fbpx

De beste kruiden en smaakmakers voor de gezonde keuken !

Beoordeel dit item
(2 stemmen)

Vijftien geweldige (en vooral ook gezonde!) kruiden en smaakmakers die je naar onze mening standaard op voorraad zou moeten hebben om een lekkere maaltijd te bereiden en vaak (alleen of in combinatie met) net even dat beetje extra geven aan een gerecht.

1. Basilicum Deze plant heeft een sterke geur en aroma en wordt vooral gebruikt in de Italiaanse keuken. Het is de basis van bijvoorbeeld pesto en ook tevens supergezond.

2, Cayennepeper Gedroogde rode peper dat veel gebruikt wordt in de Aziatische keukens. Het geeft gerechten een lekkere pittige smaak. Het stimuleert de stofwisseling bevat met name veel vitamine A.

3. Gember Vers of als poeder heerlijk in allerlei gerechten of dressing. Ook kun je van verse gember thee maken met wat citroen. Dit heeft een kalmerende werking op je maag en darmen en bevat veel ontstekingsremmende stoffen.

4. Kaneel Geeft een natuurlijke zoete smaak. Kaneel is rijk aan calcium, magnesium en ijzer en heeft tevens een zeer gunstig effect op de suikerspiegel. Gebruik het in je havermout of muesli, over je zoete aardappel of in je smoothie.

5. Knoflook Geweldige smaakmaker in allerlei gerechten en dips (jammer dat de smaak zo bij je blijft!), maar ook één van de meest gezondste voedingsmiddelen die er bestaan. Knoflook versterkt het immuunsysteem, bestrijdt infecties en verlaagt het risico op kanker.

6. Komijnzaad Wordt veel gebruikt in de Indiase keuken in allerlei rijstgerechten, curry’s, maar ook in dressings en dips. Het is rijk aan ijzer, mangaan en calcium en een zeer sterke antioxidant.

7. Koriander Dit plantje is super veelzijdig. De bladeren hebben een citrusachtige smaak en worden vaak gebruikt in Zuid-Aziatische, Chinese en Mexicaanse gerechten. Lekker in een curry of door een verse guacamole. Tevens heeft koriander een sterk ontgiftende werking.

8. Kurkuma (geelwortel) Is een hoofdbestanddeel van kerriepoeder en heeft een licht bittere smaak. Het geeft ook kleur aan een gerecht. Het bevat curcumine een stof die onder andere onze hersenen beschermen tegen zware metalen.

9. Oregano Ook bekend als wilde marjolein of palingkruid. Werkt ook goed in combinatie met tomaat en is vaak een bestandsdeel van pizzakruiden. Rijk aan calcium, kalium en fosfor.

10. Peper Kan in veel gerechten worden gebruikt en geeft een scherpe, pikante smaak. Het bevordert tevens spijsvertering.

11. Peterselie Net als koriander een geweldige smaakmaker om vers te gebruiken. Niet alleen is dit een veelzijdige smaakmaker in soepen, salades of andere gerechten. Het is ook nog eens een echte superfood dat rijk is aan vele vitamines en mineralen, het helpt de spijsvertering, het immuunsysteem en heeft een sterk ontgiftende werking.

12. Rozemarijn Een medicinaal kruid dat beschermt tegen met name huidkanker. Lekker in soepen, sauzen en salades, maar ook kun je er een thee van trekken.

13. Tijm Een kruid met een zoetig sterk aroma dat lekker is voor het kruiden van groenten en sauzen. Tijm bevat de stof thymol die goed is voor de luchtwegen; tegen hoesten en symptomen van astma.

14. Ui / Uienpoeder Net als knoflook komt de ui uit de lookfamilie. Het heeft een sterke smaak en geur die minder wordt bij verhitting. Dit maakt het zeer veelzijdig en het wordt dan ook veel gebruikt in vele gerechten. Uien zijn gezond; ze bevatten onder andere veel vitamine C (antioxidant) en B maar ook mineralen als foliumzuur en magnesium. Uien zijn goed tegen hart- en vaatziekten en voorkomen daarnaast luchtweginfecties.

15. Zeezout Geeft een gerecht meer karakter en diepgang. Het versterkt ook andere smaken en brengt deze in een gerecht naar boven. Zout bevat natrium. Natrium is essentieel voor ons lichaam; het zorgt voor de vochtbalans van je lichaam, regelt je bloeddruk en regelt de prikkeloverdracht in spier- en zenuwcellen.

Gezonde kruiden voor in de gezonde keuken

We hebben allemaal kruidenpotjes in onze keuken staan die we gebruiken om meer smaak aan ons eten te geven maar wist je dat veel kruidenmixen vaak vol zitten met Zout, kruidenmixen in retailketens bevatten soms tot wel 90% zout. Feitelijk kun je veel gangbare kruidenmixen gewoon zoutmixen noemen. Wil je graag gezonde kruidenpotjes gebruiken voor je gerechten?

Lees meer over: Herbs & Spices


 

Lees 2921 keer

 

lady power smaken banner  afslank smoothie banner