fbpx

Gezonde havermout recepten voor de slanke lijn

Beoordeel dit item
(3 stemmen)

Gezonde havermout recepten

De onderstaande recepten zijn specifiek voor havermoutpap. Door havermout in de vorm van pap te eten wordt dit op een zeer goede wijze in je lichaam opgenomen en krijg je meteen voldoende vocht binnen. Tevens is havermoutpap relatief makkelijk klaar te maken. Er zijn uiteraard ook havermout recepten in andere vorm voor de variatie. Deze zijn ook erg lekker! Lees onderaan dit artikel daar meer over. Je kunt havermout het beste eten in de ochtend of als lunch, omdat het je veel energie geeft die je in de loop van de dag kunt gebruiken.

Onderstaande recepten zijn specifiek voor 1 portie voor 1 persoon. Hierbij liggen de voedingswaarden op een gemiddeld niveau voor ontbijt of lunch als je wilt afslanken. Denk aan 300 tot 400 calorieën, weinig slechte koolhydraten, maar wel veel vezels, mineralen en vitaminen. Wil je de gerechten voor meer personen maken, vermenigvuldig dan de hoeveelheden bij het recept met het aantal personen waarvoor je het gerecht maakt.

Gezonde havermout met banaan, rozijnen en gedroogde abrikozen

IMG 0143 zps833c2b4a

Dit is een behoorlijke klassieker en met reden. Het is ook gewoon erg lekker.

  • 30 gram havermout
  • Een halve banaan, in plakjes
  • 1 eetlepel rozijnen
  • 1 eetlepel gedroogde abrikozen, in stukjes
  • Een handje geroosterde pecannoten

Bereiding: Kook de havermout in 200 milliliter water.  Voeg dan aan de nog hete havermout de banaan toe en roer goed door. Laat afgedekt 2 minuten staan. Schep dan de havermout met banaan in een diep bord. Voeg de rozijnen en abrikozen toe. Roer goed door. Garneer met de pecannoten en dien op.

Gezonde havermout met chocolade

Havermout chocolade2 300x224

Superlekker en als je het op onderstaande wijze bereidt nog slank ook!

  • 30 gram havermout
  • 1 eetlepel cacaopoeder (ongezoet, liefst biologisch)
  • Een halve banaan, in plakken
  • 1 theelepel honing
  • Een mespuntje zout
  • Een handje hazelnoten, gehakt

Bereiding: Kook de havermout samen met voldoende water bijna gaar in een diepe pan. Voeg dan de banaan toe en laat nog een aantal minuten doorkoken. Roer regelmatig. Haal hierna de pan van het vuur. Voeg dan de cacaopoeder, het zout en de honing toe. Roer nog een aantal maal goed door. Schep het mengsel op een bord, garneer met de hazelnoten en eventueel nog wat extra plakken banaan.

Gezonde havermout met ananas en munt

Havermout met ananas en munt

Ben je op zoek naar frisse starter om wakker te worden dan kun je hier lekker mee aan de slag. De combinatie en ananas geven de havermout een lekkere friszoete smaak.

  • 40 gram havermout
  • 80 gram ananas, in stukjes (bij voorkeur verse ananas)
  • 1 eetlepel verse munt
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 1 eetlepel yoghurt

Bereiding: Kook de havermout in water volgens het standaard recept. Schep de havermout dan op een bord en besprenkel met het kaneelpoeder. Leg de stukken ananas erboven op. Garneer vervolgens met de yoghurt en de munt. Eet direct op.

Gezonde havermout met mango en kokos

Havermout Mango Kokos 300x223

Een wat meer exotische variant op de traditionele havermoutpap. Het brengt je direct in tropische sferen! Deze vorm van havermout bereiden kost wel iets meer tijd maar je hebt dan ook echt een mooi resultaat.

  • 2 eetlepels ongezoete geraspte kokos
  • 40 gram havermout
  • Een halve banaan, in plakjes
  • Een halve mango, in kleine stukken
  • 1 eetlepel pecannoten, gehakt

Bereiding:  Verwarm de oven voor op 180 graden. Spreid de kokos uit op een bakplaat (gebruik eventueel bakpapier) en rooster dit in totaal voor 3 tot 5 minuten in de oven. Gooi na 2 minuten de kokos even om. Haal uit de oven wanneer de kokos goudbruin is.

Kook gelijktijdig de havermout volgens de standaard methode met water. Wanneer de havermout gaar is roer dan de banaan erdoor. Laat even een halve minuut staan. Doe dan de havermoutpap in een diep bord. Leg hierboven op de mango, de geroosterde kokos en de pecannoten. Eet direct op.

Gezonde havermout met griekse yoghurt en verse bosbessen

Havermout met griekse yoghurt en verse bosbessen

Door de yoghurt krijgt de havermout een heerlijke romige structuur. De verse bosbessen geven het lekkere zoetje. Optioneel kun je hier ook nog goed walnoten aan toevoegen.

