fbpx

Granola werd uitgevonden in Dansville, New York, door Dr James Caleb Jackson in het Jackson Sanitarium in 1863. Granola is dus overgewaaid uit Amerika en wordt ook in Europa steeds populairder. tegenwoordig kun je dan ook in elke supermarkt Granola kopen, maar hier zijn vaak allerlei toevoegingen aan toegevoegd die minder gezond voor ons zijn. Je kunt er ook voor kiezen om Granola zelf te bakken want op het internet vindt je genoeg recepten, maar niet iedereen is een keuken prinses en wij houden nu eenmaal van makkelijk dus nemen we vaak toch maar de ongezonde versie uit de supermarkt. 

Als grootste voedingsplatform van Nederland komen wij veel verschillende mensen en bedrijven tegen die zich bezig houden met het maken en verkopen van gezonde voeding en een van die bedrijven is LUNSSSH'.

LUNSSSH'. Is begonnen vanuit het soulfood concept: authentieke gerechten die met passie en bezieling zijn gemaakt, zonder dat er hoogstaande culinaire poespas aan te pas komt.
Op dit moment richt LUNSSSH' zich voornamelijk op het maken van granola's, een suikervrije versie van muesli. Het bedrijf werkt zoveel mogelijk met onbewerkte ingrediënten zo dat ze aan bepaalde dieetwensen voldoen. Hiermee creëren ze dan ook een zo puur mogelijk product zonder toegevoegde suiker, conserveringsmiddelen en E- nummers en ze zijn glutenvrij en lactosevrij.

Er zijn weinig mensen die geen chocolade lusten; en lekker is nu eenmaal niet altijd gezond. Dat belooft niet veel goeds… In de 16e eeuw brachten de Spanjaarden de eerste cacaobonen vanuit Mexico en Zuid-Amerika mee naar Europa. Sindsdien kunnen Europeanen niet meer zonder. Na een langdurig proces kan van cacaobonen namelijk chocolade worden gemaakt. Chocolade bestaat uit cacaomassa, suiker, melkpoeder, cacaoboter en lecithine. Maar wat doen deze ingrediënten met je lichaam? Kortom: is chocolade goed of slecht voor je.

Een voedingsschema en afvallen

Snel afvallen, dat willen we allemaal. Maar ja, we weten ook allemaal dat diëten ongezond zijn. Maar toch willen we even die paar kilo kwijt, even snel afvallen voor de zomer. Die kerst chocolaatjes, die vierde oliebol, die paas eitjes, die kebab op Koningsdag. Ongewenste isolatie op je buik, op je billen of heupen en je wilt het weg hebben. En afvallen is meestal niet zo makkelijk en na je 30e levens jaar wordt het nog een stuk moeilijker. na je 30e vertraagt je stofwisseling en de naald van de weegschaal kruipt langzaam omhoog en de vetrolletjes worden groter, Afvallen na je 30ste is niet makkelijk maar zeker niet onmogelijk. Met onze onderstaande tips en schema;s wordt het allemaal een stuk makkelijker. En kom jij ook weer strakker in je vel.

Noten bevatten veel calorieën, maar toch helpen bepaalde noten je om vet te verbranden.In dit artikel lees je welke noten het gezondst zijn en ontdek je alle gezondheidsvoordelen van de meest bekende noten, zoals een betere concentratie, meer energie en een betere weerstand tegen griep en verkoudheid.je leest ook welke “nootsoort” een negatief effect kan hebben op bijna elke levende cel van je lichaam.

Het van te voren bereiden van je lunch of diner kan je veel tijd schelen. Leer hier de basis van meal prepping.Belangrijk bij de eerste stappen naar een nieuwe levensstijl is te kiezen voor voeding die niet te veel van je eigen‘normale’voedingverschilt. Ook is het verstandig om te kijken hoeveel tijd en ruimte je hebt voor je voeding en de voorbereiding die het kost. Ben je de hele week druk, dan vind je het waarschijnlijk juist prettig om op bijvoorbeeld zondag je mealprep te maken, zodat je de rest van de week klaar bent. Maar houd je van koken en heb je veel tijd hiervoor, dan zou het goed kunnen dat je je voeding graag iedere dag vers bereidt. Er is bewust gekozen voor een ‘vrij menu’zodat je leert en ervaart waar jij je goed bij voelt en je zelf variaties gaat bedenken die verantwoord zijn.Zo kun je rekening houden met je eigen voorkeuren, gemak, de seizoenen en ook je budget.Als je net begint met sporten is het vooral erg belangrijk dat je voldoende eet. Voldoende eiwitten voor je spieren, voldoende vetten voor onder andere je ogen, je hersenen en je spieren en ook voldoende koolhydraten voor genoeg energie.

