen en vallen onder de leer van de toxicolo- gie. Meestal wordt met een toxine, een potente, complexe verbinding van biologische oorsprong bedoeld. Er zijn minerale, plantaardige, bacteriële en dierlijke toxines. Bacteriële toxines zijn in grote lijnen onderverdeeld onder:

Exotoxinen worden uitgescheiden door bacterien, dit zijn eiwitten. Ze zijn over het algemeen in heel lage dosis al erg schadelijk. Het toxisch effect wordt veroorzaakt doordat een deel van het ei- wit een enzymatische werking heeft. De rest van het eiwit is verantwoordelijk voor de binding van het toxine aan het celmembraan en het binnendringen van het toxine in de cel.

Endotoxinen zijn onderdeel van de structurele delen van de celwand van de bacterie. Ze komen vrij bij het sterven van de bacterie en zijn minder schadelijk dan de exotoninen.

Een van de meest afschrikwekkende uitdagingen van deze tijd (als het aankomt op onze gezond- heid) is de opeenhoping van toxines in de weefsels van ons lichaam. Een groot en belangrijk deel van de toxines is in water oplosbaar en heeft de tendens om zich voor- namelijk in het vetweefsel door heel het menselijk lichaam op te hopen. Meer dan 500 chemische stoffen zijn gevonden in menselijke weefsels, zelfs bij hele gezonde mensen. In het bloed, haar en urine vindt men sporen van pesticiden, weekmakers, kwik, lood, dioxines en cadmium (chemicaliën die onder andere gebruikt worden voor teflon/ anti-aanbaklaag in pannen). Tot een aantal jaren geleden geloofden wetenschappers dat de toxische effecten van ongeacht welke chemische stof dan ook direct zichtbaar/ meetbaar moesten zijn en reactie moesten geven, anders was (en kwam) er geen reactie. Tegenwoordig zijn we ons meer bewust van, en bezorgt om, de subtiele ontdekkingen en symptomen die optreden vóór er permanente weefselbeschadiging ontstaat. Deze subtiele symptomen kunnen vormen aannemen die ons allen bekend zijn; chro- nische vermoeidheid, malaise, verminderde eetlust, verminderd of slecht zicht, hoofdpijn, geheu- genverlies, concentratiestoornissen, verlies van productiviteit, indigestie, allergieën en nervositeit.

In onze traditionele geneeskunde bestaat weinig efficiënt onderzoek naar de opeenhoping van gifstoffen (bioaccumulatie), gekoppeld aan de gevolgen hiervan op lange termijn. Bioaccumulatie manifesteert zich grotendeels pas na jaren van blootstelling aan chemische stoffen. Dit zit daarna- ast ook nog eens gekoppeld aan genetische zwaktes van een persoon. Het is dus zeer moeilijk om precies het verband te leggen tussen een veel voorkomend en gebruikt product en een veel voorkomende klacht.

In de wereld van het ontgiften geldt dus ook het omgekeerde bewijs. Ontgift het lichaam van de chemicaliën en als je je beter gaat voelen en klachten verdwijnen, dan ben je op de goede weg. Vanuit deze invalshoek zijn er door de jaren heen honderdduizenden onderzoeken en testen gedaan. En iedere keer blijkt weer dat het ontgiften van het lichaam positieve effecten heeft op onze gezondheid. Sterker nog, naar schatting blijft bij zeker 60% van de chronisch zieke mensen herstel uit, vanwege de grote aanwezigheid van toxines.

We gaan een volgende fase van bewustwording in. Het is belangrijk om scherp te blijven en je bewust te zijn van de manier waarop producenten in de voedselindustrie er alles aan doe om ons te doen geloven dat hun voedingsmiddelen oké zijn. Hun doel is simpel: zo veel mogelijk etenswaren en drank verkopen. Om dat doel te bereiken is het voor hen cruciaal dat de consument in het duister tast en misleid kan blijven worden.

Ik wil verder niet te veel uitwijken en ingaan op het onderwerp toxines. Echter wil ik je wel tonen wat de voedselindustrie niet wil dat jij weet over haar praktijken:

1. De ingrediëntenlijst op etiketten bevat niet alles. Kankerverwekkende chemicaliën kunnen gevormd worden tijdens het met warmte behandelen van voedsel. Deze staan uiteraard niet op het etiket. Verder hoeven restanten van oplosmiddelen, pesticiden en andere chemicaliën niet vermeld te worden.

