fbpx

De gevaren van light producten

Beoordeel dit item
(1 Stem)

Light producten doen het goed in de supermarkt. Maar wat houdt 'light' eigenlijk in? Wanneer is een product ‘light’?Een producent mag een product "light" noemen als het ten opzichte van het gewone product minimaal 30% minder energie (kcal), vet of suikers bevat. In light chips moet dus zeker 30% minder vet zitten dan in gewone chips.Maar dan begint de verwarring. Zo kan in light chips het vet vervangen zijn door koolhydraten en eiwitten die ook energie bevatten. Uiteindelijk kun je met zo’n zak chips net zoveel calorieën binnenkrijgen als met gewone chips. Of zelfs meer, omdat minder vet minder snel verzadigt en je geneigd bent meer light-chips te eten dan gewone chips.

Light’ producten zijn een verstoring van de natuurlijke samenstelling

Voeding bestaat uit een complex geheel van stoffen die op elkaar inspelen omdat ze elkaar nodig hebben. Bij light producten is de natuurlijke samenstelling totaal verstoord en dat is niet zonder gevaar. Voedingsmiddelen zijn samengesteld uit drie voedingsstoffen: eiwit, vet en koolhydraat. Deze worden omgezet in calorieën waarvan het vet de meeste calorieën levert, iets meer dan het dubbele van eiwit en koolhydraat. Bij light producten wordt het vet gereduceerd zodat de calorische waarde naar benenden wordt gedrukt. Bij zoete voedingsproducten worden de suikers vervangen door zoetstof. Wij kunnen de natuurlijke voedingsmiddelen in twee groepen indelen. Sommige zijn rijk aan eiwit en vet, andere aan koolhydraten en water. Noten, zaden of pitten, maar ook kaas en vlees zijn inderdaad rijk aan eiwit en vet, terwijl fruit naast koolhydraat erg veel water bevat. Deze verbanden zijn erg logisch en noodzakelijk voor een optimale vertering. Eiwit en vet horen bij elkaar en komen altijd samen voor, net zoals koolhydraat en water.
Vet houdt het eiwit langer in de maag onder invloed van het hormoon enterogastron, waardoor het enzym pepsine langer op het eiwit inwerkt en de aminozuren vrij maakt. Hierdoor ontstaat er een optimale eiwitvertering. Het voordeel van een efficiënte eiwitvertering is dat het organisme er minder van nodig heeft, waardoor er minder afvalstoffen vrijkomen. Minder eiwitverbruik betekent ook minder calorieën. Door het vetgehalte te verlagen, zoals bij light producten, blijft het eiwit onvoldoende lang in de maag en ontstaat er een onvolledige vertering. 

Waarom light producten je vaak juist dikker maken

Light producten zijn verleidelijk. Want minder calorieën = minder aankomen in gewicht. Maar is dat wel zo?

1 Light producten bevatten vaak méér calorieën
 Light betekent niet altijd minder calorieën. Lightproducten bevatten soms zelfs meer calorieën,vet of suiker dan de standaardvariant.
2 Van lightproducten ga je méér eten
 Light producten brengen je in de verleiding er méér van te eten dan dat je van de gewone variant zou doen. Je voelt je namelijk minder schuldig over hoeveel je eet. Het kan immers geen kwaad?
3 Van bewerkte lightproducten val je moeilijker af
 Light producten zijn vaak bewerkte voedingsmiddelen. Ze zitten vol toevoegingen, conserveringsmiddelen en kleur- en smaakstoffen om dezelfde houdbaarheid en smaak te verkrijgen als het oorspronkelijke product. Dat gaat ten koste van de voedingswaarde.Wanneer je je lichaam namelijk tevreden probeert te stellen met bewerkte voedingsmiddelen, krijgt dat niet de voedingsstoffen die het nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Het gevolg: je lijf blijft om die voedingsstoffen vragen, je hebt aldoor trek in ‘iets’ en voelt je onrustig. Datzelfde gebeurt wanneer je je honger probeert te stillen met caloriearme light producten: wanneer je lichaam schreeuwt om energie is dat wel het tegenovergestelde van wat je nodig hebt.