Pasta is een verzamelnaam voor deegwaren gemaakt van tarwemeel zoals macaroni, spaghetti of vermicelli. Of pasta echt uit Italië komt is niet bekend maar het is wel een belangrijk onderdeel uit de Italiaanse keuken. De opvatting bestaat dat pasta dik maakt maar dit is afhankelijk van het soort pasta dat je gebruikt en er zijn heel veel soorten maar welke moet je nu gebruiken om af te vallen,vet te verberanden en spieren op te bouwen?

Onze leven is een achtbaan van emoties, niet waar? Sommige dagen voel je je prima, andere dagen zit het tegen. Als je met het verkeerde been uit bed stapt, kunnen het soms de kleine dingen zijn die het doen. Een fijne kop koffie bijvoorbeeld. De hele dag door veranderen je moods en daarom is het handig dat je er soms zelf invloed op kunt uitoefenen door a little help from mother nature.

Mensen die willen afvallen laten pindakaas vaak links liggen vanwege zijn  hoge vetgehalte, maar is dat wel terecht? In dit artikel kom je erachter dat  pindakaas niet alleen héél lekker is, maar om verschillende redenen ook nog eens  erg gezond is voor je. Oók als je vet wilt verbranden.

Eerst willen we je in het kort iets vertellen over pindakaas, of peanut  butter in Engelstalige landen. Dat komt doordat de aanduiding 'boter' in het  Nederlands beschermd is. Pinda's worden ook wel aard- of grondnoten genoemd,  olienoten of apennoten, maar in feite is elke naam die 'noot'  bevat foutief vanuit botanisch oogpunt. Pindanoten zijn namelijk strikt genomen  geen noot, maar een peulvrucht, net zoals bonen, erwten en linzen. Dit is in  feite ook de reden dat pinda's als zaden zoveel eiwitten bevatten, die nodig  zijn voor de groei van de nieuwe plant. Pindakaas wordt gemaakt door meestal  geroosterde pinda's te vermalen totdat er een gladde substantie, oftewel  pindakaas ontstaat. Simpel, niet? Laten we de vele positieve eigenschappen van  het bruine goedje eens opsommen.

De meeste Nederlanders zijn gewend om ’s morgens te ontbijten. Naast brood en andere producten, wordt door veel mensen ook de ontbijtkoek als ontbijt genuttigd. In Nederland werden in 2011 ruim 100 miljoen ontbijtkoeken verkocht en mede dankzij Sonja Bakker is Nederland massaal ontbijtkoek als tussendoortje gaan gebruiken. De fabrikant van Snelle Jelle speelt hier handig op in door een meeneem-ontbijtkoek op de markt te brengen. Heel veel mensen zien een plak ontbijtkoek als hét perfecte tussendoortje maar is dat ook zo?

Sinds 2014 circuleert er op internet het verhaal dat energiedrankjes urine en/of sperma van stieren zou bevatten. Energiedrankjes bevatten immers het aminozuur "taurine", een term die is afgeleid van het Latijnse "taurus" wat "stier" betekent. Er wordt beweerd dat een onderzoek heeft uitgewezen dat er wel degelijk sperma in de zogenaamde "energy drinks" zit. Het gaat hier echter om een hoax (Hoax is in het Engels een woord voor poets, nep, bedrog, truc, oplichterij, broodjeaapverhaal) er zit immers helemaal geen stierenurine of -sperma in taurine of andere bestanddelen die aan energiedranken worden toegevoegd.

Eten doen we elke dag. Maar staan we wel stil bij wát we in onze mond stoppen? Voedselfabrikanten zijn heel inventief als het gaat om het opkrikken van verkoopcijfers. Buiten het oog van de onwetende consument worden de gekste trucs uitgehaald om ons eten 'aantrekkelijker' te maken.

Ben je op zoek naar een recept met pangafilet? Dan adviseren we je om eerst het onderstaande artikel te lezen. Is pangafilet, pangasius en tilapiafilet slecht en ongezond?

Misschien hebt u hem al gezien en zelfs gekocht uit het vriesvak van uw supermarkt of vishandel: de exotische pangasius. Het lijkt op het eerste gezicht een goeie keuze maar is dat ook zo?

Je hebt verschillende methoden om op een verstandige en natuurlijke wijze gewicht te verliezen. Het mediterrane dieet is daar één van de betere van. In dit artikel leggen we uit wat het is en hoe het werkt.

Wat is het mediterrane dieet?

