fbpx

VOEDINGSGEWOONTEN IN SURINAME

Beoordeel dit item
(1 Stem)

VOEDINGSGEWOONTEN surinameDe Surinaamse keuken is zeer uitgebreid, aangezien de bevolking van Suriname afkomstig is uit een groot aantal landen; de Surinaamse keuken is daardoor een combinatie van een groot aantal internationale keukens onder andere Hindoestaans (India), Creools (Afrika), Javaans (Indonesië), Chinees, Hollands, Joods, Portugees, Indiaans

Gezien de verscheidenheid van de bevolking is het niet mogelijk een bepaald voedingspatroon als specifiek Surinaams te benoemen. Iedere bevolkingsgroep heeft haar eigen eetgewoonten, gerechten en bereidingswijze. Hierdoor is de variatie binnen de algemene Surinaamse keuken dus enorm groot.

Over het algemeen maakt men veel gebruik van verse groenten en vis. Ook kip treft u vaak aan in Surinaamse maaltijden.Surinamers zijn gewend om zeer veel en voedzame maaltijden te bereiden. Ze eten veel koolhydraten. Vroeger was dit belangrijk voor de mensen die zwaar werk verrichten op de plantages. Heri Heri zou zelfs slavenvoer zijn geweest. Surinamers eten aardwortels als groente gecombineerd met nasi of bami.

Het Surinaamse eetpatroon

Over het algemeen verveelt een Surinaamse (huis)vrouw zich niet in de keuken. Ze breng er soms veel tijd door, omdat lekkere gerechten vaak erg bewerkelijk zijn. Dat is de reden waarom zij ‘smorgens bijtijds de keuken ingaat, want rond het middaguur moet de warme maaltijd gereed zijn.

In de stad hebben de verschillende bevolkingsgroepen over het algemeen hetzelfde eetpatroon wat de tijd en de aard van de voeding betreft.
In de tropen begint de dag al vroeg. Men zit om 7.00 uur al achter het bureau of om 7.30 uur in de schoolbank.

Het Surinaamse ontbijt

voor dat men de deur uitgaat, wordt er eerst ontbeten. Het ontbijt bestaat uit:brood, quaker oats (havermout), crackers, beschuit, bol, koffie, cacao, melk of thee.Tegen een uur of tien houdt men zijn tweede ontbijt, dat meestal uit een broodje en/of frisdrank bestaat. Op scholen en vele kantoren komen verkoopsters langs met bollen, vleesbroodjes, belegde broodjes, gebak, bami, maismeelpap, roti, barra en andere lekkernijen.

De Surinaamse lunch

Na school en werktijd, zo tussen 13.00 en 14.30 uur, wordt er warm gegeten. Rijst, roti of aardvruchten met bijgerechten of bravoe met tomtom of rijst zijn de gerechten die dan worden voorgeschoteld. Bij de gekruide Surinaamse maaltijd hoort water, liefst ijswater. In Suriname is het geen gewoonte voor- en nagerechten aan tafel te gebruiken.

Het koffie- en theeuurtje zoals wij dat hebben, kent men in Suriname niet. Na de warme maaltijd wordt er gerust.
Aan het einde van de middag drinkt men wat fris of gebruikt men een stukje fruit of een ander klein hapje.

Het Surinaamse avondeten

s Avonds eet men brood en drinkt men cacao, thee of melk bij. Soms wordt een restje van de warme maaltijd opgemaakt.
Vanwege het warme klimaat gebruikt men veel ijs en koele dranken. Voor het naar bed gaan drinkt men nog iets.

tussen de maaltijden door

Lekkernijen en fruit worden tussen de maaltijden door genuttigd, evenals frisdranken en andere zelfgemaakte dranken en ijskrim (icecream). Men maakt als het enigszins mogelijk is graag zelf zijn lekkernijen of men koopt ze in een winkel of aan een stalletje in de buurt.

Andere lekkernijen

Over het algemeen wordt er veel gesnoept. Surinaams gebak, maar ook andere lekkernijen komen vaak uit eigen keuken.

Het Surinaamse eten op het platteland

Op het platteland wordt rijst, cassavebrood (paracoerantie), aardvruchten, kookbananen, mais, cassavemeelpap (voor de kinderen) en dergelijke gegeten. Zijn er winkels vlak in de buurt dan eet men ook brood. Is dit niet het geval dan is rijst, vooral in landbouwgebieden, het belangrijkste voedingsmiddel. Door de zware arbeid moet men het hier hebben van stevige maaltijden.

De voeding van de Indianen in het binnenland

De Indianen in het binnenland leven van vis uit de rivier, van wild uit het bos en van hun eigen landbouwprodukten. Hun cassavebrood (dat er als een dunne pannenkoek uitziet), kooksaus of kasripo en hun alcoholische drank kasirie, bereiden ze zelf. Ook het barbakotten van vlees en vis (roosteren boven een open houtvuur) komt oorspronkelijk van de Indianen. Ze drinken water, honingdrank en vruchtensappen. In hun peperpot bewaren ze vis en vlees.

De voeding van de Bosnegers in het binnenland

Kookbananen, aardvruchten en vooral cassave vormen voor de bosnegers de belangrijkste voedingsmiddelen. Ze leerden van de Indianen het cassavebrood bakken. Ze eten weinig groente, melk, fruit en dierlijke produkten.

Lees 4045 keer

Gerelateerde items (op tag)

 

lady power smaken banner  afslank smoothie banner