fbpx

Bizarre dingen die je nog niet wist over kippenvlees en zalm

Beoordeel dit item
(1 Stem)

Eten doen we elke dag. Maar staan we wel stil bij wát we in onze mond stoppen? Voedselfabrikanten zijn heel inventief als het gaat om het opkrikken van verkoopcijfers. Buiten het oog van de onwetende consument worden de gekste trucs uitgehaald om ons eten 'aantrekkelijker' te maken.

Kip wordt 'opgepompt' met water

kip kan worden opgepompt met water (dat heet ‘tumblen’), waardoor het zwaarder wordt en voor meer geld kan worden verkocht. Dat mag. Europese regels verplichten een vleesverkoper om duidelijk op het etiket te vermelden wat er in een stuk vlees zit, dus ook water als het vlees voor meer dan 5% uit toegevoegd water bestaat. Het mag dan echter niet meer ‘vers vlees’ heten, maar ‘bereid product’ of iets dergelijks. Vooral in Engeland schijn je nogal veel met waterkip te maken te krijgen.
Als je een halve kilo kipfilet afrekent, dan kan het zijn dat je óók een deel voor water betaalt. Fabrikanten pompen soms water in hun kipfilet. Hierdoor weegt de kip zwaarder. Dit proces wordt ook wel tumblen genoemd. Tumblen is gewoon toegestaan, zolang maar op het etiket vermeld wordt dat er extra water in het product zit. Ook mag kip, zodra het is opgepompt, niet meer de naam 'vers vlees' dragen. Het heet dan zoiets als 'vleesproduct' of 'bereid product'. Het is maar dat je het weet.

Een voorbeeld:
4 kippenbouten in de supermarkt wegen gemiddeld 1600 gram maar deze bestaat 13% uit vet en 10 procent uit water en 358 gram botten en dan blijft er ongeveer 65%  vlees over maar globaal zit er in de kippenbouten dus 140 ml water.

Gekweekte zalm wordt roze gekleurd

Zalm is van nature helemaal niet roze! Het vlees van de zalm is van nature wit, net zoals het vlees van de tilapia of de kabeljauw. Wilde zalmen krijgen hun kenmerkende roze kleurtje doordat ze garnalen eten. Deze garnalen zitten vol met een roze pigment, dat astaxanthine heet (flamingo's komen op dezelfde wijze aan hun kenmerkende roze kleur). De meeste zalm die wij tegenwoordig eten, is echter niet wild maar gekweekt. Deze zalm wordt gevoerd met vis, en niet met garnalen. Kweekzalm blijft dus wit. De consument moet niets van witte zalm hebben. Daarom voeren de kwekers hun zalmen bij met kunstmatige astaxanthine. Zo krijgen ze alsnog een mooi roze kleurtje. Meestal is deze astaxanthine chemisch geproduceerd, maar hij kan ook uit garnalenmeel gehaald worden. Ook wordt wel gedroogd gist gebruikt voor het verkrijgen van een roze kleur.

Wie denkt dat er alleen met vis en vlees geknoeid wordt heeft het mis want ook met kaas word er geknoeid

Nepkaas

Supermarkten, McDonalds en pizzeria's verkopen op grote schaal producten met nepkaas zonder dat de consument dit weet. Vooral in samengestelde producten zoals lasagne, moussaka, pizza en cheeseburgers zit veel kaas waar geen koe aan te pas is gekomen.

Nepkaas kan door toevoeging van geur-, kleur- en smaakstoffen tot elke soort kaas worden gemaakt. Zo wordt er in Zuid-Europa veel nep-Gouda gegeten zonder dat iemand dit door heeft en eten wij vaak nep-mozzarella. Volgens insiders uit de kaasindustrie zit nepkaas, ook wel analoogkaas genoemd, in twintig tot veertig procent van de samengestelde producten. Uit een steekproef van Keuringsdienst van Waarde zat zelfs in meer dan 50% van de producten nepkaas.

Lees 3215 keer

 

lady power smaken banner  afslank smoothie banner