Het basisprincipe van het dieet is dat er in de landen rond de Middellandse Zee gezonder gegeten wordt dan in de rest van Europa. Tegenwoordig wordt er ook in die landen veel bezondigd aan fastfood en daarom is het dieet gebaseerd op de eetgewoonten uit de jaren zestig. De vele verse groenten, fruit en vis zorgen ervoor dat je aanzienlijk gewicht verliest en je lichaam gezond kan houden.

Koolhydraten zijn voedingsstoffen die ons lichaam energie geven, net als eiwitten en vetten. Koolhydraten zitten meestal in graanproducten zoals brood, rijst en pasta, maar ook in aardappelen en peulvruchten. Veel koolhydraatproducten zijn vet zoals patat, maar je hebt ook gezondere varianten zoals volkorenbrood, volkorenpasta, zilvervliesrijst en peulvruchten. Je moet ook weer niet te veel koolhydraten eten, want dan krijg je waarschijnlijk te weinig andere voedingstoffen binnen. Als meer dan 70% van je calorieën uit koolhydraten komt, betekent dat je teveel binnen krijgt en dat is niet goed voor je gezondheid.

Naast aspartaam blijkt er nog twee kunstmatige zoetstof te bestaan die mogelijk nog veel gevaarlijker is: acesulfaam-K en Sucralose ook wel aangeduid met het E-nummer 950 en E955

Wat is acesulfaam-K?

De ‘K’ staat voor het element kalium. Acesulfaam-K is dan ook een chemisch gesynthetiseerde afgeleide van het organische zout en macromineraal kalium. Het is dus eigenlijk een zoete vorm van kaliumzout. In vele landen staat deze chemische stof bekend als “acesulfame potassium”. Ook wordt ie in binnen- en buitenland nog weleens vermeld als:

Light producten doen het goed in de supermarkt. Maar wat houdt 'light' eigenlijk in? Wanneer is een product ‘light’?Een producent mag een product "light" noemen als het ten opzichte van het gewone product minimaal 30% minder energie (kcal), vet of suikers bevat. In light chips moet dus zeker 30% minder vet zitten dan in gewone chips.Maar dan begint de verwarring. Zo kan in light chips het vet vervangen zijn door koolhydraten en eiwitten die ook energie bevatten. Uiteindelijk kun je met zo’n zak chips net zoveel calorieën binnenkrijgen als met gewone chips. Of zelfs meer, omdat minder vet minder snel verzadigt en je geneigd bent meer light-chips te eten dan gewone chips.

Er zijn veel meer sap kuren maar voor het gemak heb ik twee Aspecifieke detoxmethoden beschreven en de manier hoe ze werken en de gevaren die het heeft.

Citroensapkuur:

De Citroensapkuur is een manier om het lichaam in korte tijd zeer grondig te reinigen.Je reinigt hiermee de spijsvertering, de darmen en andere organen.

Zoek op internet naar ‘voeding + zwemmers’ en dan kom je niet veel verder dan dat zwemmen een duursport is en dat je de meeste energie uit koolhydraten moet halen. Op zich correct, maar jammer dat er geen onderscheid gemaakt wordt tussen korte- en lange afstandzwemmers en dat er weinig gesproken wordt over spieropbouw en herstel voedsel. Ook supplementen komen vrijwel nergens aan bod, terwijl dit toch producten zijn die je prestaties significant kunnen verbeteren.Daarom in dit artikel een zo compleet mogelijk verhaal over voeding voor zwemmers.

Een definitie van energie: Het vermogen om arbeid te verrichten.
Heel snel een trap op rennen, de hond uit laten, tegen de wind in fietsen, de tuin ontdoen van bladeren of een stuk hardlopen. Al deze activiteiten kosten energie. Energie kun je niet zien, je kunt het wel merken. Je voelt energie door vrijgekomen lichaamswarmte en merkt het door geleverde lichaamsarbeid. Je hart klopt sneller, je spieren trekken samen, je bloed wordt door je lichaam gepompt en je begint te zweten. Wat is energie in eten en hoe levert eten ons energie?

Iedereen merkt tijdens of na afloop van een wed- strijd of training dat de intensieve inspanning die je geleverd hebt zijn sporen heeft nagelaten in je lichaam. Je hebt dorst, je benen voelen zwaar en vroeg of laat krijg je trek. Je lichaam wil de verbruikte reserves direct aangevuld hebben en waar we dit in het verleden nog deden met een glas water en een banaan, hebben we nu een heel assortiment aan sportdrankjes tot onze beschikking; van energydrinks tot dorstlessers. Elk van hen claimt nét dat ene ingrediënt te bevatten dat het beste aansluit op de behoefte van je lichaam. maar wat gebeurt er nu daadwerkelijk met je lichaam tijdens intensieve inspanning en welke van deze toverdrankjes heb je op welk moment en bij welke sport nodig om je verbruikte reserves aan te vullen?

