fbpx

Recept Sushi Poke bowl met tonijn

Beoordeel dit item
(1 Stem)

Ben jij gek op sushi met tonijn? Dan moet je ‘poke’ ook eens proberen. Dit Hawaiiaanse gerecht is sinds kort ontzettend hip en verschijnt in verschillende trendy restaurants op de kaart. Sommige zijn er zelfs volledig in gespecialiseerd en verkopen niets anders.

Poke bestaat traditioneel uit blokjes vis (meestal tonijn), gemarineerd in sojasaus en sesam. In Hawaii wordt poke vanuit een plastic bakje gegeten, vaak zonder andere extra ingrediënten. Toch kun je met poke vele kanten op en staat het vaak in andere vormen op de menukaart. Zo kun je met poke goed sushi bowls en salades samenstellen.wij hebben een heerlijk en gezond recept voor je samengesteld zo dat je ook thuis heerlijk kunt genieten van dit super gezonde gerecht

Ingrediënten

Voor de shiitakes:
    • 60 gr gedroogde shiitakes
    • 135 gr suiker
    • 160 ml sojasaus
    • 160 ml sushi azijn
    • 5cm verse gember, gepeld en in plakken gesneden
 
voor de rijst:
    • 200 gr sushirijst
    • 1 el rijst azijn
    • 2 el furikake seasoning
 
voor de tonijn:
    • 2 el sojasaus
    • 2 el ponzu saus
    • 1 lenteuitje, fijngesneden
    • 1 el sesamzaad
    • 300 gr verse tonijn, sushi kwaliteit
    • snufje Hawaiiaans zeezout of ander grof zeezout
 
voor de toppings:
  • avocado, in blokjes gesneden
  • gekookte en gepelde edamame boontjes
  • zeewiersalade

Bereidingswijze

  1. Week de shiitakes in heet water voor 15 minuten tot ze zacht zijn.
  2. Haal ze uit het weekvocht, leg opzij en zeef het vocht met een fijne zeef of schone theedoek.
  3. Snijd de shiitakes in reepjes van 0,5 cm.
  4. Doe de reepjes shiitakes, samen met 350ml van het weekvocht, de suiker, sojasaus, sushi azijn en gember in een pan. Breng aan de kook op middelhoog vuur en laat 30 minuten zachtjes koken.
  5. Haal de pan van het vuur en laat de shiitakes in het vocht afkoelen.
  6. Om te bewaren: doe de reepjes shiitakes in een glazen pot of plastic bakje en doe er net genoeg van het sojamengsel bij zodat ze onder staan. Je kunt ze direct eten, ze zijn ongeveer een maand houdbaar in de koelkast.
  7. Kook de sushirijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en voeg de rijstazijn en furikake toe, roer door.
  8. Zet nu alle andere toppings klaar voordat je aan de tonijn begint.
  9. Voor de tonijn: pak een kom en meng daar de sojasaus, ponzu, lenteui, en sesamzaad in. Snijd de tonijn in blokjes van ongeveer 1-1,5 cm, bestrooi met het zout en roer dit door de marinade. 
  10. Maak nu de kommen klaar: eerst een bergje rijst, daarna de tonijn en de andere toppings (ingemaakte shiitakes, avocado etc.) aan de zijkant.
  11. Strooi er nog wat extra furikake op en serveer met stokjes.
Lees 3938 keer

Gerelateerde items (op tag)

 

lady power smaken banner  afslank smoothie banner