fbpx

Waarom een Nederlands dieet niet werkt voor de Turkse vrouw.

Beoordeel dit item
(2 stemmen)

Overgewicht bij Turkse vrouwen

Uit verschillende Nederlandse onderzoeken blijkt dat overgewicht vaker voorkomt bij Turkse vrouwen dan bij Nederlandse vrouwen. 37 procent van de Turkse vrouwen heeft last van overgewicht en daar van is 18 procent obees. En dat Turkse vrouwen meer overgewicht hebben is ook niet zo gek want wij eten en leven nu eenmaal anders en dat krijg je een diëtiste vaak niet uitgelegd.Recepten worden van generatie tot generatie overgedragen en worden niet aangepast, want het hoort eenmaal zo.

Afwijzen van voedsel is in het Turks respectloos. Daarmee geef je aan dat je het eten van de gastvrouw/heer niet lust. Ingrediënten worden niet afgewogen. Dit gaat op gevoel. Vaak wordt er meer gekookt dan nodig. Want als er dan onverwacht bezoek komt, kan deze direct aanschuiven. Komt er geen bezoek dan eet je het zelf op. Want eten verspillen is in het islamitische geloof ook niet acceptabel. En deze kilo’s zie je dan weer terug op de heupen.

In Nederland krijg je van een Nederlandse diëtiste, een lijst van wat wel en niet mag van Nederlandse producten. De bekende schijf van vijf. Maar eenmaal thuis, krijg je Turks eten voorgeschoteld. En een dilemma is geboren! Je wil eigenlijk niet van spijs veranderen om af te kunnen vallen en probeer maar eens een bekend/authentiek Turks gerecht dusdanig te veranderen dat het gezond is. En dan ook nog de gasten tevreden houden. Overal op internet of een sportschool zie je dat Nederlandse producten worden gepromoot om daar je eiwitten, koolhydraten en vetten uit te halen. En als je dan vraagt hoe haal ik dat uit Turkse gerechten, krijg je geen antwoord en moet je het zelf uitzoeken.
Aangezien het voor een Turkse vrouw op de Nederlandse manier niet werkt, is de hamvraag; hoe kunnen we een verantwoord eetpatroon creëren zonder verandering van eigen eetgewoonten, vertrouwde kruiden en smaken? Dit kun je in mijn komende blogs en recepten vinden.

 

 

Lees 2056 keer

 

lady power smaken banner  afslank smoothie banner