IJzer is een bestanddeel van het bloed. Het zit in de kleurstof van de rode bloedlichaampjes, het hemoglobine. Dit hemoglobine neemt de zuurstof op in de longen en vervoert die naar alle cellen in het lichaam.   Bij een tekort aan ijzer wordt er niet voldoende zuurstof afgegeven in het lichaam (= `bloedarmoede'). Hierdoor kunt u zich moe en slap voelen, er bleek uit zien of snel geïrriteerd zijn. Een tekort aan ijzer kan verschillende oorzaken hebben. Gebruik van een onvolwaardige voeding is er één van. Daarnaast kan ook de behoefte aan ijzer verhoogd zijn, bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap of door het geven van borstvoeding.  Een gezonde voeding, rijk aan ijzer, helpt mee het tekort aan ijzer te voorkomen of te verminderen.

Iedereen moet dagelijks 2-3 stukken fruit eten. Het is een essentieel deel van de voedingsdriehoek. Fruit kan je niet vervangen door meer groenten te eten: beide voedingsgroepen bevatten immers andere voedingsbestanddelen.

Fruit bevat geen vetten (noten wel!), dus alle energie is afkomstig van koolhydraten en dan vooral van fructose of vruchtensuiker. Het vormt een noodzakelijke bron van koolhydraten. Naast suikers zitten er in fruit ook veel water, vitamine C, sommige B-vitaminen en allerlei anti-oxydantia die ons beschermen tegen hart- en vaatziekten.

Eiwitten oftewel proteïnen zijn voedingsstoffen die medeverantwoordelijk zijn voor de vorm, stevigheid, beweging en souplesse van je lichaam. Ze zijn van essentieel belang voor al je organen en weefsels en worden gebruikt als bouwstof voor onder andere je huid en spieren. Bovendien fungeren bepaalde eiwitten in je lichaam als hormoon, neurotransmitter of enzym. Als je wilt afvallen, dan dien je dus voldoende eiwitten te eten!

Eiwitrijk eten betekent in veruit de meeste gevallen ook koolhydraatarm of zelfs koolhydraatloos eten. Indien je een eiwitrijk dieet wilt volgen, komt onderstaande lijst met eiwitrijke voeding vast en zeker van pas. In deze lijst vind je alle voedingsmiddelen die rijk zijn aan eiwitten en arm aan koolhydraten…

Alhoewel alcohol geen essentiële voedingsstof is, wordt alcohol gebruikt door sporters, voornamelijk na inspanning. Dit gebeurt tijdens trainings- en wedstrijdperioden en na afloop van sportevenementen om uiteenlopende redenen, doorgaans gerelateerd aan ‘ontspanning’. Indien alcohol met mate wordt gebruikt, is dit niet schadelijk voor de gezondheid. In grote hoeveelheden kan alcohol echter het herstel belemmeren en zelfs verslavend zijn. Denk hierbij aan een hoeveelheid van meer dan 2 glazen voor vrouwen en 3 glazen voor mannen per dag.

Wat is sportvasten?

Sportvasten bestaat uit een combinatie van bewegen en vasten ondersteund met voedingssupplementen. In het kort bestaat sportvasten uit 10 dagen heel weinig eten gecombineerd met korte trainingen. Het protocol zou het lichaam dwingen om een zogenaamde ´metabolic switch´ te maken. De suggestie is dat na een periode sportvasten het lichaam meer vetten als brandstof kan benutten en zo koolhydraten in de vorm van glycogeen spaart.

Met behulp van een protocol wordt gedurende drie dagen de voedingsinname afgebouwd, gevolgd door een driedaagse periode waarin niets wordt gegeten waarna tot slot de voedingsinname in vier dagen weer wordt opgebouwd.

Lijnzaad is een super gezond zaadje en is te vinden in bijna elke supermarkt en inmiddels ook in de keukenkastjes van vele die aan afvallen en sport doen. Je koopt lijnzaad gebroken, heel of in de vorm van olie.

Wat is lijnzaad

Lijnzaad is het zaad van de vlasplant. Deze zaadjes helpen het lichaam bij onder andere afvallen als een moeilijke stoelgang..,In de zaadjes zit olie en juist die olie maakt het zo’n gezond product. Lijnzaad heeft nogal wat gezondheidsvoordelen. Het bevat omega 3 en 6, vitamine B1 en 2, calcium, magnesium, zink én kalium. Niet verkeerd dus, om dit zaadje in zijn oorspronkelijke vorm of als olie dagelijks op het menu te zetten

Dat te veel kunstmatige suikers niet goed voor je zijn, is inmiddels algemeen bekend. Waarom het echter slecht is, is voor veel mensen een raadsel. Suiker zorgt voor een gewichtstoename, zorgt er eveneens voor dat je sneller veroudert op zowel je huid als intern en beïnvloed het afweersysteem van je lichaam. Doordat laatstgenoemde aangetast wordt, zal je sneller ziek worden, doordat virussen moeilijker kunnen worden afgeslagen.

