fbpx

Wel of geen pindakaas eten?

Beoordeel dit item
(2 stemmen)

Mensen die willen afvallen laten pindakaas vaak links liggen vanwege zijn  hoge vetgehalte, maar is dat wel terecht? In dit artikel kom je erachter dat  pindakaas niet alleen héél lekker is, maar om verschillende redenen ook nog eens  erg gezond is voor je. Oók als je vet wilt verbranden.

Eerst willen we je in het kort iets vertellen over pindakaas, of peanut  butter in Engelstalige landen. Dat komt doordat de aanduiding 'boter' in het  Nederlands beschermd is. Pinda's worden ook wel aard- of grondnoten genoemd,  olienoten of apennoten, maar in feite is elke naam die 'noot'  bevat foutief vanuit botanisch oogpunt. Pindanoten zijn namelijk strikt genomen  geen noot, maar een peulvrucht, net zoals bonen, erwten en linzen. Dit is in  feite ook de reden dat pinda's als zaden zoveel eiwitten bevatten, die nodig  zijn voor de groei van de nieuwe plant. Pindakaas wordt gemaakt door meestal  geroosterde pinda's te vermalen totdat er een gladde substantie, oftewel  pindakaas ontstaat. Simpel, niet? Laten we de vele positieve eigenschappen van  het bruine goedje eens opsommen.

1. Eiwitten

Pindakaas bevat per 100 gram zo'n 22 gram spieropbouwende eiwitten. Dat betekent  dat je met twee sneetjes (30 gram) maar liefst 7 gram eiwitten binnenkrijgt.  Eiwitten zorgen er niet alleen voor dat je spiermassa opbouwt en behoudt – je  spieren bestaan immers uit eiwitten – maar ook dat je sneller verzadigd bent.  Dat betekent dat een boterham met pindakaas beter 'vult' dan zeg een boterham  met jam. Als je aan krachttraining doet en/of gewicht wilt verliezen, mag pindakaas om deze redenen niet in je  dieet ontbreken!

2. Gezonde vetten

Pindakaas is rijk aan 'goede' onverzadigde vetten. Van de 56 gram vetten die  pindakaas per 100 gram levert, zijn er 45,4 van de gezonde soort. Dat zijn bijna  12 gram gezonde vetten per twee eetlepels pindakaas – de aanbevolen dagelijkse  hoeveelheid – tegenover slechts 3,2 gram verzadigde vetten. Deze hebben de naam  ongezond te zijn, maar ook verzadigde vetten heeft je lichaam in kleine  hoeveelheden nodig. Onverzadigde vetten zijn goed voor je hart en bloedvaten en  verlagen bovendien de kant op diabetes type 2.

3. Kalium

De meeste mensen krijgen te veel natrium binnen via zout. Dat kan zorgen voor  een hoge bloeddruk en vergroot de kans op hart- en vaatziekten. Pindakaas is een  goede bron van kalium, de tegenhanger van natrium in het reguleren van je  vochtbalans en bloeddruk. Behalve dat kalium natrium tegenwerkt, zorgt het ook  voor een goede prikkelgeleiding en het samentrekken van spieren en je hart (ook  je hart is een spier). Ook om deze reden zijn pindakaas en pinda's goed voor. Nu  snap je ook waarom je beter ongezouten pinda's kunt eten. Pindakaas gaat  bovendien goed samen met een andere goede bron van kalium: banaan!

4. Rijk aan calorieën en voedingsstoffen

Pindakaas bevat per 100 gram maar liefst 653 kcal, waarmee het één van de  calorierijkste voedingsmiddelen is. Dat klinkt misschien negatief, maar juist  caloriearme 'light'-producten (waar je ook magere zuivelproducten tot kunt  rekenen) worden er in toenemende mate van beticht dat ze te veel eten in de hand  werken. Je raakt minder snel verzadigd, blijft eten en krijgt zo per saldo meer  calorieën binnen dan wanneer je had gekozen voor de calorierijkere variant.  Klinkt logisch, niet? Pindakaas bevat per calorie enorm veel voedingsstoffen,  waardoor je snel verzadigd raakt, en het aantal calorieën geeft je de nodige  energie voor het uitvoeren van je dagelijkse activiteiten.

