fbpx

Asymmetrisch Krachttraining voor vechtsport

Beoordeel dit item
(1 Stem)

Kun je door gerichte krachttraining voor vechtsport je sportprestaties verbeteren? Ja dat kan. Eén van de dingen waar je op zou kunnen trainen is asymmetrische kracht. Meestal wordt kracht in vechtsport asymmetrisch geleverd. Denk hierbij aan het stoten en trappen bij karate, krav maga, kickboksen en taekwondo waarbij een vechter altijd links- of rechtsvoorstaand is. Maar ook een judoka die een beenveeg maakt staat altijd met meer gewicht op het ene dan op het andere been. Om je vechtsportprestaties te verbeteren zou je dus vooral ook asymmetrische oefeningen aan je trainingsprogramma moeten toevoegen.

Hierdoor raakt je lichaam beter geprepareerd op het leveren van asymmetrische kracht waardoor je een nog betere vechtsporter wordt. Asymmetrische krachttraining kun je in de sportschool, in de dojo en thuis doen. Gebruik vooral je eigen creativiteit. Hieronder een paar suggesties

Asymmetrische krachttraining met basis powerlift oefeningen

Een eenvoudige manier voor asymmetrische krachttraining in de sportschool is om de basis powerliftoefeningen aan te passen. Basis powerliftoefening zijn bankdrukken, bent over barbel row, deadlift en squat. Je kunt asymmetrisch krachttrainen door bij deze oefeningen aan de ene kant van de stang meer gewicht te doen dan aan de andere kant.

Let op: maak het gewichtsverschil niet te groot. Begin bijvoorbeeld met benchpress 20 kg aan één kant en 17,5 kg aan de andere kant van de stang. Nog een aandachtspunt! Wissel uiteraard wel beide kanten en train asymmetrie aan beide kanten. Dus de ene keer 17,5 kg aan linkerkant en 20 kg aan rechterkant en de ander set 20 kg aan linkerkant en 17,5 kg aan rechterkant. Schematisch zie dat er als volgt uit:

voorbeeldschema asymmetrisch bankdrukken

De ene borstpier is groter dan de ander 

Dit probleem komt heel veel voor bij zowel mannen als vrouwen die aan krachtraining doen, maar het verschil is met asymmetrisch krachttrainen heel goed op te lossen!

Lees 2466 keer

 

lady power smaken banner  afslank smoothie banner