fbpx

Het Mediterrane Dieet goed of slecht ?

Beoordeel dit item
(1 Stem)

Je hebt verschillende methoden om op een verstandige en natuurlijke wijze gewicht te verliezen. Het mediterrane dieet is daar één van de betere van. In dit artikel leggen we uit wat het is en hoe het werkt.

Wat is het mediterrane dieet?

Het basisprincipe van het dieet is dat er in de landen rond de Middellandse Zee gezonder gegeten wordt dan in de rest van Europa. Tegenwoordig wordt er ook in die landen veel bezondigd aan fastfood en daarom is het dieet gebaseerd op de eetgewoonten uit de jaren zestig. De vele verse groenten, fruit en vis zorgen ervoor dat je aanzienlijk gewicht verliest en je lichaam gezond kan houden.

 

Hoe werkt het?

De mediterrane keuken is het geheel van de keukens uit Spanje, Italië, Portugal, Griekenland en het zuiden van Frankrijk. Deze tientallen keukens uit de verschillende regio’s zijn bekend om het gebruik van verse producten. Als je dit dieet wil volgen, moet je jouw eetgewoonten aanpassen aan die van het mediterrane gebied. Dat betekent dat jouw voedingspatroon vooral zal bestaan uit vis, olijfolie, groenten, fruit, zeevruchten, peulvruchten en mager vlees. Hierdoor zal je minder verzadigde vetten binnenkrijgen en relatief veel antioxidanten.

Voordelen

Het mediterrane dieet gaat uit van een voedingspatroon dat je lang kan volhouden. Je moet wel voorzien dat alle producten vers zijn door bijvoorbeeld een kleine moestuin aan te leggen. Er is uitvoerig onderzoek gevoerd naar dit dieet en de wetenschappers zijn het erover eens dat het een positieve invloed heeft op je gezondheid en dus ook je leven. Het beperkt de kans op Obesitas, Diabetes, Darmkanker en borstkanker en is dus zeker de moeite waard om uit te proberen.

Nadelen

Het dieet is echter geen vetarm dieet, waardoor je goed moet opletten dat je wel binnen de perken blijft betreffende vetten. Bovendien is het ook noodzakelijk te beseffen dat niet alleen de voeding het verschil maakt voor een gezonde geest en lichaam. Ook de mediterrane levensstijl speelt hierbij mee. In het zuiden van Europa zorgen de inwoners voor meer ontspanning, meer tijd om te eten en meer lichaamsbeweging. Zij hebben minder stress en schakelen in het dagdagelijkse leven regelmatig een versneller terug.

Mediterrane levensstijl

De mediterrane levensstijl is in de rest van Europa moeilijk aan te houden, omdat het tempo van het alledaagse leven een stuk hoger ligt dan in Zuid-Europa. Het voorkomen van stress kan ook veel gezondheidsproblemen voorkomen. Het is in ieder geval belangrijk om rustig de tijd te nemen voor het eten. Als je dit kan bewerkstelligen is dat al een grote stap en zal het je ongetwijfeld een positieve invloed op je lichaam en geest ervaren.

Effectiviteit

Het is natuurlijk nooit goed om veel gewicht in één keer te verliezen en de effectiviteit van een dieet is van bijzonder veel factoren afhankelijk. Mensen die met het mediterrane dieet starten en het na een bepaalde tijd opgeven, zullen snel het verloren lichaamsgewicht er weer bij krijgen. Je mag absoluut niet in je oude voedingspatroon hervallen. Het is belangrijk om de eetgewoonten en/of levensstijl eigen te maken aan jezelf en dat kan makkelijk met dit dieet, omdat er veel variatie mogelijk is.

Het Mediterrane Dieet bevat de volgende grondstoffen:

Vlees

Alle vleessoorten zijn toegestaan, zolang het maar magere vleessoorten zijn. Wel wordt de nadruk gelegd op magere vis zoals schelp- en schaaldieren, garnalen, forel, sardientjes, tonijn en zalm.