5. Vezelrijk

Besmeer je sneetje (volkoren)brood met pindakaas, en je verhoogt het aandeel  vezels in je dieet. Voedingsvezels zelf leveren weliswaar geen voedingsstoffen,  maar zijn wel belangrijk voor een goede darmwerking en geven je een verzadigd  gevoel. De niet-verteerbare vezels verlagen bovendien het 'slechte'  LDL-cholesterol en verlagen daarmee het risico op hart- en vaatziekten. Per dag  moet je ongeveer 30-40 gram voedingsvezels binnenkrijgen. Vier sneetjes  volkorenbrood voorzien alvast in de helft daarvan, en als je er twee met  pindakaas besmeert ben je nog 's 2 gram dichter bij je dagdoel.

6. Gewichtsverlies

Doordat pindakaas rijk is aan eiwitten en voedingsvezels, die beide zorgen voor  een verzadigd gevoel, kan 'vette' pindakaas, in tegenstelling tot wat je  misschien zou denken, een bijdrage leveren aan gewichtsverlies. Als je in een  dieet je calorieën beperkt door in je koolhydraten te snijden, kun je in plaats  van het op je brood te smeren ook een eetlepel pindakaas toevoegen aan je eiwitshake.  Je verhoogt dan niet alleen het eiwitgehalte van je shake, maar krijgt ook nog  's gezonde vetzuren binnen.

7. Vitamine E

Twee eetlepels of 30 gram pindakaas bevatten niet minder dan een derde van de  aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine E. Vitamine E is een in vet oplosbare  vitamine en belangrijke antioxidant. Vitamine E beschermt cellen en weefsels  tegen de schade die de verbranding van onverzadigde vetzuren aan het lichaam kan  toebrengen. Deze vitamine heeft bovendien de naam goed te zijn voor huid en  haar. Het risico op een vitamine E-tekort is klein, maar wordt groter als je  langere tijd een vetarm dieet volgt.

Naast vitamine E bevat pindakaas nog relatief grote hoeveelheden van andere  vitaminen en mineralen, zoals vitamine B3, vitamine B6, foliumzuur (belangrijk  voor zwangere vrouwen), koper, magnesium en mangaan; 100 gram pindakaas bevat  wel 25-75% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden voor deze vitaminen en  mineralen. Pindakaas bevat ook nog eens kleinere hoeveelheden vitamine B5,  ijzer, zink en seleen.

Tegenlicht

Waarschijnlijk een open deur, maar pindakaas is niet geschikt voor mensen die  allergisch zijn voor pinda's. De kans dat dit voor jou geldt is klein. Ongeveer  1 op de 100 tot 200 om precies te zijn, maar de gevolgen kunnen ernstig zijn.  Zelfs een kleine hoeveelheid kan bij mensen met een pinda-allergie een heftige  reactie veroorzaken. De symptomen kunnen variëren van enkel huidklachten en een  opgezwollen gelaat tot een levensbedreigende anafylactische shock.

Overdaad schaadt. Dat geldt ook voor een in beginsel gezond product als  pindakaas, dat ten onrechte toch al een slechte bijklank heeft. De aanbevolen  dagelijkse hoeveelheid zijn twee eetlepels of dertig gram, wat in de praktijk  neerkomt op twee niet overdadig besmeerde sneetjes. Als je dagelijks (veel) meer  eet, krijg je mogelijk te veel aflatoxine binnen, een natuurlijke gifstof,  gemaakt door schimmels. Aflatoxine is in grotere hoeveelheden giftig en  kankerverwekkend.

Je kunt het best kiezen voor een organische pindakaas uit de natuurwinkel of het  biologische schap in je supermarkt. De bekendere merken bevatten tot wel twee  keer meer (toegevoegde) suikers, zout en bovendien smaakversterkers om de  pindakaas 'lekkerder' te maken. In een natuurlijke pindakaas herken je de smaak  van pinda's, die niet wordt gemaskeerd door zoet of zout. Ook heeft deze  doorgaans een minder crèmeachtige textuur, die uitnodigt om een halve pot leeg  te lepelen.

Welke pindakaas is het gezondst?

1) Naturel Pindapasta

2) Pindapasta Crunchy

3)  High Protein Peanut spread ( Dr. Zak's )

Lees 9319 keer

 

lady power smaken banner  afslank smoothie banner