Of je nu regelmatig sport of niet, de maaltijd na het sporten is heel erg belangrijk! Het bepaalt namelijk hoe snel je spieren zich gaan herstellen. Hoe sneller je de getrainde spiergroepen weet te herstellen, hoe sneller je ook weer die spiergroepen kan trainen. Wat dus ook weer leidt tot sneller goed gebruik te kunnen maken van sterke spieren die goed en vaak getraind zijn. Logisch? L ogisch! Maar wat moet je dan eten?

Hoe zit dat toch met die koolhydraten! Zijn ze nou je vriend of je vijand? Ik krijg vaak opmerkingen zoals “Oh je eet geen brood.. Tja, zeker die koolhydraten hé!?” of “Ik ga een week geen koolhydraten eten” .. Dat doet me denken dat er een hoop onbekend is hoe het nou zit met de koolhydaten. Ik ga het zo simpel mogelijk proberen uit te leggen! Oja, laat ik even voorop stellen dat het bijna onmogelijk is om geen koolhydraten te eten…

Maakt Alcohol je DikKan alcohol ervoor zorgen dat je aankomt in gewicht en in vet? Of kun je af en toe een glaasje wijn of bier drinken en nog steeds blijven afvallen? Ik zal je de belangrijkste “ins and outs” vertellen!

Eerst alcohol, dan vet

Laat ik direct beginnen met het volgende: alcohol op zich, maakt je niet dik. Maar, het drinken van alcohol kan ervoor zorgen dat je aankomt als je niet begrijpt hoe het in elkaar zit en hoe het gemetaboliseerd wordt. Een piepklein beetje scheikunde: alcohol wordt door je lever omgezet tot acetaat, acetaat wordt vervolgens geoxideerd naar koolstofdioxide en water.

 

frisdrank is slecht voor jeWe weten allemaal dat frisdrank veel suiker bevat en niet gezond is. Maar weten we nou ook wát er niet gezond aan is? Suiker, ja, maar wat gebeurt er in je lichaam? Kunnen we er ons een beeld bij voorstellen zodat we eerlijk kunnen bepalen of we het ons lichaam aan willen doen? Dat beeld, wil ik je vandaag geven. Wil je in de ontkenning blijven? Lees dit dan vooral niet.

Je drinkt een glas frisdrank…

Dit is misschien wel een van de meest gestelde vragen in mijn mailbox; en dat is ook een hele goede vraag. Want er wordt overal geroepen over hoe slecht brood ineens voor je is, terwijl mensen al honderden jaren brood eten. Ook schieten er producten als speltbrood, speltcrackers, roggebrood, roggemuffins etc. etc. als paddenstoelen de grond uit, allemaal omdat tarwe zo slecht is? Omdat we tarwe maar beter kunnen vervangen?  maar waarom? Hoe zit dat? Is het echt zo slecht? Of zijn we allemaal ergens in gaan geloven zonder te weten waarom?

In de tijd dat trainen met gewichten nog bodybuiling heette en er op neergekeken werd (terwijl het nu fitness genoemd wordt en het massaal beoefend wordt) begon ik met trainen. In die tijd waren de regels simpel, als gasten gingen bulken, dan werd om de 2 of 3 uur gegeten tot je vol zat. Hoewel ‘schoon’ eten als kipfilet met bruine rijst  als het ideale bodybuilder-voedsel gezien werd, schuwden de meesten een pizza na de training niet. Zolang de pijl op de weegschaal de goede kant uit bewoog was het dik in orde. Wat de weegschaal aangaf was de maatstaf voor het succes van het bulken.

Koolhydraten zijn gewoon suikers. Als je vet tot je neemt dan geeft dat ruim twee keer zoveel energie (9 kcal). Maar wist je dat het Atkins dieet koolhydraten in een kwaad daglicht zet? Je moet een aantal dingen weten over koolhydraten en dat is dat deze door het lichaam om worden gezet tot brandstof. Er wordt tevens voor gezorgd dat spierafbraak geremd of voorkomen wordt en koolhydraten leveren de energie om spieren weer op te bouwen

Wel eens afgevraagd welke pindakaas nou het gezondst is? En heb je geen zin om alle etiketten te lezen? Body & power heeft het voor je uitgezocht

iifymIf it fits your macros, of IIFYM, is op een hele onschuldige manier ontstaan, maar uiteindelijk uitgegroeid tot een echte hype. Het is een manier van eten waarbij je jezelf geen beperkingen oplegt qua voeding en je letterlijk kunt eten wat je wilt, terwijl je blokjesbuik steeds beter zichtbaar wordt. Klinkt als een droom? Sommige dromen kunnen werkelijkheid worden blijkt wel weer, want ja, het kan echt! Hoe, dat ga ik je uitleggen.

