fbpx

Gezonde Turkse bulgur met linzen recept

Beoordeel dit item
(2 stemmen)

Al eens bulgur gekookt of rode linzen? Bulgur en rode linzen zijn gezond en heerlijk om te eten. Een aanrader! Nog niet overtuigd? Na het lezen van onderstaande tekst wel.

Bulgur is gezond, omdat het ‘eiwitrijk voedsel’ is. Eiwit levert energie aan het lichaam en essentiële aminozuren (bouwstenen van het lichaam). Per 100 gram bevat bulgur maar liefst 9,5 gram eiwit. Daarnaast zorgt eiwit voor een verzadigd gevoel (=minder snacken). Dus is het eten van bulgur perfect als je wilt afvallen.

Bulgur ontbijt!

f1f5aaa9c7cdb332071cf041786d6482 1 551x735

Zoekt je een alternatief voor brood? Maak ’s ochtends een heerlijk ontbijtje van bulgur. Tip voor een gezond bulgur ontbijt: pak een schaaltje halfvolle kwark, voeg bulgur toe plus een snufje kaneel, 2 handjes vol walnoten en bramen. Is weer eens iets anders dan een havermout ontbijt!

Rode linzen

Linzen zijn peulvruchten, het zijn eetbare zaden. Je koopt ze bij voorkeur gedroogd aangezien de voorgekookte en ingeblikte varianten veel toevoegingen bevatten.
Het gehalte vezels wat in linzen zit is ongekend hoog, zelfs vier keer zo hoog als in zilvervliesrijst. En die vezels zorgen voor een goede spijsvertering en darmwerking. Verder is het een perfecte bron van eiwitten en ijzer. Daarnaast bevatten ze nog fosfor, magnesium, foliumzuur en verschillende B-vitamines.

De voedingsstoffen en mineralen maken deze peulvrucht super gezond en voor iedereen geschikt. Vooral voor mensen die willen afvallen of diabetes hebben. Ook bij last van de darmen kan het regelmatig eten van linzen de klachten verminderen. Door de hoeveelheid vezels en eiwitten zorgen ze voor een langzame en gelijkmatige vertering en dat levert een langdurige verzadiging op.

Recept voor deze Turkse superfood; ‘mercimek köftesi’

Ingrediënten;
6-7 stuks bosui
Bosje peterselie
1,5 eetlepel tomatenpuree
1,5 eetlepel paprikapuree
150 ml heet water + 1 l. water
300 gram rode linzen
600 gram bulgur (kleine korrels)
1 ui
150 ml olijfolie
2 theelepels zwarte peper
2 theelepels zout
Cayennepeper naar wens
Sla en/of rucola

Bereiding;

- De linzen wassen en met een liter water aan de kook brengen. Op zachte vuur laten borrelen. Van het vuur halen net voordat de linzen al het water hebben opgezogen. Dus een beetje waterig laten.
- De bulgur in een grote schaal en daaroverheen de (nog wat waterige) linzen bijvoegen. Dit geheel mengen. Zonder vuur. Dit afdekken met folie of een deksel en 45 minuten laten staan.
- Ondertussen 1 grote of 2 kleine uien fijnsnijden en met de olijfolie bakken. Later de tomatenpuree en paprikapuree toevoegen. (dit kan ook 2x tomatenpuree zijn i.p.v. paprikapuree) dit geheel op lage vuur mengen. Hieraan de zwarte peper en cayennepeper toevoegen. Als laatste 150 ml heet water toevoegen. Dit geheel op lage vuur even laten borrelen. Max 1 minuut.
- De puree/ui mengsel aan de bulgur en linzen toevoegen, roeren en weer afgedekt laten wachten. (30 minuten)
- Ondertussen de bosuitjes en peterselie wassen en fijnsnijden.
- Nu kan het geheel van bulgur en linzen 10 minuten gekneed worden. Voeg bij het kneden zout toe. Na het kneden kunnen de peterselie en bosui erbij, nog 2 minuten mengen en het is klaar.
- Door steeds wat in je handpalm fijn te knijpen, breng je het in vorm.
- Garneren met rucola of een stuk van deze köfte rollen in een slablad en het is klaar om te eten.

Dit is een traditionele recept die in de Turkse cultuur veel wordt gemaakt. Bij bezoek, feestjes, high tea’s enz. kan gegeten worden zonder schuldgevoel en is nog gezond ook. Hou je echt van pittig, kun je meer cayennepeper gebruiken, of sambal toevoegen naar smaak. Uiteraard is gebruik van zout en peper ook naar eigen wens aan te passen.

Eet smakelijk/ Afiyet olsun

Lees 3394 keer

 

lady power smaken banner  afslank smoothie banner