fbpx

Wat is het Rastafari dieet en is het nu gezond of ongezond ?

Beoordeel dit item
(2 stemmen)

rasta dieetAls je al eens hebt geluisterd naar reggae is de kans groot dat je al hebt gehoord van de term 'Ital'. In Jamaica betekent 'Ital' zuiver. Hierdoor zou je afleiden dat het om een heel natuurlijk dieet gaat. Maar is dit ook zo en waar verschilt het dieet van alle anderen?

Rastafari dieet

Het Rastafari dieet of ook wel het Ital dieet is anders dan mensen verwachten,Bij een dieet van de rasta's denken mensen aan blowen, maar het gaat juist over producten gebruiken die je bij hun in de natuur kunt vinden. ( zoals: kokosnoten en bananen ) Van oorsprong is het Ital dieet ontwikkeld door de rastafari beweging uit Jamaica. Een belangrijke pijler van het dieet is dat het in overeenstemming moet zijn met hun persoonlijke filosofie van intens gebed en meditatie. Het is dus niet enkel een weg naar gewichtsverlies maar eerder een onderdeel van een complete levensfilosofie.

Een cruciaal begrip bij het Ital dieet is: ‘Livity’ Dit kan vrij vertaald worden als interne energie (levenskracht). Het dieet is erop gericht om de interne energiemarkt, die in het lichaam voorradig is, te verhogen. Dus elke product dat een positieve invloed heeft op deze ‘Livity’ is toegestaan. De producten die de energie negatief beïnvloeden, deze bij wijze van spreken uit het lichaam zuigen, zijn verboden.

Het eten

Er word bijna alleen groente gegeten.Soms word er een uitzondering gemaakt en word er wel kip en rund gegeten.Maar nooit varkensvlees. Er word ook geen vis gegeten als deze langer is dan 25 cm, omdat deze vissen zich voeden met andere vissen.

Het ontstaan van het dieet

Dit dieet komt oorspronkelijk uit Jamaica. Het wordt het meeste gevolgd door Jamaicanen en door afro amerikanen. Een van de meest bekende rappers ter wereld, Snoop Dogg, volgt dit dieet ook. Dus naast de gewone man zijn er ook bekendheden die dit dieet, maar vooral ook deze levensstijl volgen.

Het rastafari dieet is anders dan meer conventionele diëten in het opzicht dat het niet echt gefocust is op afvallen. Het is vooral gebaseerd op religieuze overtuigingen. Zo zijn de Rasta’s niet graag in de buurt van dode dieren en denken ze dat je lichaam een soort van crematorium wordt wanneer je vlees eet. Een soort van vegetarisch dieet dus, maar om andere redenen dan dat wij gewend zijn. En ondertussen heeft dit dieet meer aanhangers dan alleen in eigen land. Overal ter wereld zijn er ondertussen mensen die leven en eten volgens de overtuigingen van de Rasta’s.

Zoals aangegeven is het rastafari dieet niet zozeer een dieet dat bedoeld is om erg veel af te vallen. Het meest belangrijke is dat je in harmonie leeft met de natuur. Zo worden voedingsmiddelen met toegevoegde stoffen ook gemeden Ze vermijden koffie of andere stimulerende dranken  en willen de meer extremere Rasta’s geen voedsel eten dat gepreserveerd is door bijvoorbeeld drogen of pekelen. Ook eten ze geen levensmiddelen die veranderd zijn van hun natuurlijke uitstraling, zoals geschild of gesneden fruit. Cannabis of Ganja is toegestaan als een natuurlijk kruid en niet als een drug, het opent hun geest en helpt bij het redeneren. Daarom is het naast een dieet ook echt een beweging die een bepaalde manier van leven promoot.

Deze manier van eten zorgt voor een natuurlijke gewichtsverlies programma en voorziet het lichaam van de voedingsstoffen die het nodig heeft om te functioneren. Mensen gebruiken de term Ital te verwijzen naar natuurlijk voedsel of vitale voedingsmiddelen in samenhang met de Rastafarian dieet.

Het rastafari dieet is dan dus ook anders dan vele bekende diëten waar je volgens strikt schema moet eten. Bij dit dieet hoef je geen calorieën te tellen en niet op te letten hoeveel je eet. Zolang je de regels van de leefwijze van de Rasta’s maar volgt, zit je goed. Het is daardoor ook een stuk minder ‘zwaar’ dan vele andere diëten die er op gefocust zijn om je in korte tijd veel af te laten vallen. Afvallen is namelijk niet echt een doel van dit dieet, het gaat om het leven in harmonie met de natuur.

De rastafari hebben dit dieet ontwikkeld om een gemoedstoestand van intense concentratie te kunnen bereiken. Het is dus voor de hand liggend dat de gekozen voedselbronnen, natuurlijk en licht verteerbaar moeten zijn.

Wat zijn nu de voor en nadelen van het Rastafari dieet:

Voordelen:

• Vers, gezond voedsel wordt aangemoedigd.

• Verwerkte voedingsmiddelen zijn taboe.

• De zoutinname wordt beperkt.

• Tegen het gebruik van cafeïne houdende dranken, alcohol en sigaretten.

• Niet enkel een dieet maar moedigt een verandering van levensstijl aan.

Nadelen:

• Voor velen veel te extreem.

• Er wordt gebruikt gemaakt van exotische vruchten en groenten die alleen in het Caribische gebied te vinden zijn.

• Er wordt geen nadruk gelegd op lichaamsbeweging.

• Cannabis gebruik wordt eerder aangemoedigd dan afgeraden.

• Het is geen gestructureerd plan.

Er zijn wel wat fundamentele problemen om 'Ital' enkel te bekijken als een dieet. Het doel van een dieet, namelijk gewichtsverlies wordt bereikt, maar het is vrijwel onmogelijk om vol te houden. Ook de min of meer positieve boodschap naar cannabis toe strookt niet echt met een gezonde levensstijl.

Lees 3440 keer

Gerelateerde items (op tag)

 

lady power smaken banner  afslank smoothie banner