2. MSG (monosodiumglutamaat) wordt aan duizenden producten toegevoegd onder andere, onschuldig klinkende namen zoals: gistextract, torulagist, gehydrolyseerd plantaardig eiwit, geautolyzeerd gist en als E nummers E621 / E635. MSG kan hormonale storingen veroorzaken waardoor men hongerig wordt en meer gaat eten.

3. ADHD wordt voor een groot deel uitgelokt, dan wel versterkt door het eten van bewerkt voedsel. Denk hierbij aan, suikers, kleurstoffen, geraffineerde koolhydraten, smaak-, emulgeer, en conserveringsmiddelen. Zo’n tweederde van de ADHD kinderen die volledig stoppen met het eten van bewerkt voedsel, is binnen 2 weken klachtenvrij.

4. Gepasteuriseerde zuivelproducten zijn slecht voor je. Pasteurisatie leidt tot het achterblijven van afvalproducten van dode bacteriën in melk. Het verandert de kwaliteit en structuur van de melk, waardoor het leidt tot meer allergieën. En het vernietigt de voedingsstoffen in melk, zoals: vitamines, enzymen en antilichamen.

5. De chemische zoetstof aspartaam. Wanneer deze een korte tijd verhit wordt of langdurig warm wordt valt hij uiteen in formaldehyde, formiczuur en methylalcohol. Formaldehyde kan schade aanrichten aan het zenuwstelsel en de ogen.

6. Veel slasauzen zitten vol met transvetten, kunstmatige kleurstoffen en MSG. De sla die je eet omdat je denkt dat het zo gezond is, wordt zo ineens een heel stuk minder gezond.

7. Plastic verpakkingen bevatten stoffen die in ons voedsel lekken en daarmee dus ook in ons lichaam binnenkomen. Wanneer je een plastic verpakking verwarmt komen er nog veel meer toxines vrij. Deze verstoren de hormoonhuishouding en kunnen zowel bij vrouwen als mannen hormonale klachten veroorzaken.

8. Voedselfabrikanten betalen vaak voor de plek waar ze willen staan in de supermarkt. Dat verklaart waarom de meest lucratieve producten, met de laagste voedingswaarde, de beste en meest zichtbare plekken krijgen. Dit zijn juist de producten die leiden tot diabetes, vetzucht, hart-en vaatziekten, etc, etc, maar wel het meest verkocht worden. Met andere woorden: Let goed op en winkel bewust!

Wat is ontgiften

Na vele boeken gelezen te hebben en veel detox-methodes getest te hebben kom je erachter dat alle ontgiftingsmethodes onder te verdelen zijn in 2 categorieën, namelijk:

1. Aspecifieke detox-methodes

2. Specifieke detox-methodes

1. Aspecifieke detox-methodes verwijderen toxines, echter weten we niet welke en waar. Veel mensen voelen zich beter na zo’n ontgiftingskuur en dit heeft dan ook te maken met de vermindering van de totale toxische belasting in het lichaam. Voorbeelden van aspecifieke detox-methodes

- Citroensap vasten

- Raw food diet - Kruidenthee vasten

- Sapvasten (groente en fruit) - Rijstvasten

2. Bij specifieke detox-methodes weten we al iets gerichter welke toxines we aan gaan pakken en vooral waar in het lichaam we het toxinegehalte gaan verlagen. Dit gaat meestal gepaard met homeopathie, specifieke kruiden en/of supplementen. Enkele bekende voorbeelden zijn:

- Darm zuivering - Lever ontgifting

- Nier reiniging Iedereen die ooit een ontgiftingskuur gedaan heeft van langer dan 1 week voelde zich herboren, vitaal, helderder en vredig en nam zich voor om nooit meer terug te gaan naar de oude leefstijl gekoppeld aan de oude eetgewoontes die zo sterk bijdroegen aan de vervuiling van hun lichaam. Echter is 90% van de mensen na 3 maanden weer volledig terug bij af.

Om schoon te blijven moet je een effectief detoxprogramma en een juiste leefwijze hebben. Maar in de basis is het hetzelfde als met diëten, ga je extreem, dan val je uiteindelijk altijd weer terug in je oude gewoontes. Waarom zou je detoxen? En waarom zou je het aanraden ,Hoe minder toxines er in je lijf aanwezig zijn en opgehoopt zitten hoe beter je in contact staat met wat je lichaam je vertelt.

