fbpx

Is italiaans eten nu gezond of ongezond?

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

is italiaans eten echt gezondVoor Italianen is eten erg belangrijk. Italianen nemen de tijd en genieten ook echt van een uitgebreide maaltijd. Met een beperkt aantal verse ingrediënten worden de lekkerste gerechten gemaakt. De Italianen houden van verse ingrediënten die de allerbeste kwaliteit hebben. Groenten en fruit worden in het seizoen gegeten. Het Italiaanse eten oogt vaak enorm kleurrijk. Het credo van de Italianen is vers, vers en nog eens vers! Een bekend gezegde in Italië is dan ook: ´betaal de boer of betaal de dokter´

Het is een feit: Italianen houden van eten. Praat met hun over eten en je voel de liefde ervoor. Maar liefde is niet altijd overdaad. Hun liefde voor eten gaat over kleine porties en genieten. Veel culturen bijvoorbeeld eten hun maaltijd voor de tv. Zonder er echt van te genieten. Italianen genieten van ieder hapje.
Italianen zijn opgegroeid met verse groenten en fruit en “goede” vetten zoals pure olijfolie. Als ze wijn drinken, drinken ze 1 of 2 glazen en niet een hele fles. Als ze kaas eten dan is dit vaak met veel salade of het zijn kazen met andere soorten vet.

Het geheim:  

- Kleine porties
- Maximaal 1 glas wijn
- Goede balans koolhydraten, vet en eiwit
- Veel meer groenten en fruit
- Liefde voor eten
- Alleen pure olijfolie
- Geen sauzen uit pakjes
En het laatste: de Nederlandse pasta is anders dan de Italiaanse. In Nederland is er veel meer saus en zijn de porties veel groter. Geniet dus lekker van je (kleine portie) pasta met echte Italiaanse homemade saus, maar 1 glas wijn en een grote salade!

EETGEWOONTEN

ONTBIJT In Italië wordt niet zo uitgebreid ontbeten als bij ons. De meeste Italianen ontbijten met een kop cappuccino en een cornetto (croissant). Onderweg naar kantoor (of later in de ochtend) wordt er dan (meestal staand) een brioche (broodje) met een cappuccino genuttigd in een barretje in de buurt van huis of van het werk.

LUNCH Tijdens de lunch kiezen Italianen meestal voor een lichte warme maaltijd. Ze drinken er mineraalwater, wijn of een espresso bij. Deze lunch wordt meestal buiten de deur genuttigd. Een broodtrommel gaat dan ook niet mee naar het werk. De lunch vindt vaak plaats tussen 13.00 uur en 15.00 uur (Italianen werken vaak door tot 19.00 tot 20.00 uur.

AVONDMAALTIJD Als ze een maaltijd klaar maken dan is dat meestal een pastagerecht.. Een verse salade erbij en verse groente als bijgerecht en het is een volwaardige en gezonde maaltijd.

Gezonde keuken

De Italiaanse keuken is zeer gezond vanwege het gebruik van:
• Goede olijfolie, deze bevatten veel onverzadigde vetzuren
• Veel tomaten, artisjokken, aubergine, courgette, paprika, ui, rucola, venkel, spinazie en pompoen en deze zijn vooral vers!
• Slanke vleessoorten
• Veel kip (eventueel vervangen door kalkoen)
Alles wat vers is wordt ook echt gebruikt en op deze manier wordt er zo min mogelijk voedsel verspilt.

Overgewicht en authentiek Italiaanse voeding

Hulde aan het authentiek Italiaans voeding waarin men het liefst alles zelf maakt, op basis van streekproducten en met een pure, eerlijke smaak. Het is niet voor niets dat enkel de jongeren in de Italiaanse hoofdsteden met het probleem van overgewicht te maken krijgen. De ouderen en de mensen in afgelegen dorpjes worden door de huidige maatschappij met fastfood en kant-en-klaar producten nog niet beïnvloed en zij hebben dan ook vrijwel allemaal een gezond gewicht en worden gezond oud.

De schijf van vijf is typisch Hollands. Een Italiaan zal je nooit boterhammen zien eten en Italianen hanteren dan ook een hele andere voedingsrichtlijn: de mediterrane voedingspiramide. Het is al lang bekend dat deze piramide zeer positieve effecten heeft op de gezondheid van de mens en het is niet voor niets dat men wereldwijd probeert om deze piramide op te nemen in de voedingsadviezen voor de bevolking.

Lees 5120 keer

 

lady power smaken banner  afslank smoothie banner