  • 40 gram havermout
  • 2 eetlepels griekse yoghurt
  • 30 gram bosbessen, schoongemaakt
  • Een halve theelepel kaneelpoeder

Bereiding: Doe de havermout samen met voldoende water in een pan. Kook totdat de havermout goed gaar is. Laat de havermout dan enkele minuten iets afkoelen. Schep de havermoutpap vervolgens op een bord en bestrooi het met het kaneelpoeder. Schep dan de griekse yoghurt erop. Garneer met de bosbessen en eet direct op.

Gezonde havermout met rabarber

Havermout rabarber 300x241

Een echte authentieke plant is rabarber. Door haar friszure smaak biedt het een heerlijk tegenwicht op de zoetere ingrediënten. En het is nog enorm gezond ook!

  • 40 gram havermout
  • 60 ml sinaasappelsap (liefst versgeperst, zonder toevoegingen)
  • 50 gram rabarber, in plakjes
  • Een puntje kaneelpoeder
  • Een puntje zout
  • 1 eetlepel honing
  • 1 eetlepel pecannoten, gehakt

Bereiding: Doe de havermout met 200 milliliter water in een pan. Voeg hier aan toe de rabarber, sinaasappelsap, zout en kaneel. Breng dan aan de kook. Zet het vuur laag en laat zachtjes doorkoken totdat de havermout en rabarber gaar zijn. Haal van het vuur en laat de pan afgedekt voor zo’n 5 minuten staan. Roer dan de honing erdoorheen. Schep de inhoud van de pan in een diep bord en garneer met de pecannoten.

Gezonde havermout met pruimen, gember en banaan

Havermout Pruimenkl

Indien je last hebt van tijdelijke digestie-problemen dan zal dit gerecht daar snel verandering in brengen! Tevens is de combinatie met gember verrassend én supergezond.

  • 40 gram havermout
  • 3 gedroogde pruimen, in stukjes
  • 1 banaan, in plakjes
  • 1 eetlepel geraspte gember
  • Een mespuntje zout
  • Een handje walnoten, in stukjes

Bereiding: Bereid de havermout volgens de standaard methode. Wanneer de havermout gaar is, roer dan de banaan, zout en gember erdoor heen. Laat 1 minuut staan. Schep dan het mengsel in een diep bord en roer de pruimen er doorheen. Garneer met de stukjes walnoot.

Gezonde havermout met gebakken appel en kaneel

Havermout Gebakkenappel

Nog zo’n heerlijke klassieker. Je kunt de appelmix al van te voren maken, al is het ook heel lekker om te eten als de appel nog warm is. Let op: Onderstaand recept is voor 2 personen. Dit in verband met het gebruik van hele appels, dat kookt wat makkelijker.

  • 1 grote appel (elstar, goudrenet, of naar smaak), geschild en in plakjes
  • 1 eetlepel ongezouten boter
  • Anderhalve theelepel kaneelpoeder
  • 1 eetlepel honing
  • 30 gram havermout
  • 20 gram rozijnen
  • Een mespuntje zout
  • Een mespuntje nootmuskaat
  • Een halve theelepel vanille-extract

Bereiding: Laat de boter tot goudbruin smelten in een koekenpan. Voeg de plakjes appel toe, samen met een halve theelepel kaneelpoeder en een halve eetlepel honing. Hussel alles goed door elkaar terwijl de appel in de pan bakt. Wanneer de appels aan beide kanten goudbruin zijn geworden, na zo’n 15 minuten,  haal de pan van het vuur af.

Kook de havermout in voldoende water totdat deze bijna zacht is. Roer de overige honing, nootmuskaat, kaneelpoeder, vanille-extract en zout door de havermout. Laat afgedekt nog een aantal minuten rusten. Schep dan de rozijnen door de havermout en verdeel het mengsel in twee diepe borden. Leg hierna de plakjes appel erop. Eet smakelijk!

Tips voor de lekkerste havermout om af te vallen

  • Kook de havermout in water en niet in melk. Dit is gezonder. Daarnaast hebben veel mensen een lichte vorm van lactose allergie. Door de havermout in water te koken voorkom je dit probleem.
  • Houd je exact aan de aangegeven hoeveelheid water. Havermout met te veel of te weinig water is snel minder lekker.
  • Als je havermout toch met iets anders wilt koken dan water, probeer dan een beetje kokosmelk (in combinatie met water). Dit geeft een extra romige structuur. Een ander lekker idee is om een beetje versgeperste appelsap toe te voegen.
  • Havermout gaat goed samen met verschillende specerijen als kaneel, nootmuskaat, kardamom of gember. Zo maak je meer smaak zonder extra calorieën.
  • Als je een zoetstof wilt gebruiken, ga dan voor een fruitsoort (zoals banaan) of honing. Dit is gezonder dan stroop of suiker.
  • Je kunt havermout in de basis ook een aantal dagen van te voren maken. Maak dan een grote pan havermout – gekookt in water – en zet het deel dat je niet opeet in de koelkast. Schep dan wanneer nodig uit deze hoeveelheid een normale portie in je bord, roer er nog 1 a 2 eetlepels water doorheen en zet in de magnetron voor 2 minuten. Check of het goed warm is en eet het dan op. Handig als je ’s ochtends haast hebt!
  • Voor een echt gezond onbijt kun je het beste gezonde Biologische havermout nemen !
Lees 4487 keer

 

lady power smaken banner  afslank smoothie banner