fbpx

Is drop nu gezond of ongezond bij het afvallen?

Beoordeel dit item
(8 stemmen)

Het is wel typisch Nederlands – drop. Maar hoe ongezond is drop nu precies? De meeste mensen zullen niet denken dat drop iets is dat in elk dieet past. Echter, als we het gaan vergelijking met andere producten, hoe ongezond is drop dan precies?

Werkingen

Grote hoeveelheden drop kunnen ervoor zorgen dat het hormoon aldosteron niet in balans is binnen ons lichaam. Dit is een hormoon dat wordt vrijgegeven door de bijnieren. Aldosteron helpt de vochtbalans in het lichaam op peil te houden door de hoeveelheid natrium die wordt vastgehouden in de nieren te verhogen. Natrium houdt vocht vast, dus als je meer natrium vasthoudt in het lichaam zorg je er ook gelijk voor dat je extra vocht vasthoudt. De hoeveelheid kalium in het lichaam daalt wanneer de productie van aldosteron omhoog gaat, dit komt omdat het hormoon ook de uitscheiding van kalium in de urine regelt.

Er zit natuurlijk in de meeste drop redelijk wat suiker. Soms komen we dit tegen in de vorm van glucosestroop. Veel mensen denken vaak dat een dropje hier en daar niet zo erg is – dat is natuurlijk ook waar. Een gemiddeld dropje zal maar een beperkt aantal calorieën bevatten. Maar hoeveel mensen eten slechts één of twee dropjes? De meeste mensen eten drop snel weg, een dropje wanneer ze in de auto stappen, een dropje bij het rijden, een dropje wanneer ze uit de auto stappen en ga zo maar door. Voor ze het weten hebben mensen honderden calorieën binnen aan drop.
Naast suiker en glucosestroop zitten er ook niet-functionele vulstoffen en gelatine in onze drop. En natuurlijk wortelextract van zoethout. Dit zorgt bij veel van de drop die we tegenkomen voor de specifieke dropsmaak. In dit extract zit glycyrrhizine zoals al eerder besproken. Natuurlijk is overmatig drop eten voor iedereen slecht, maar vooral voor mensen die al last hebben of genetisch aanleg hebben voor problemen met hart- en vaatziekten. En zijn verschillende gevallen bekend van mensen die veel drop aten en problemen hadden met oedeem (extreem vocht vasthouden) of een veel te hoge bloeddruk. Deze mensen kwamen uiteindelijk in het ziekenhuis terecht.

Te veel drop

Ze zeggen wel eens dat alles waar "te" voor staat niet goed voor je is. En dat geldt ook voor drop. Een dropje op zijn tijd is geen probleem, maar pas op dat je er niet te veel van neemt. Er zit namelijk veel zout in drop en zout werkt bloeddrukverhogend. Voor hele speciale drop is zeezout gebruikt, maar verreweg de meeste drop is gemaakt van salmiak en deze zoutsoort is minder bloeddrukverhogend dan gewone keuken- of zeezout. Daarmaast zit er vaak veel suiker in drop en ook suiker is niet gezond als je er te veel van neemt. Dus eet natuurlijk met mate. Want van een dropje op zijn tijd, kun je met een gerust hart genieten!

Zoete drop is minder schadelijk voor de bloeddruk dan zoute drop.

Dit is een fabel want zoete drop bevat ook veel zout, maar door de suikers proeft u dat niet. Daarnaast bevat drop de stof glycyrrhizine, een extract uit de zoethoutwortel. Glycyrrhizine zorgt er voor dat de nieren meer vocht vasthouden. Zo stijgt de bloeddruk. Bij hoge bloeddruk is het dus beter drop en andere producten met zoethoutwortelextract (zoals zoethoutthee) niet te gebruiken.

Is drop verslavend?

Er is veel discussie over de vraag of drop verslavend is of niet. Wij denken van wel, want veel mensen die drop eten laten het niet bij een dropje en eten de zak drop het liefste in een ruk door op.

Drop en afvallen

Al het snoepgoed dat je in supermarkten en snoepwinkels vindt, bestaat grotendeels uit slechte koolhydraten. Winegums, tumtums, M&M’s, (Engelse) drop, lolly’s, zijn erg slecht voor je

Calorieën in Drop

eenheid                kcal.                  eiwit                    koolh.                vet
drop (zoet) 100 gr. 348                 10.0                     77.0                0.0
drop(zout) 100 gr. 336                   9.0                     75.0                0.0

Kcal verbranden van dropjes

Kijk hoe lang je moet wandelen, joggen fietsen of zwemmen om de calorieën die je binnengesnoept hebt met drop weer te verbranden.

100 gram dropjes (harkelijntjes zoet) bevat 325 kcal.

Eén dropje weegt 7 gram. Het aantal calorieën per dropje is dan 23 kcal maal 4 = 92 kcal. Dus voor vier dropjes moet je maar liefst 24 minuten lopen

drop

Conclusie

Drop is geen gezond snoepje, dit in tegenstelling tot hoe men vroeger dacht over drop. Meer dan enkele dropjes per dag is niet verantwoord, waarbij zoete drop nog slechter is dan zoute drop. Drop kan hoge bloeddruk veroorzaken.

Gezonde drop alternatieven

Als je soms lekker wild snoepen zijn er veel betere gezonde drop alternatieven

Lees meer over: Suikervrije Zoute Drop

Lees meer over: Suikervrije Zoete Drop

Lees merr over: Munten drop - Less Calories

Lees 27217 keer

 

lady power smaken banner  afslank smoothie banner