fbpx

Afvallen met havermout goed of slecht?

Beoordeel dit item
(2 stemmen)

Wat eet jij ‘s ochtends bij je ontbijt? Waarschijnlijk is dat een boterham met kaas, cornflakes, een cracker of een beschuitje. Ik kan je dan al gelijk vertellen dat zo’n ontbijt, niet al te bevorderend is voor een goede gezondheid en al helemaal niet voor als je wilt afvallen.

Wist jij dat havermout behoort tot de beste ontbijtproducten ter wereld? Toch is havermout (nog) niet zo populair en dat is jammer. Havermout is niet alleen heel gezond, je kan ook heel goed met havermout afvallen.

Afvallen met havermout

Wanneer je 'op dieet bent' of 'aan de lijn doet' zul je misschien niet echt denken aan een ontbijt met een bordje havermout. Maar overweeg het eens. Het is meer dan het proberen waard! Maar hoe komt het dan dat havermout goed is voor je lijn? In havermout zitten oplosbare vezels die heel veel water opnemen. Deze vezels zorgen ervoor dat je een stuk langer een vol gevoel hebt en dat is natuurlijk altijd fijn tijdens een lijnperiode. Daarnaast is havermout opgebouwd uit langzame koolhydraten. Je lichaam heeft hiervoor dus langer de tijd nodig om ze te verbranden en moet daar ook nog eens hard voor werken waardoor je dus meer calorieën verbrand, dubbel voordeel dus! Kortom: veel en langdurig energie én lang geen hongergevoel!

Havermoud en gluten

Voor mensen met een gluten-intolerantie kan havermout prima worden gegeten. Havermout is namelijk glutenvrij.

De voedingswaarde van havermout

Afgezien van de uitstekende voedingswaarde van havermout, die je in de tabel hieronder kunt zien, kunnen we zeggen dat havermout eigenlijk het perfecte voedsel is. Het is ongelooflijk veelzijdig, smaakt heerlijk, het vult je maag zodat je lange tijd geen honger hebt, het is goedkoop en overal verkrijgbaar. En bovenal is het supergezond!

100 gram havermout bevat:
•380 calorieën
•13,1 gram eiwit
•62 gram koolhydraten, waarvan slechts 4,5 gram suiker
•7 gram vet, waarvan slechts 1 gram verzadigd vet is

Als je havermout wilt kopen, kan je deze is verschillende vormen krijgen, namelijk:

  • Volkoren havermout (hele haverkorrels; kooktijd: 15 minuten)
  • Snelkook-havermout (gebroken haverkorrels; kooktijd: 5 minuten)
  • Kant-en-klare havermout (gebroken & voorgekookt; direct eetbaar)

Let op: havermout wordt in allerlei zoete en hartige voedingsproducten verwerkt, waaronder muesli, brood, crackers & biscuits. Dit zijn niet altijd gezonde voedingsmiddelen, vanwege de toevoeging van suikers of andere ongezonde ingrediënten.

5 redenen waarom met havermout afvallen werkt

1. Rijk aan eiwitten

Havermout wordt veel gebruikt als voer voor paarden. Dit is voor deze dieren echt krachtvoer. Ook bodybuilders eten om die reden grote hoeveelheden havermout. Havermout zit namelijk vol met eiwitten, die zorgen voor herstel en opbouw van spierweefsel.

En zoals je wellicht al weet, betekent meer spierweefsel dat er meer calorieën worden verbrand.

2. Snelle stofwisseling

Omdat havermout veel voedingsvezels bevat, heeft dit een positieve werking op je stofwisseling en spijsvertering.

Vezels zijn eigenlijk koolhydraten die niet door je lichaam opgenomen kunnen worden. Je lichaam zal toch blijven proberen om deze vezels te verteren, waardoor je stofwisseling goed bezig blijft.

Daarbij zorgt dit proces voor optimale maag-darmwerking. Dit houd je darmen gezond, waardoor belangrijke voedingsstoffen beter worden opgenomen door de darmwand.

3. Bloedsuikerspiegel blijft laag

Naast de vezels, bevat havermout ook koolhydraten die wel kunnen worden opgenomen. Dit zijn de langzame (gezonde) koolhydraten, waardoor er nauwelijks suikerpieken ontstaan in je lichaam.

Oftewel, de energie van de koolhydraten in havermout komen langzaam in je bloed, waardoor er geen overschot aan energie ontstaat. Bij het eten van de meeste broodsoorten, cornflakes of beschuit ontstaat dit overschot wel en je zal je lichaam eerder geneigd zijn om dit overschot te gaan opslaan in je vetten.

4. Langer verzadigd

De vezels in havermout hebben nog meer voordelen. Omdat ze zo langzaam door je lichaam worden verwerkt, ben je langer verzadigd en heb je dus minder snel weer opnieuw trek of zin in zoetigheid. Ideaal natuurlijk voor als je wilt afvallen.

5. Meer variatie

Veel mensen eten bij het ontbijt en lunch brood. Ook al beleg je je brood telkens met ander beleg, je blijft zo toch 2 keer op een dag brood eten.

Gevarieerd eten is erg belangrijk voor als je gezond wilt zijn. Alleen daarom al is havermout een perfecte vervanger voor brood bij het ontbijt.

Hoeveel kan ik met havermout afvallen?

Havermout is absoluut gezond en van toegevoegde waarde bij een gezond dieet. Toch is het geen wondermiddel, waarmee je al snel vele kilo’s zal verliezen. Op een termijn van ongeveer 2 maanden zal je heus wel een verschil gaan merken in gewicht. Je zal dan ongeveer drie tot vijf kilo zijn afgevallen, als je dagelijks havermout eet.

Wil je met havermout afvallen, ga dan voor zo puur mogelijke haver, haverkorrels of havermout. Zo weet je ook nog eens zeker dat deze helemaal glutenvrij zijn!

Lees hier meer over Pure Havermout

Lees 8792 keer

 

lady power smaken banner  afslank smoothie banner