fbpx

Basis voedingsschema voor vechtsporters

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

voeding vechtsporters

Bij het opstellen van een voedingsschema voor de vechtsporter moet er vooral rekening gehouden worden met de voedingsstoffen die voor deze sporter belangrijk zijn. De hoeveelheden van de voedingsstoffen die de vechtsporter nodig heeft hangt af van zijn doelstelling en is heel persoonlijk. Het doel van de vechtsporter is natuurlijk om in een zo goed mogelijke conditie in de ring te verschijnen. Het uitzien van het lichaam, hoewel een gespierd en droog lichaam een psychologisch voordeel biedt, is minder belangrijk dan het optimaal functioneren ervan.

Het heeft geen zin om af te vallen en messcherpe buikspieren na te jagen als er daardoor aan kracht wordt ingeboet. Het wordt een ander verhaal wanneer er een bepaalde gewichtsklasse bereikt moet worden. Om af te vallen moet het energieverbruik hoger liggen dan de energie-inname, of met andere woorden : er moeten meer calorieën verbrand worden dan er worden ingenomen. Het energieverbruik kan men laten berekenen door een voedingscoach, maar met enige ervaring kan men ook zelf een schema opstellen en dan indien nodig weer bijstellen. Hetzelfde principe werkt natuurlijk wanneer je aan lichaamsgewicht wilt bijkomen. Om bij te komen verhoog je eenvoudigweg het caloriegehalte door meer van de voedingsmiddelen te eten die voor de vechtsporter belangrijk zijn en zodoende het caloriegehalte te verhogen. Houdt er rekening mee dat de voeding in meerdere maaltijden, verdeeld over de dag, ingedeeld moet worden, i.p.v. 2 of 3 grote maaltijden per dag!

Hieronder een voorbeeld van een +- 3500 calorieën basisschema, geschikt voor de vechtsporter :

Maaltijd 1 1 shake met 25 gram eiwitpoeder en 0,3 liter magere melk 195 kcal. 3 sneetjes volkorenbrood 225 kcal. 3 x zoetbeleg [honing, appelstroop of lightjam] 90 kcal. 1 banaan 125 kcal. 1 multi vitamine en mineralen tablet

Maaltijd 2

4 sneetjes volkorenbrood 300 kcal. 4 x dun halvarine 80 kcal. 100 gram kipfilet [of ander mager vleeswaar] 95 kcal.    

Maaltijd 3

1 shake met 25 gram eiwitpoeder en 0,3 liter magere melk 195 kcal. 3 sneetjes volkorenbrood 225 kcal. 3 x zoetbeleg [honing, appelstroop of lightjam] 90 kcal. 1 appel of sinaasappel 50 kcal.  

Maaltijd 4

125 gram rijst [ongekookt] of 6 a 7 middelgrote aardappelen 431 kcal. 125 a 150 gram mager vlees [kipfilet, kalkoenfilet, biefstuk, varkensfilet] 230 kcal. 150 a 200 gram groente 50 kcal.  

Maaltijd 5

1 shake met 25 gram eiwitpoeder en 0,3 liter magere melk 195 kcal. 3 sneetjes volkorenbrood 225 kcal. 3 x zoetbeleg [honing, appelstroop of lightjam] 90 kcal. 1 banaan 125 kcal.  

Maaltijd 6

300 gram magere kwark met vruchten 375 kcal. 4 zilvervlies rijstwafels 100 kcal.

Totaal calorieëngehalte : 3491 kcal

Note:

a : Drink minimaal 2,5 liter water per dag om een goede opname van de voedingsstoffen te garanderen.

b : Neem 1 maal per week een zogenaamde junkdag, waarin van het schema afgeweken mag worden. Die dag [meestal zondag] mag men eten wat men lekker vindt.

c : Wanneer men voor een maaltijd geen tijd heeft, of de eetlust ontbreekt, kan men deze ook vervangen door een zogenaamde “maaltijdvervanger”.

d : Wanneer men snel aan gewicht wil toenemen kan men ook het eiwitpoeder vervangen door een weightgainpoeder. Weightgainpoeders bevatten extra calorieën en voedingsstoffen die het lichaam snel helpen om op te bouwen. Kies wel voor een kwalitatief hoogwaardig weightgain poeder, dit om te voorkomen dat het poeder voor een groot gedeelte uit suiker bestaat.

Welke supplementen gebruikt een vechtsporter

De meeste vechtsporters gebruiken de supplementen van Body & Power Nutrition 

Lees meer over: Lady Power

Lees meer over: Omega 3

Lees meer over: ZMA

Lees meer over: BCAA 2:1:1

 

 

 

 

 

Voor het aanvragen van coaching voor dit dieet kunt u een verzoek sturen via ons contactformulier

Lees 7074 keer

 

lady power smaken banner  afslank smoothie banner