fbpx

De gevaren van Pangafilet en Tilapiafile

Beoordeel dit item
(5 stemmen)

Ben je op zoek naar een recept met pangafilet? Dan adviseren we je om eerst het onderstaande artikel te lezen. Is pangafilet, pangasius en tilapiafilet slecht en ongezond?

Misschien hebt u hem al gezien en zelfs gekocht uit het vriesvak van uw supermarkt of vishandel: de exotische pangasius. Het lijkt op het eerste gezicht een goeie keuze maar is dat ook zo?

Volgens de modernste dieetboeken moeten we verplicht twee keer in de week vette vis eten. met vette vis wordt niet gefrituurde vis bedoeld. Nee, het gaat om de omega-3 vetzuren. U weet wel, die ontstekingen tegengaan in tegenstelling tot omega-6 vetzuren die ontstekingen bevorderen maar wel zo goedkoop mogelijk. Menig consument denkt dan een goede keuze te maken met pangafilet. Goedkoop en lekker. Beide waar, maar een pangafilet is niet een onschuldig stukje vis. En bovendien niet vet.Deze vissoort wordt voor het grootste deel gekweekt in de Mekong rivier in Zuidoost Azië, één van de zwaarst bevuilde rivier ter wereld. Waterkwaliteit is daar niet de grootste zorg van de kwekers doordat pangasius zichzelf kan voorzien van zuurstof. Hierdoor worden er veel te veel vissen in een vijver gepropt. In de vijvers worden agressieve middelen gegooid om plantengroei tegen te gaan en de vrouwelijk vissen worden ingespoten met een hormonenextract dat een Chinese firma produceert uit gedehydrateerde urine van zwangere vrouwen ingespoten om sneller en meer eieren te leggen. Wanneer de vis gevangen is wordt het ingespoten met één of ander goedje om het gewicht te verhogen en het langer houdbaar te maken. Eet smakelijk!

Tilapia

Is een vis die oorspronkelijk uit Afrika komt, maar wordt nu vooral gekweekt Zuid-China, Indonesië en Bangladesh. Het probleem in deze vis zit in het feit dat alleen mannetjes bruikbaar zijn voor verkoop en daarom worden jonge vrouwtjes door middel van een hoop hormonen (o.a. testosteron) omgetoverd tot mannetjes. Teveel aan testosteron kan onder andere leiden tot borstkanker. Alsof dit niet erg genoeg is, eet de Tilapia ook zijn eigen uitwerpselen op, deze vis eet 6 keer meer stront van de tilapiavissen dan dat hij zelf produceert.

Nog meer verontrustende feiten over vis die je in elke supermarkt ziet liggen

Aan dure garnalen wordt water toegevoegd, maar ook de goedkope Pangasius kan tot 44 procent vreemd water bevatten. Er wordt water toegevoegd aan visproducten, om deze zwaarder te maken en ze dus voor meer geld te kunnen verkopen. Om de opname van water te vergemakkelijken worden hulpstoffen als citroenzuur en fosfaten gebruikt, wat vaak niet op het etiket staat

Om vissen als zalm en tilapia te kweken heb je grote hoeveelheden visvoer nodig. Dat visvoer is hoofdzakelijk vismeel en visolie. Deels wordt dit gewonnen uit afval van visvangst.

ASC Keurmerk

voor Kweekvis Op maandag 20 augustus 2012 is mede dankzij het Wereld Natuurfonds in Amsterdam het ASC keurmerk gepresenteerd. Naast het MSC keurmerk voor wild gevangen vis kun je dankzij het ASC keurmerk in de supermarkt duidelijk zien of de vis op een verantwoorde manier is gekweekt. Het keurmerk heeft regels voor  minder antibioticagebruik, duurzamer visvoer en betere arbeidsomstandigheden van het personeel.

Welke producten dragen het keurmerk?

Het keurmerk is te vinden op tilapia en pangasius. Deze gekweekte vissen komen vooral uit Zuidoost-Azië.  In de toekomst volgen ook  zalm, mosselen, forel en oesters.

Lees 18200 keer

Gerelateerde items (op tag)

 

lady power smaken banner  afslank smoothie banner