Jouw lichaam weet precies welke etenswaren wel en niet goed zijn voor jou (ieder lichaam is immers verschillend). Op het moment dat je 2 keer per jaar je lichaam ontgift en gedurende de rest van het jaar zoveel mogelijk toxines vermijdt leer je te luisteren naar je lichaam en zal je ten alle tijde bewuster gaan eten en leven. Dit is uiteindelijk waar het allemaal om draait! Iedereen weet wat wel en wat absoluut niet gezond is, maar bijna niemand is daadwerkelijk bewust bezig met voeding en gezondheid.

Hieronder vind je voedingstips voor een detox- leefwijze, neem ze in je op en ga er bewust mee om, ook al is het wellicht niet mogelijk om alles toe te passen.  

-Vermijd voeding die toxisch is.

-Eet het liefst biologische groenten en fruit.

-Vermijd zoveel mogelijk (over)bewerkt en geraffineerd voedsel

-Vermijd koffie, zwarte thee, cola, alcohol, nicotine en andere stimulerende middelen.

-Gebruik geen antibiotica ivm negatieve bijwerkingen op je immuunsysteem 

-Vermijd rood vlees en orgaanvlees. Het bevat veel hormonen, toevoegingen en restanten  van toxines. Pesticiden hebben de neiging op te slaan in de organen met name de lever.

 -Vermijd het gebruik van verzadigd vet en voedsel dat verborgen vet bevat, zoals: margarine, kaas, vlees, sladressings, frituur.

-Verminder melk als drank.

-Verlaag je suikerinname, incl ruwe suikers, honing en andere zoetstoffen. Suiker verlaagt de weerstand van het lichaam tegen toxines.

-Verlaag je zoutinname. Het verlaagt de extractie van urine, wat een belangrijk onderdeel is van ontgiften.

-Gebruik zo min mogelijk voedsel dat in plastic verpakt zit.

- Gebruik zo min mogelijk voedsel uit blik

-Overeet jezelf niet en kauw je voedsel goed.

-Schil vruchten die bespoten zijn.

-Eet zoveel mogelijk rauwkost.

-Eet rauwe, gestoomde of gewokte groente bij je maaltijden.

-Vermijd koken in aluminium, koper of kleipotten. Gebruik zeker geen teflonpannen.

-Sla je voedsel op in glazen potten ipv plastic.

-Vergroot je vezelinname door te kiezen voor grof volkoren.

-Drink zo’n 12 tot 16 glazen bronwater per dag.

Biologisch eten

Iedere dag eten we vlees, groente, eieren en nog veel meer. Al dit eten komt van de landbouw. Een interessante vraag is dan ook: Hoe werkt het in de landbouw?  1 ding is zeker,  niet alle boeren en tuinders werken op dezelfde wijze. In de afgelopen eeuw zijn er verschillende vormen van landbouw ontstaan. Met nadruk, na de Tweede wereldoorlog is er veel veranderd in de landbouw. Dat kwam onder andere omdat de hongersnood tijdens de oorlog de bevolking bang heeft gemaakt. Het hebben van geen eten was zoiets vreselijks, dat wilde ze nooit meer meemaken. Met dat doel voor ogen bouwde men grote, gespecialiseerde boerenbedrijven. Met behulp van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen werden er mogelijkheden gecreëerd om een steeds grotere productie op te zetten en niet geheel onbelangrijk, steeds grotere opbrengsten te behalen.

Het succes had echter een donkere keerzijde. Doordat de hoge productie centraal stond, werden milieu en dierenwelzijn uit het oog verloren. De bodem van landbouwgrond en de dieren raakten letterlijk uitgeput door het opjagen van het groeiproces. Als reactie hierop ontstond de biologische landbouw. Dit is een milieu- en diervriendelijke vorm van landbouw. De laatste jaren zijn er steeds meer boeren die overstappen naar deze duurzame manier van werken.

Ondertussen zijn er zeker 1500 biologische boeren en tuinders in Nederland.  Biologisch eten is een gezondheidstrend die steeds groter groeit. Hierdoor verkopen meer en meer winkels biologische producten en groeit het aanbod biologische producten in de supermarkten met een hoog tempo. Zaak dus, om hier enige kennis over te hebben: 

Belangrijke uitgangspunten voor biologische boeren zijn het gebruik van natuurlijke mest en een biologische bestrijding van ziekten en plagen. Daarnaast krijgen de dieren voldoende frisse lucht,daglicht, stro en ruimte. 