Wanneer je volgens de IIFYM richtlijnen eet, weet je hoeveel kilocalorieën, eiwitten, vetten en koolhydraten je per dag nodig hebt om je doel te bereiken. Vervolgens is je doel om aan het eind van de dag te zorgen dat je de voor jou benodigde hoeveelheden binnen gekregen hebt. Dit hoef je niet te doen door enkel rijst met kip en broccoli te eten want bij IIFYM draait het er juist om dat je kunt eten wat je lekker vindt, met als uitgangspunt de voor jou benodigde macro’s.

In praktijk betekent dit dat je eerst je macro’s, koolhydraten, eiwitten en vetten, moet berekenen. Stel jij hebt per dag 130 gram eiwit, 60 gram vet en 200 gram koolhydraten nodig, wat in totaal 1860 kilocalorieën is, dan moet je er voor zorgen dat je dagelijks voedingsmiddelen eet die je helpen die hoeveelheden binnen te krijgen.

witte en bruine rijst

We hebben het antwoord voor je.

Welnee. Zilvervliesrijst bevat weliswaar meer vitamines en mineralen, maar ook meer arseen. ''Bovendien verlaagt het de verteerbaarheid van eiwit,'' waardoor dat stukje vlees op je bord minder doeltreffend is als spierbouwer dan je denkt. En hoewel zwarte rijst minder arseen en meer antioxidanten bevat, is het 't witte spul dat je punten oplevert in de sportschool. Dat het bewerkt is, betekent niet dat het niet heilzaam is: ''Wei-eiwit poeder wordt ook bewerkt, en dat is nog steeds goed voor je!. Gebruik onderstaande vergelijking als uitgangspunt.

De volgende vraag houdt de gemoederen nog steeds bezig: ‘Wat is beter tijdens je dieet, aardappels, rijst of pasta?’ Deze vraag is eigenlijk vrij makkelijk te beantwoorden…

Aardappels

Aardappels bestaan grotendeels uit zetmeel. Zetmeel wordt soms ten onrechte een slechte koolhydraat genoemd. Zetmeel is namelijk een complexe en relatief trage koolhydraat waar het lichaam veel aan heeft. Men verwart zetmeel waarschijnlijk met witmeel (bloem). Witte bloem heeft echter meer weg van suiker dan van zetmeel. Aardappels zijn dus goed voor je; ze bevatten o.a. vitamines, mineralen, spoorelementen en vezels. Aardappels worden pas ongezond, calorierijk en vet als je ze frituurt of bakt in een laag boter. Ongeschilde aardappels zijn het beste… Gekookt, gestoomd of gepoft!

 

Welke olie gebruik je om in te bakken braden wokken of friturenOlijfolie krijgt nog weleens kwaliteitskeurmerken opgespeld. Misschien heb je ze weleens opgemerkt: ‘Pomace’, Traditioneel’, ‘Vierge’ en ‘Extra Vierge’. Maar wat is nou eigenlijk het verschil?

Kwaliteit van olijfolie

Olijfpulp wordt meermaals geperst om zelfs het laatste druppeltje olijfolie te bemachtigen. Hoe later de persing, des te intenser de olijven dienen te worden verhit om er nog olie uit te winnen. Maar hoe hoger de temperatuur, des te hoger de zuurgraad en des te slechter de kwaliteit. De eerste persing levert dus de beste olijfolie op…

eigenschappen van de aardappelAardappelen… Ze worden in Nederland pas sinds 1727 erkend als voedingsmiddel, maar wij Nederlanders lijken sindsdien niet meer zonder te kunnen. We schillen ze, koken ze, bakken ze , frituren ze, prakken ze, poffen ze, pureren ze en roosteren ze. Maar is de aardappel behalve populair ook gezond?

Vijftien geweldige (en vooral ook gezonde!) kruiden en smaakmakers die je naar onze mening standaard op voorraad zou moeten hebben om een lekkere maaltijd te bereiden en vaak (alleen of in combinatie met) net even dat beetje extra geven aan een gerecht.

