fbpx

Turkse rijstepap / SÜTLAÇ

Beoordeel dit item
(1 Stem)

In vergelijking met bijvoorbeeld baklava, of zoetigheden die met deeg en suikerwater is gemaakt,  is de rijstepap een betere keuze.  Het wordt ook  gemaakt voor kinderen, die geen melkproducten willen eten of drinken. krijgen ze op deze manier toch proteïnen binnen. Ook werd dit vroeger, zonder suiker gemaakt voor kinderen die geen borstvoeding meer kregen. Een soort eerste stap voor het eten van vast voedsel. Het werd geserveerd bij etentjes die werden gegeven in het Ottomaanse rijk.

Tegenwoordig wordt de rijstepap, als toetje gemaakt of als tussendoortje en natuurlijk te vinden in patisserieën.  Ik heb de hoeveelheid suiker aangepast vergeleken met het originele recept. 100 gram i.p.v. 300 gram. Ook kun je de suiker helemaal weglaten of vervangen met alleen een pakje vanillesuiker of andere zoetstoffen.  Koud is het het lekkerst! 
• 1 liter melk
• 900 ml water
• 100 gram suiker
• 300 gram Turkse rijst.

Garnering:

• kaneel of gemalen noten of granaatappel pitjes of cocossnippers. 

Bereiding;

De rijst  wassen en uit laten lekken. het water aan de kook brengen. Daar kan de rijst aan toegevoegd worden. Hierna op lage vuur al roerend wachten tot de rijst zacht wordt. Als de rijst zacht is, kan de melk erbij. Breng dit geheel ook weer al roerend aan de kook. Nadat het gekookt is, nog even 5 minuten op zachte vuur blijven roeren. Blijven roeren is belangrijk omdat de rijst anders aan kan branden, hierdoor krijg je bruine stukjes in de rijstepap wat niet lekker is.  Nu kan er suiker bij, of niet. Dit is naar eigen wens aan te passen.  Als je ervoor kiest om wel suiker te gebruiken, blijf dan goed roeren tot dit goed gesmolten/opgenomen wordt, waarna het klaar is. Doe de rijstepap in schaaltjes of coupes. Met een pollepel, eerst roeren dan opscheppen zodat de rijst goed verdeeld wordt. Als de coupes op kamertemperatuur zijn, kunnen ze in de koelkast. Kaneel, gemalen noten, fruit of cocossnippers kunnen erop, vlak voor het serveren.
 
Afiyet olsun / eet smakelijk.

Lees 2006 keer

 

lady power smaken banner  afslank smoothie banner