fbpx

Gezond recept Hamsi Pilav

Beoordeel dit item
(1 Stem)

Gezond recept voor Hamsi Pilav

Turkije kent door haar diverse culturen meer dan één keuken. Elke regio heeft als het ware een eigen specialiteit. De keuken rond het Zwarte Zee gebied in Turkije staat bekend om onder andere haar visgerechten. Een bekende vissoort uit dit gebied is ansjovis, het kent meerdere bereidingswijzen en zit vol eiwitten (per 100 gram 20,1 gram eiwitten*). Ook is het snel te bereiden want deze visjes zijn zo klein dat ze al heel snel gaar zijn. Een lekker gerecht met deze visjes is een ovenschotel, waarbij je maar twee hoofdingrediënten nodig hebt: ansjovis en rijst. Bewaar dus maar wat koolhydraten en eiwitten voor het avond eten.

 

Benodigdheden voor recept Hamsi Pilav

1,5 kg ansjovis
150 gram rijst
2 glazen gekookt water
1 kleine rode ui fijngesnipperd
1 kleine witte ui fijngesnipperd
3 eetlepels olijfolie
2-3 theelepels chili vlokken
2-3 theelepels gedroogde munt
2 eetlepels rozijnen
2 eetlepels pijnboompitten
Een handvol fijngesneden peterselie
Zout
Een ovenschaal

Hoe maak  je het klaar

Maak de ansjovis schoon, leg deze in een bak water met wat zout en citroen. Zo neemt de geur van de vis af. Doe de rozijnen in een kom warm water en laat deze wellen. Doe de olijfolie in een pan en voeg hier de ui bij toe, kook deze even tot ze glazig zijn. Voeg hierbij de pijnboompitten en kruiden toe. Zeef de rozijnen en voeg deze toe aan de rijst erbij wanneer de rijst klaar is, ook voeg je nu de peterselie toe. Mix het geheel nogmaals. Smeer wat olijfolie (of gebruik bakspray) in de ovenschaal. Beleg de ovenschaal met de schoongemaakte ansjovis; de buitenkant van de visjes moeten de schaal raken. Doe dit totdat de hele schaal is bedekt. Schep de rijst in de ovenschaal, strijk de rijst glad. Vouw hierna de zijkanten van de eerste laag ansjovis over de rijst heen en bedek de rijst ook met ansjovis. Besprenkel de ovenschotel nog met olijfolie voor je het de oven in doet. In de oven op 180 graden Celsius totdat de ansjovis gaar is (10-15 minuten). Besprenkel de ovenschotel op het eind nog met wat citroen.

Voedingswaarde ansjovis

http://www.voedingswaardetabel.nl/voedingswaarde/?q=ansjovis

 

Welke producten kun je gebruiken

Natuurlijk is het met echte turkse rijst het lekkerst maar het kan ook met Basmati Rijst wit

Lees hier welke  Pijnboompitten je het beste kunt gebruiken

Lees hier welke Pure Rozijnen je het beste kunt gebruiken

Lees 1166 keer

 

lady power smaken banner  afslank smoothie banner