Waarom zijn Aziaten zo dunDat het westerse voedingspatroon ongezond is, weet je nu waarschijnlijk wel. Je ziet de effecten van deze levensstijl om je heen. Meer dan de helft van de Nederlandse, Europese en de Amerikaanse bevolking is te dik en meer dan 10% van de mensen heeft obesitas. Overgewicht kan tal van chronische aandoeningen veroorzaken, zoals diabetes 2, kanker, staar, artrose, hart – en vaatziekten en noem maar op. In Azië, bijvoorbeeld liggen de zaken heel anders. Daar komen onze welvaartsziekten veel minder voor.

Het wordt regelmatig aan Aziatische mensen gevraagd: “Hoe blijven jullie zo slank?”. Eetgewoontes hebben invloed op de gezondheid. Zo ook de keukens van diverse culturen.

is italiaans eten echt gezondVoor Italianen is eten erg belangrijk. Italianen nemen de tijd en genieten ook echt van een uitgebreide maaltijd. Met een beperkt aantal verse ingrediënten worden de lekkerste gerechten gemaakt. De Italianen houden van verse ingrediënten die de allerbeste kwaliteit hebben. Groenten en fruit worden in het seizoen gegeten. Het Italiaanse eten oogt vaak enorm kleurrijk. Het credo van de Italianen is vers, vers en nog eens vers! Een bekend gezegde in Italië is dan ook: ´betaal de boer of betaal de dokter´

rasta dieetAls je al eens hebt geluisterd naar reggae is de kans groot dat je al hebt gehoord van de term 'Ital'. In Jamaica betekent 'Ital' zuiver. Hierdoor zou je afleiden dat het om een heel natuurlijk dieet gaat. Maar is dit ook zo en waar verschilt het dieet van alle anderen?

VOEDINGSGEWOONTEN surinameDe Surinaamse keuken is zeer uitgebreid, aangezien de bevolking van Suriname afkomstig is uit een groot aantal landen; de Surinaamse keuken is daardoor een combinatie van een groot aantal internationale keukens onder andere Hindoestaans (India), Creools (Afrika), Javaans (Indonesië), Chinees, Hollands, Joods, Portugees, Indiaans

Gezien de verscheidenheid van de bevolking is het niet mogelijk een bepaald voedingspatroon als specifiek Surinaams te benoemen. Iedere bevolkingsgroep heeft haar eigen eetgewoonten, gerechten en bereidingswijze. Hierdoor is de variatie binnen de algemene Surinaamse keuken dus enorm groot.

Vezelrijke foods zijn ideaal als je niet snel weer honger wilt hebben. We hebben veertien vezelrijke foods uitgezocht die je een lang verzadigd gevoel geven.

We weten, wat wel of niet gezond is verschillen de meningen nogal over. En ook verandert het om de haverklap. Door sociale media en internet kunnen mensen veel kracht uitoefenen en bepaalde mythes de wereld in helpen. Tussen al het ruis door, hier een paar ‘gezonde’ eetgewoontes mythes die volgens ons  niet helemaal kloppen.

De low-carb trend raast nog steeds door het land.  Brood is uit. Pasta is overschat. Veel mensen zijn aan het experimenteren hoe ver ze kunnen gaan met het minderen van koolhydraten. En dat terwijl ondertussen soms wordt vergeten dat fruit óók veel koolhydraten bevatten. Uiteraard moet je doen waar je je lekker bij voelt, maar het skippen van koolhydraten kan uiteenlopende effecten hebben. Hier een overzicht wat kan gebeuren met je lichaam en geest als je (bijvoorbeeld) brood skipt.

Ben je vegetariër of veganist, is het  of zit je nog niet aan je dagelijkse portie vitaminen? Ga voor groen en kies uit deze groenten die net wat meer eiwitten bevatten dan soortgenoten.

We weten hoe belangrijk het is om iedere dag voldoende eiwitten binnen te krijgen, zeker als je aan krachtsport doet. Ze helpen bij de opbouw van spieren en geven je langer een verzadigd gevoel.

De bovenstaande voedingstoffen zijn erg belangrijk voor ons functioneren, maar zijn tegenwoordig (bijna) niet meer te vinden in ‘normale’ voeding. Hierdoor is ook te verklaren waarom superfoods nu zo in opkomst zijn. Ze zijn namelijk de perfecte manier om de tekorten en disbalansen, die in je lichaam ontstaan zijn door ‘leeg’ voedsel, te herstellen!

Als je graag spieren wilt bouwen en tegelijkertijd vet wilt verbranden moet je veel kip, kalkoen en vis eten om aan je proteïne te komen. Maar wat nu als je vegetarisch bent? Is het dan niet mogelijk om goede resultaten te boeken? Gelukkig wel. We laten je hier vegetarisch voedsel voor spieropbouw zien, alledaagse producten die jou op weg helpen naar een mooi en gezond lijf.

