fbpx

Recept: kebab met kip, aubergine en yoghurt

Beoordeel dit item
(2 stemmen)

Hoe belangrijk is een cheat day?

Als je 6 dagen per week lekker fanatiek bezig bent is het een verstandig idee om op dag 7 een cheat day te houden. Of in ieder geval te genieten van een cheat meal. Eigenlijk zit het ‘cheaten’ voor 80% in je hoofd en 20% daadwerkelijk in je voeding.
Stel, je knalt 12 weken door met álleen maar gezonde voeding. Dan leef je naar dat punt toe, heb je (als het goed is) je doel bereikt. En neem je daarna de regels iets minder serieus. Logisch, want je hebt je doel behaald. Maar, wat het eigenlijk betekend is dat je een enorme valkuil voor jezelf gegraven hebt. Ik kan je op een blaadje geven dat je de 13e week redelijk los gaat en je steeds verder verwijdert raakt van je behaalde doel. Puur omdat je een periode zó je best gedaan hebt om streng te zijn voor jezelf dat je het nu niet meer kunt opbrengen. En wat gebeurt er dan? Precies, je bent je doelstelling kwijt en hoeft niet meer te vechten. Kilo’s komen er langzaam weer bij en spiermassa neemt rustig af. Zonde!

Het voordeel van een cheat dag is nu misschien wat logischer. Je eet 6 dagen per week gezond, en je neemt de 7e dag om je behoefte aan een patatje speciaal of een pannenkoek te vervullen. Wanneer je dit een beetje slim plant en je op de 7e dag knetterhard traint, hoef je je nergens zorgen over te maken. Het aantal calorieën weegt niet op tegen de rest van de week en je lichaam zal je dankbaar zijn.Maar je hoeft niet altijd maar naar de McDonald’s te gaan voor een cheat maaltijd, deze kun je ook heel goed zelf maken en is nog gezonder ook!

Cheat maaltijd recept

Tavuklu ali nazik kebabi / Ali nazik kebab met kip, aubergine en yoghurt

ingrediënten;

500 gr kipfilet
2 stuks ui
2 eetlepels tomatenpuree
2 stuks aubergine
250 Turkse yoghurt
verse peper
peterseli
50 gr roomboter
zwarte peper, knoflook, paprikapoeder

De aubergine wassen en afdrogen, leg deze in de oven, op 180 graden, totdat je er makkelijk in kunt prikken met een vork. +/- 60 min. Nadat deze gaar zijn, laten afkoelen. Daarna schillen. De schil is er makkelijk af te halen, omdat het wat harder is geworden. de inhoud in kleine stukjes hakken op een snijplank. Hier de yoghurt en knoflook(vers gemalen) aan toevoegen. Goed roeren en deze is al klaar. Natuurlijk zal ik zelf voor 2 teentjes knoflook gaan. Maar hierin is eigen keuze natuurlijk belangrijk. Daarna de uien en kip in stukjes snijden. Dit gerecht kan ook met rundvlees en lamsvlees overigens. Mijn keuze gaat uit naar de kipvariant. In een pan eerst de uitjes fruiten, de kip hieraan toevoegen. Als de kip (bijna) gaar is voeg ik zwarte peper, een teentje knoflook en paprikapoeder of cayennepeper aan toe. Ook stukjes tomaat of verse peper of paprika past er ook goed bij, maar hoeft niet per se. Ik bak aan het einde de roomboter en tomatenpuree mee. Origineel recept is dat de roomboter apart wordt opgewarmd en de tomatenpuree wordt daarin warmgemaakt/gebakken, en bij het serveren wordt dit warm over de kip heen gedaan. Op beide manieren is het lekker.

Serveren als volgt; eerst een laagje aubergine/yoghurt/knoflook mengsel. Daaroverheen de kip en daar overheen de saus van roomboter en tomatenpuree. Garneren met peterselie en stukjes tomaat.
Als je echt een keer een cheatdag hebt, is stukjes Pide (turks brood) er heerlijk bij. Dit is namelijk lekker met de aubergine/yoghurt mengsel.

Afiyet olsun / Eet smakelijk

Lees 1212 keer

 

lady power smaken banner  afslank smoothie banner