fbpx

Recept: Bulgur Köftesi

Beoordeel dit item
(1 Stem)

De oorsprong van köfte gaat in de Turkse keuken terug tot de 13e eeuw. Köfte is een verzamelnaam voor gehaktgerechten en kan het beste vergeleken worden met gehaktballetjes of hamburgers. Er zijn volgens deskundigen ongeveer 300 soorten. Een van die soorten is Bulgur Köftesi, een heerlijke köfte voor bij een salade of als tapas.

ingrediënten;

200 gr gehakt
600 gram dunne bulgur
2 uien.
2 eetlepels tomatenpuree
4 teentjes knoflook
zwarte peper, paprikapoeder, zout
peterselie

Variatietip; voeg aan de mengsel pijnboompitten of stukjes walnoten toe.

De uiten of heel dun snijden of raspen. Ik zelf doe de ui en knoflook in de blender. Alle kruiden, tomatenpuree en het gehakt mengen. Kruiden weer standaard met paprikapoeder, zwarte peper en zout. Ik zelf voeg daar cayennepeper aan toe. Als het gehakt en de kruiden gemengd zijn, kan de bulgur toegevoegd worden. Dunne bulgur. Op de verpakking staat dan; köftelik bulgur. Als de bulgur zacht is geworden van het kneden, kan als laatst fijngesneden peterselie toegevoegd worden. Dit kan eventueel vervangen worden met koriander.

Het leuke aan dit gerecht is, dat je het klaarmaakt zoals je dat zelf lust. Als je van de bulgur eenmaal balletjes hebt gedraaid, kun je ze koken in water, of in de oven of in een pan met olijfolie. Gekookt in water, zullen ze niet bruin worden, wel gaar. In de oven of in de pan, worden ze wel goudbruin. Dat vind ik het lekkerst.

Serveren kan met salade of met Turkse yoghurt waar knoflook aan toegevoegd is. Mijn kinderen dippen het in chilisaus. Een alternatief is mayonaise mengen met sambal.
Kortom, kun je wat ruimer een cheat dag hebben, kan je de manier van voorbereiden zelf kiezen, en de saus die je erbij neemt ook. Het is een beetje een gezondere alternatief voor bitterballen of krokketten.

Afiyet olsun / Smakelijk eten

Lees 942 keer

 

lady power smaken banner  afslank smoothie banner