De biologische landbouwnormen zijn gebaseerd op het behoud van milieu, natuur en landschap, en het welzijn van dieren. Deze normen gelden in de hele Europese Unie. Biologische producten worden streng gecontroleerd door Skal, de door de Nederlandse overheid aangewezen onafhankelijke controle-organisatie.  

Milieuvriendelijk Biologische producten zijn milieuvriendelijker, omdat de biologische landbouw geen gebruik maakt van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen. Ook worden in biologische producten geen chemisch-synthetische kleur-, geur-, smaak- of conserveringsmiddelen verwerkt. Daarnaast werkt de biologische landbouw zoveel mogelijk met een gesloten kringloop. Dit houdt in dat het aantal dieren wordt gekoppeld aan de hoeveelheid grond die de boer heeft. Hierdoor kent de biologische landbouw geen mestoverschot.  

Diervriendelijk Gezonde, tevreden dieren leveren goede producten. De biologische veehouder zal er dan ook voor zorgen dat de dieren tevreden zijn, maar wanneer zijn dieren tevreden? Dieren zijn tevreden als ze zichzelf kunnen zijn. Op de biologische boerderij wordt daarmee rekening gehouden. Kippen zijn pikkers en scharrelaars. Varkens houden van wroeten en modderbaden. Koeien zijn grazers en herkauwers die de wei in willen. Dat moeten ze dus kunnen doen, zonder dat ze elkaar daarbij in de weg lopen. Zowel buiten op het land als binnen in de stal krijgen de dieren dan ook voldoende bewegingsruimte. Biologische varkens en kippen hebben minimaal drie keer zoveel leefruimte dan niet-biologische varkens en kippen. Ook niet geheel onbelangrijk is het feit dat biologische dieren geen preventieve medicijnen toegediend krijgen. Pas als het dier echt ziek is krijgt hij op recept van de dierenarts de juiste medicijnen. Uiteraard krijgen ze ook geen groeibevorderaars. 

Gentechnologie Het veranderen van de genen van gewassen en/of dieren is niet verenigbaar met het natuurlijke karakter van de biologische landbouw. Om deze reden is het dan ook verboden in de biologische landbouw. Het is tenslotte niet het doel dat de boer afhankelijk wordt van zaken als gentechnologie, kunstmest en chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen.

Sommige mensen buiten de biologische sector wijzen op mogelijke voordelen van gentechnologie voor de biologische landbouw. Door genen toe te voegen, kunnen gewassen bijvoorbeeld ongevoelig worden gemaakt voor ziekten en plagen, zodat er geen of minder bestrijdingsmiddelen nodig zijn en de plaag zich niet voordoet. De biologische sector vindt desondanks dat dergelijke ingrepen onnatuurlijk zijn. Ook denkt de sector dat de voordelen op de lange termijn niet houdbaar zijn omdat het insect of de schimmel die de ziekte of plaag veroorzaakt, er na verloop van tijd in zal slagen de barrière te doorbreken.

Of biologische producten helemaal vrij kunnen blijven van gentechnologie, hangt af van ontwikkelingen buiten de biologische sector. Op dit moment hanteert SKAL voor Nederland een norm van 0,09%. De Europese norm voor biologische producten wordt 0,1 procent. Dat betekent dat in een biologisch ingrediënt niet meer dan 0,1 procent genetisch gemodificeerde organismen te vinden mogen zijn. Biologische producten zijn te herkennen aan het EKO-keurmerk. Dit keurmerk garandeert dat er geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen gebruikt zijn, en dat de dieren een goed leven hebben gehad. Biologische producten zijn lekker en gezond. Op de eerste plaats is het gezonder omdat er geen chemische hulpstoffen inzitten. Daarbij blijkt dat biologische groenten en fruit vaak meer vitamines en mineralen bevatten. Gemiddeld zit er wel 27% meer vitamine C in biologische sinaasappels ten opzichte van gangbare sinaasappels. Dit komt omdat er geen kunstmest op het land is gebruikt en de gewassen in hun eigen tempo hebben kunnen groeien. Zou dit ook het geheim zijn van de volle smaak

Lees 3958 keer

 

lady power smaken banner  afslank smoothie banner