Het is wel typisch Nederlands – drop. Maar hoe ongezond is drop nu precies? De meeste mensen zullen niet denken dat drop iets is dat in elk dieet past. Echter, als we het gaan vergelijking met andere producten, hoe ongezond is drop dan precies?

Werkingen

Grote hoeveelheden drop kunnen ervoor zorgen dat het hormoon aldosteron niet in balans is binnen ons lichaam. Dit is een hormoon dat wordt vrijgegeven door de bijnieren. Aldosteron helpt de vochtbalans in het lichaam op peil te houden door de hoeveelheid natrium die wordt vastgehouden in de nieren te verhogen. Natrium houdt vocht vast, dus als je meer natrium vasthoudt in het lichaam zorg je er ook gelijk voor dat je extra vocht vasthoudt. De hoeveelheid kalium in het lichaam daalt wanneer de productie van aldosteron omhoog gaat, dit komt omdat het hormoon ook de uitscheiding van kalium in de urine regelt.

Wat eet jij ‘s ochtends bij je ontbijt? Waarschijnlijk is dat een boterham met kaas, cornflakes, een cracker of een beschuitje. Ik kan je dan al gelijk vertellen dat zo’n ontbijt, niet al te bevorderend is voor een goede gezondheid en al helemaal niet voor als je wilt afvallen.

Wist jij dat havermout behoort tot de beste ontbijtproducten ter wereld? Toch is havermout (nog) niet zo populair en dat is jammer. Havermout is niet alleen heel gezond, je kan ook heel goed met havermout afvallen.

Oké, jij hebt besloten om je gezondheid te verbeteren door overtollige kilo's te verliezen, maar hoe pak je dat nou aan?Ja, je kunt een dieet uitproberen of het pad van Paleo volgen of lid worden van de sportschool voor € 40 per maand.Dit zijn populaire manieren om af te vallen, maar er is nog een manier die je hoogst waarschijnlijk nog niet kent: het eten van pure chocolade.

De kans is nogal groot dat je nog nooit van spirulina gehoord hebt maar je ziet ze ineens overal, de groene poeders en pillen. Het is een zeer exotische superfood en daardoor ook niet in de normale supermarkt te vinden. Nog niet. Want het wordt door de kenners gezien als het superfood van alle superfoods en echt voeding van de Goden.

Het trainen is vaak een onderdeel dat goed zit wanneer het komt op krachttraining. Vaak wordt het belang van goede voeding vergeten bij krachttraining. Lees hier het belang tussen krachttraining en voeding.

Het menselijk lichaam bestaat voor het grootste deel uit water. Uitdroging van 2-3% kan al leiden tot belangrijk prestatieverlies en meer dan 6% tot ernstige gevolgen.Afhankelijk van de temperatuur, vochtigheid, kleding, acclimatisatie en getraindheid kunnen mensen onder zware omstandigheden meer dan 2 liter zweet per uur kwijtraken. Tijdens hardlopen is dit lastiger bij te drinken dan bijvoorbeeld tijdens het fietsen. Verder zal een hockeykeeper door de beschermende kleding meer vocht verliezen dan de rest van zijn team. Elke specifieke sport heeft daarom zijn eigen ‘drink’ regels voor het tijdig bijvullen van de juiste hoeveelheden water om geen gevaar te lopen voor uitdroging en oververhitting

Eiwitten, essentiële bouwstoffen voor de vrouwelijke sporter

Goede voeding is niet alleen een zaak van hoeveel je eet, maar ook een zaak van wàt je eet. Als je elke dag voldoende calorieën binnenkrijgt, dan ben je er nog niet. Een bepaald gedeelte van die calorieën moet ook bestaan uit goede bouwstoffen. We hebben het dan over eiwitten oftewel proteïnen. 

Sommige mensen hebben aanleg om snel aan te komen, ook al doen ze zo hun best om goed en gezond te eten. Dit is erg vervelend maar met de juiste voeding kan het een stuk beter worden. Sommige voedingsmiddelen helpen namelijk mee om het (lichaams) vet op een natuurlijke manier aan te pakken en af te voeren.

Lichaamsvet

Er zijn vrouwen die van nature aanleg hebben om makkelijk vet op te slaan. Terwijl de ene persoon allerlei lekkere dingen naar binnen kan werken zonder een grammetje aan te komen, kan een ander al groien door er bij wijze van spreken alleen maar aan een koekje te denken. Het is voor hun elke dag weer een strijd tegen het lichaamsvet en die vreselijke confronterende weegschaal.

 

lady power smaken banner  afslank smoothie banner