fbpx

Gevulde aubergine / KARNI YARIK

Beoordeel dit item
(1 Stem)

Een aubergine is het meest bekend als een paarsblauwe vrucht en wordt evenals paprika, tomaat en komkommer als groente gegeten. De aubergine smaakt lekker en is gezond. Verder is de aubergine eindeloos te combineren met andere gerechten. In dit artikel ga ik je een heerlijk recept geven en leg ik je een beetje uit waarom de aubergine nu zo gezond is en waarom je hem vaak moet eten.

Laag in koolhydraten en vetten

Aubergine bevat ongeveer 92% water, 1% eiwit, 0,2% vet en 6% koolhydraten. Aubergines zijn niet rijk aan vitaminen (behalve vitamine B), maar bevatten veel vezels en andere nuttige antioxidanten. Ze bevatten ook pectine, dat helpt om je cholesterol lager te krijgen.

Ondersteunt gewichtsverlies

Door de lage glycemische index en het feit dat aubergine goed vult door vezels die de spijsvertering stimuleren, kan aubergine ondersteunend werken bij het verliezen van lichaamsgewicht. Bij het ​​bereiden van maaltijden is het goed om aubergine te variëren met groenten die veel vitamines bevatten, zoals broccoli, paprika, wortels en prei. Je kunt aubergine eten bij het ontbijt, bijvoorbeeld samen met tomaten. En het is heerlijk om er een soep van te maken. Bij het diner kun je aubergine roosteren of bakken en met pesto besmeren.

Het recept Gevulde aubergine / KARNI YARIK

Ingrediënten;

• 4 á 5 aubergines, olijfolie
• 250 gram gehakt
• 3 tomaten
• 2 uien
• peterselie, 1 bos
• 3 groene pepers of 1 paprika
• zwarte peper en zout

Voor de saus;

500 ml water
2 eetlepels tomaten puree
zout

Bereiding;

Als eerste was je de aubergines en daarna Snij je de steel van de aubergines en schil je er met een aardappelschiller om en om brede stroken van af van ongeveer een halve centimeter dik.

Maak in iedere aubergine één grote snee in het midden. Het hoeft niet uitgehold te worden, Het gaat erom dat er een snee in zit zodat het later makkelijk gevuld kan worden. De aubergines laten we ongeveer 15 minuten liggen in zout water. Hierdoor zal het later geen bittere smaak hebben. Na 15 minuten, dep je de aubergines droog (dit kan met keukenpapier) en smeer je ze in met olijfolie d.m.v. een kwast. Nu kunnen ze 30 á 40 minuten in de voorverwarmde oven op 200 graden.

Ondertussen snij je 3 groene pepers (of paprika) en de uien in kleine stukjes. Doe kunnen samen met het gehakt in een pan om voorgebakken te worden. Gebruik hierbij Ongeveer 5 el olijfolie.. Als het gehakt gaar is, kunnen de (fijngehakte) tomaten, peterselie zwarte peper en zout toegevoegd worden. Nu koken we het geheel nog ongeveer 10 minuten door op laag vuur.

Nu kunnen de aubergines uit de oven, de plek waar je eerder in heb gesneden, kun je nu makkelijk open maken. Nu kun je deze vullen met het gehakt. Helemaal bovenop kun je plakjes tomaat of cherry tomaatjes of peper of mozzarella stukjes gebruiken voor de garnering.

Als laatst kan het water, met de tomatenpuree gemengd worden, hier kan zout aan toegevoegd worden naar wens. dit kan verdeeld worden over de aubergines heen. Het geheel kan dan nog even op 200 graden voor 20 á 30 minuten in de oven.

Officieel wordt dit gerecht geserveerd met PILAV (rijst bereid op Turkse wijze), omdat daar veel roomboter in gebruikt wordt, maak ik er eventueel bulgur bij klaar. Of alleen wat salade. Eventueel is een gevulde aubergine met alleen wat Turkse yoghurt erbij ook voldoende en lekker. Aan de yoghurt voeg ik dan wel een teentje knoflook toe. Het recept is vrij neutraal wat specerijen betreft, maar naar eigen wens kun je aan het gehakt ook cayennepeper toevoegen, hierdoor wordt het wat pittiger. Paprikapoeder is ook een optie.

Afiyet olsun / Eet smakelijk

Lees 705 keer

 

lady power smaken banner  afslank smoothie banner