fbpx

Acesulfaam-K en Sucralose vervangers van Aspartaan!

Beoordeel dit item
(2 stemmen)

Naast aspartaam blijkt er nog twee kunstmatige zoetstof te bestaan die mogelijk nog veel gevaarlijker is: acesulfaam-K en Sucralose ook wel aangeduid met het E-nummer 950 en E955

Wat is acesulfaam-K?

De ‘K’ staat voor het element kalium. Acesulfaam-K is dan ook een chemisch gesynthetiseerde afgeleide van het organische zout en macromineraal kalium. Het is dus eigenlijk een zoete vorm van kaliumzout. In vele landen staat deze chemische stof bekend als “acesulfame potassium”. Ook wordt ie in binnen- en buitenland nog weleens vermeld als:

 

  • Acesulfaam K
  • Merknamen “Sunett” & “Sweet One
  • Acesulfaamkalium
  • E-950 / E950
  • AK

Weetje: “AK” is plusminus 100 tot 200 keer zoeter dan tafelsuiker en andere kristalsuikers, maar brengt bij velen een bittere bijsmaak teweeg.

Waar zit Acesulfaam-K in?

Acesulfaam-K wordt aan tal van producten toegevoegd, je kunt hierbij onder andere denken aan:

  • Frisdrank
  • Zuivelproducten
  • Kauwgom
  • Snoepgoed
  • Sauzen
  • Eiwitshakes
  • Desserts
  • Tandpasta
  • Zoetjes
  • Enzovoorts
  • sucralose

  • Wanneer je een suikervanger neemt, en je verteld wordt dat deze ooit ontwikkeld werd als verdelgingsmiddel, zou je dit dan nemen? Dit is bij sucralose (E955) het geval. De stof is samengesteld uit lichaamsvreemde synthetische chemicaliën en de structuur verschilt niet veel van die van de dodelijke pesticide DDT.
  • Deze zoetstof begint als een echte suiker, maar wordt vervolgens chemisch bewerkt door drie waterstof-zuurstof groepen in te wisselen voor drie chloormoleculen. Dit proces maakt het tot een zoetstof zonder calorieën omdat we deze vorm van voeding niet herkennen in ons lichaam. Daarnaast is sucralose 600x zoeter dan normale suiker.

De negatieve effecten van sucralose (E955)

  • Prikkelbare darmsyndroom
  • Migraine
  • Sucralose haalt aspartaam in, omdat het verhit kan worden. Het zet echter een giftig dioxine vrij, wanneer het verhit wordt. Dit doet de gedachte opkomen, dat het eigenlijk als een gevaarlijke chemische stof behandeld zou moeten worden.

    De makers van Splenda beweren dat de stof onveranderd verschijnt in urine en ontlasting. Maar feitelijk wordt 11 tot 27% geabsorbeerd in het lichaam. Eenmaal geabsorbeerd hoopt een deel van dit chloorkoolstof zich op in het lichaam (tussen de 1.6 en 12.2%).

    De volgende producten kunnen sucralose bevatten:

    • Gebak en gebakmixen
    • Kauwgom
    • Zoetigheden en glazuur
    • Vetten en olie (sla dressings)
    • Vruchten en water ijsjes
    • Jam en gelatinepudding
    • Bewerkt fruit en Vruchtensappen
    • Zoete sausjes, toppings en siropen
    • Frisdranken en basis voor frisdranken
    • Koffie en thee
    • Bevroren desserts en mixen
    • Gelatines, pudding en vullingen
    • Melk produkten
    • Suikervervangers
      • Pepsi verruilt aspartaam voor sucralose

      • Pepsi vervangt de ene kunstmatige zoetstof door een andere. Drinken Amerikanen nu nog aspartaam in hun Diet Pepsi, vanaf augustus is dit sucralose. Een verpakking met “Nu aspartaam vrij” moet de Amerikaan verleiden om weer Diet Pepsi te kopen.
      • Als reden om de zoetstof te vervangen noemt Pepsi zijn teruglopende verkopen, schrijft FoodNavigator-Usa. Aspartaam heeft een slechte naam en dat is volgens Pepsi de belangrijkste reden van de dalende populariteit van Pepsi Light. Hoewel de nationale gezondheidsdienst zegt dat aspartaam veilig is, denken Amerikaanse consumenten daar anders over. Seth Kaufman van PepsiCo geeft aan dat de nieuwe formule tot stand kwam na uitgebreid onderzoek en testen. Coladrinkers herkenden de smaak nog steeds, alleen het mondgevoel is iets anders. Kaufman denkt te doen wat consumenten willen.
      • Pas ook op met (producten gezoet met) stevia!

        Stevia is een plantje waarvan de groene blaadjes een sterk zoete smaak bevatten. Steeds meer producten, zoals ook Coca Cola Life, worden gezoet met stevia waardoor wij als consumenten de indruk krijgen dat het gezond is. Dit staat dan ook op de verpakking: ‘Groene keuze’ of ‘Natuurlijk gezoet’. Niets is echter minder waar. Vrijwel alle fabrieken, ook coca cola, gebruiken geen natuurlijke stevia maar stevia glycosiden ofwel E960. Dit is voor 98% maltodextrine met een heel klein beetje geraffineerde stevia. Maltodextrine is een stof die bloedsuikerspiegel nog sterker verhoogt dan normale suiker. Dan kan je nog beter wat gewone suiker gebruiken! Als je dan toch een keer een cola wilt drinken, drink dan liever een normale cola; alle andere varianten zijn slechter voor je.

      • Suikervervangers; wat zijn de vier beste opties?

      • Lees meer over Kokosbloesem suiker
      • Lees meer over Palmsuiker Bio




Lees 5514 keer

 

lady power smaken banner  afslank smoothie banner