Maar light is toch minder suiker?

Light producten zijn helemaal niet wat ze lijken te zijn. Je denkt er goed aan te doen door ze te gebruiken omdat er 30% minder suiker in zit of 30% minder vet, maar wat er voor in de plaats is gekomen in is velen malen ongezonder. Maar dat wordt er natuurlijk niet bij vermeld want dat zou het allemaal niet meer zo lekker verkopen. En dat is het enige doel dat de voedingsmiddelenindustrie voor ogen heeft. Niet de gezondheid, niet de slanke lijn, maar verkoopcijfers! Dat is het enige dat telt. Bovendien zorgen lightproducten dat je juist méér trek zult krijgen en meer dorst zult krijgen dus zal er van afvallen niet echt wat komen. Light producten zijn dus zeer ongezond en dit word veroorzaakt door een ingredient die in de plaats van suiker wordt gebruikt. En dit ingrediënt heet: ‘Aspartaam’. 

Wat is aspartaam?

Aspartaam is een vervanger voor suiker.

Aspartaam is een kunstmatige zoetstof die in veel producten verwerkt wordt. Helaas wegen de voordelen - het is calorie-arm en smaakt toch zoet - niet altijd op tegen de nadelen. Het wordt vanwege de voordelen heel vaak toegevoegd aan de zogenaamde Light-producten, light dranken en suikervrije kauwgom.
Aspartaam is 200x zoeter dan suiker en werd in eerste instantie goedgekeurd om in droge middelen te gebruiken. Later in 1981 mocht het in alle voedingsmiddelen gebruikt worden. Het leek dé oplossing. Geen suiker meer in producten en dus veel beter voor diegenen die willen vermageren of gezonder willen eten. Verdere onderzoeken werden eigenlijk niet gedaan en als ze al werden gedaan werden ze onder tafel geschoven want al die ‘light’ producten werden enorm goed verkocht en dat wilde men natuurlijk niet kwijtraken.

Afvallen is iets dat veel mensen graag willen. Het is moeilijk en als daar een middel uitkomt dat bij het afvallen kan helpen dan wordt dat heel snel in de armen gesloten en zo ging het ook met de light producten en nog steeds komen er light producten bij. Toch kwamen er ook signalen van het slechte effect van aspartaam, en die discussie is vandaag de dag nog steeds niet ten einde.
aspartaam zet je aan tot eten en als je light dranken drinkt, dan krijg je meer dorst. Dus wie er nu het meeste gebaat met light producten, want niemand word er slanker van, dat is zeker. We worden dus voor de gek gehouden.

Conclusie :Zijn Light’ producten nu onzin of niet ?

Een product kan 'light' zijn, maar dan kan het nog steeds een redelijk aantal calorieën bevatten, zeker als het originele product – bijv. frisdrank – erg rijk is aan calorieën. Bovendien nodigt het uit tot méér eten, omdat men denkt dat deze variant veel beter of veel minder slecht is voor het lichaam.

Lightproducten zijn gemaakt van kunstmatige zoetstoffen zoals Aspartaam en deze stoffen zijn niet gezond en het zal niet leiden tot gewichtverlies.Niet alle lightproducten zijn slecht maar veel wel en ik ben van mening dat als je echt wil afvallen of gezonder wil eten je meer geholpen bent bij een gezonde dagenlijkse voeding en het kost je ook nog minder geld en het is vaak veel lekkerder.

Ik ben van mening dat Lightproducten geen toegevoegde waarde hebben aan een dieet of gezonde leefstijl,want als je zelf goed uitkijkt wat en hoeveel je eet is het helemaal niet nodig om lightproducten te eten zeker als je ook voldoende gezonde beweging hebt. Een wondermiddel om af te vallen bestaat niet dan alleen PURE gezonde voedingen en voldoende beweging.

Welke dranken zijn wel gezond om te drinken?

Lees meer over: Zero Drink

Lees meer over: Slim Drink

Lees 4343 keer

 

lady power smaken banner  afslank smoothie banner