Groenten

In ieder geval vers en in heel veel gevallen ook rauw. Rauwe groenten bevatten namelijk de hoogste waarde aan voedingsstoffen, die bij koken voor een deel verloren gaat. Stomen is een beter alternatief, maar rauw blijft gewoon het allerbeste.

Denk eens aan peulvruchten zoals linzen en kikkererwten, uitjes, tomaten, knoflook, artisjok, courgettes of aubergines.

Kruiden

De Mediterrane keuken staat natuurlijk bekend om haar heerlijke kruiden. Gebruik laurier, tijm, saffraan, basilicum en/of peterselie.

Deegwaren

De klassieke basis van de mediterrane keuken is natuurlijk rijst, pasta en andere deegwaren. Let er wel op dat je de volkoren versie neemt. Daarmee ga je nét even verder dan het dieet voorschrijft.

Dessert

Als dessert wordt vaak kaas gegeten, met daarna nog vers fruit. Ook hierbij weer de nadruk op vers!

Drinken

Steevast wordt de maaltijd ‘weggespoeld’ met één of twee glazen wijn. Het is bekend dat dit een positief effect heeft op de gezondheid, met name in de strijd tegen hart- en vaatziekten. Wel wordt er aan tafel, naast de wijn, ook veel water gedronken. Dit is ten eerste om de mond te spoelen, maar ook om het vocht-afdrijvende effect van de wijn op te heffen.

Olie

Natuurlijk wordt er heel veel olijfolie gebruikt in de Mediterrane keuken. Olijfolie is in de meeste landen rondom de Middellandse een lokaal product. Natuurlijk wordt de Extra Vierge kwaliteit gebruikt.

Tussendoortjes

Als tussendoortje is een handjevol noten een heel goed idee. Noten zijn ontzettend goed voor de gezondheid en bevatten veel voedingsstoffen.

wetenschappelijk onderbouwde, conclusies:

Antioxidanten

Het dieet kent een grote variëteit aan antioxidanten die uit de groente, het fruit, de wijn, de olijfolie, de peulvruchten en de volkorenproducten komen. Denk hierbij aan Vitamine E & C, Carotenoïden en een fors aantal polyfenolverbindingen. Deze spelen allemaal een grote rol in de strijd tegen hart- en vaatziekten, verouderingsprocessen en kanker.

Obesitas

Ondanks dat het Mediterraan dieet beslist géén vetarm dieet is, draagt het toch bij aan de voorkoming van obesitas door de gevarieerdheid en de eetbaarheid van het dieet. Het moet natuurlijk wel gezegd worden dat het aantal calorieën natuurlijk wel een beetje binnen de perken moet blijven.

Diabetes

Om het vetprofiel, het glucosegehalte en het cholesterolgehalte in het bloed op een gezond niveau te krijgen en te houden, moet over het algemeen een koolhydraatrijk dieet in combinatie met enkelvoudig onverzadigde plantaardige vetzuren worden toegepast. Het Mediterraan dieet voldoet aan al deze voorwaarden.

Borstkanker

Hert risico op borstkanker kan beduidend lager worden bij het toepassen van een dieet gebaseerd op olijfolie en enkelvoudig onverzadigde vetzuren.

Darmkanker

Het risico van darmkanker wordt minder door het eten van olijfolie, visolie, antioxidanten en fytosterolen. Ook deze zijn allemaal onderdeel van het Mediterraan Dieet.

Conclusie

In het mediterrane dieet staan dus vooral verse groenten, fruit en zeevruchten centraal, maar daarnaast natuurlijk ook een rustige en gezonde levensstijl. Het dieet krijgt de volledige steun van de wetenschap, maar de keerzijde is dat een gezond lichaam niet alleen door een gezond voedingspatroon bereikt kan worden. Bovendien kan dit ook niet in enkele weken of maanden. Je moet er dus echt je levensstijl van maken en niet een zoveelste dieet voor enkele weken of maanden. Als je dat weet te bereiken, kan je jouw lichaam in balans krijgen en houden,wat minder  stress en alles even een versnelling lager.

Voor Nederland een bijna onmogelijke opgave, maar het zou beslist een heel goed begin zijn…

Lees 2242 keer

 

lady power smaken banner  afslank smoothie banner