fbpx

Is Tarwebrood Ongezond?

Beoordeel dit item
(1 Stem)

Dit is misschien wel een van de meest gestelde vragen in mijn mailbox; en dat is ook een hele goede vraag. Want er wordt overal geroepen over hoe slecht brood ineens voor je is, terwijl mensen al honderden jaren brood eten. Ook schieten er producten als speltbrood, speltcrackers, roggebrood, roggemuffins etc. etc. als paddenstoelen de grond uit, allemaal omdat tarwe zo slecht is? Omdat we tarwe maar beter kunnen vervangen?  maar waarom? Hoe zit dat? Is het echt zo slecht? Of zijn we allemaal ergens in gaan geloven zonder te weten waarom?

Tarwe, Brood en Koolhydraten

Tarwe is een graan en granen zijn in principe “gezond”. Ze bevatten vezels, vitamines en mineralen en helpen bij de stoelgang (mits je er genoeg water bij drinkt) dus wat dat betreft; top. Nu zijn er een aantal dingen die door de war gaan als we het hebben over tarwe, brood, of koolhydraten. Alle 3 de onderwerpen kruisen elkaar op een bepaald vlak, maar alle 3 zijn weer verschillend genoeg om te bepalen wat voor jou gezond of ongezond kan zijn. Precies zoals ik het zeg: voor jou, want feit blijft: niet iedereen ervaart dezelfde klachten of gezondheisvoordelen met dezelfde voedingsmiddelen.

Koolhydraten

De koolhydraten zijn 1 van de 3 macronutriënten (eigenlijk 4, als je alcohol ook meetelt), dat betekent dat alles wat we kunnen eten bestaat uit; vetten, eiwitten en/of koolhydraten. In de volksmond wordt vaak met koolhydraten; brood, rijst, pasta, aardappelen etc. bedoeld. Maar fruit, groente, yoghurt, rood vlees, peulvruchten, etc. bevatten allemaal ook in meer of mindere mate koolhydraten.

producten die in de volksmond benoemd worden als koolhydraten zijn eigenlijk de zetmeelproducten. Aardappelen, brood, rijst, pasta zijn allemaal zetmeelrijke producten; ze bevatten voornamelijk koolhydraten (suikers) en verder weinig eiwitten of vetten. Het zijn dus producten die je suikerspiegel omhoog brengen, insuline in je bloed verhogen en  de kans op vetopslag hierdoor vergroten.

Grappig is, is dat aardappelen en rijst ook tot de zetmeelproducten horen, maar weer niet tot de tarwe/granen. Dus rijst en aardappelen zijn beide tarwevrij en glutenvrij. 

Tarwe

Dan gaan we de categorie tarwe in. De o-zo-gevreesde graan! Want tarwe wordt werkelijk overal in gebruikt! Van potjes pastasaus tot zakjes kruidenmix, tot vruchtenyoghurtjes etc. En natuurlijk ook in de meest voor de hand liggende producten: brood, crackers, beschuit, koekjes, cake etc.

Nu is de pure vorm (of zo puur mogelijke vorm) van tarwe niet ongezond. Het is gewoon een graan die in de natuur voorkomt. Let wel; het is en blijft een voedingsmiddel met relatief veel koolhydraten. Echter ligt het “probleem” in twee factoren:

  1. Mensen met een glutenallergie of overgevoeligheid voor tarwe/gluten
  2. Tarwe dat bewerkt is in hedendaagse voedingsmiddelen zo is veranderd qua structuur dat het gezonde aspect er vanaf gaat

Brood

Zo rollen we vanzelf in het onderwerp; brood! Want hedendaags brood, is niet het brood van vroeger-vroeger. Er komen verschillende processen aan te pas om het brood dat we in de supermarkt kopen in die vorm en smaak te krijgen. Zo wordt er bijvoorbeeld suiker gebruikt om de randjes van het brood bruin en knapperig te maken, en verschillende conserveermiddelen om het brood “elastisch” te krijgen dat je hem gemakkelijk kunt dubbelvouwen. En met al die bewerkingen wordt tarwe ook bewerkt waardoor de voedingswaarde daalt.

Daarnaast is het zo dat we in het westerse eetpatroon érg veel zetmeelproducten op een dag eten. Eigenlijk ietwat teveel dan goed voor ons is, of eigenlijk; dan de meeste van onze lichamen goed kunnen verdragen. ‘s Ochtends vaak een broodje, tussen de middag een sandwich en ‘s avonds weer pasta, rijst, wraps of aardappelen. Zo eten we dus bij elke maaltijd veel koolhydraten en moet er dus om de zoveel uur opnieuw veel insuline in je bloed komen. Dat is ook een reden waarom er zoveel mensen op zoek zijn naar vervanging van zetmeelrijke producten of bewerkt tarwe. Let wel; spelt en rogge zijn ook zetmeelrijk maar zijn niet op dezelfde manier bewerkt in allerlei voedingsmiddelen zoals tarwe.

Welk brood kun je het beste eten?

Naast het volkorenbrood uit de supermarkt kun je ook de onderstaande broden is proberen ter afwisseling!

Lees verder; Eiwitbrood

Lees verder: Smart Brood

Lees verder: Smart Bananenbrood

Lees verderProtein Bread

Lees 2195 keer

 

lady power smaken banner  afslank smoothie banner