fbpx

Wat is beter Aardappels, rijst of pasta?

Beoordeel dit item
(5 stemmen)

De volgende vraag houdt de gemoederen nog steeds bezig: ‘Wat is beter tijdens je dieet, aardappels, rijst of pasta?’ Deze vraag is eigenlijk vrij makkelijk te beantwoorden…

Aardappels

Aardappels bestaan grotendeels uit zetmeel. Zetmeel wordt soms ten onrechte een slechte koolhydraat genoemd. Zetmeel is namelijk een complexe en relatief trage koolhydraat waar het lichaam veel aan heeft. Men verwart zetmeel waarschijnlijk met witmeel (bloem). Witte bloem heeft echter meer weg van suiker dan van zetmeel. Aardappels zijn dus goed voor je; ze bevatten o.a. vitamines, mineralen, spoorelementen en vezels. Aardappels worden pas ongezond, calorierijk en vet als je ze frituurt of bakt in een laag boter. Ongeschilde aardappels zijn het beste… Gekookt, gestoomd of gepoft!

Rijst

Rijstkorrels zijn in principe hele graankorrels en dus zeer voedzaam en gezond. Rijst bevat enorm veel voedingsstoffen, waaronder vitamines, mineralen, spoorelementen en voedingsvezels. Hele rijst wordt verkocht als zilvervliesrijst. Witte rijst is ontdaan van het vlies (zemel). Gedroogde witte rijst, zoals je die in de meeste supermarkten vindt, is voorgekookt en gestoomd. Witte rijst bevat daarom 20 procent minder vitamines, mineralen en spoorelementen dan hele rijstkorrels. In witte rijst zitten bovendien bijna geen voedingsvezels meer, omdat die in de verwijderde vliezen zitten.

Per kopje rijst:

Bruine rijst

  • GI waarde 55
  • 3,5 g vezels
  • 66% eiwitten
  • 30 min kooktijd

Zwarte rijst

  • GI waarde 55
  • 6 g vezels
  • 68% eiwitten
  • 20 min kooktijd

Witte rijst

  • GI waarde 64
  • 1,5 g vezels
  • 72% eiwitten
  • 10 min kooktijd

Pasta

Pasta wordt gemaakt van harde granen (met name harde tarwe). Deze granen worden gemalen en vermengd met water, waardoor deeg ontstaat. Van dit deeg worden plakken gerold die vervolgens tot o.a. spaghetti, penne en tortellini worden omgevormd. Tarwe is in principe heel gezond. De meeste mensen eten echter witte pasta. Witte pastasoorten worden gemaakt van tarwekorrels waar de zemelen (vliezen) zijn uitgehaald. Hierdoor bevatten ze beduidend minder vezels.

Vezels in aardappels, rijst & pasta

Aardappels, hele rijst en volkoren pasta bevatten veel vezels. Vezels of voedingsvezels bestaan grotendeels uit complexe koolhydraten (polysachariden) en houtstof (lignine). Door hun vaste structuur en aanzienlijke grootte, kunnen vezels niet door de darmwand worden opgenomen. Ze verlaten dus (vrijwel) onveranderd het lichaam. Vezels zorgen zodoende voor een langdurig voldaan gevoel en ze houden de darmen actief en gezond. Bovendien zorgen vezels ervoor dat de koolhydraten uit voeding minder snel worden opgenomen als glucose in het bloed. Vezels zorgen dus voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Vezels kunnen je om deze 3 redenen helpen bij afvallen en gewichtsverlies.

Welke rijs en pasta kun je het beste kopen?

Lees meer over: Smart pasta

Lees meer over: Slim rijst

Lees 6417 keer

 

lady power smaken banner  afslank smoothie banner